Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου μήνυσαν το TikTok, την κινεζική μητρική του ByteDance και τις θυγατρικές τους, ισχυριζόμενοι «εκτεταμένες παραβιάσεις» του νόμου περί απορρήτου των παιδιών των ΗΠΑ στο τελευταίο νομικό πλήγμα στην εφαρμογή βίντεο σύντομης μορφή, σύμφωνα με τους FT.

Η πολιτική αγωγή που κατατέθηκε την Παρασκευή ισχυρίζεται παραβιάσεις του νόμου για την προστασία της ιδιωτικής ζωής των παιδιών στο διαδίκτυο (Coppa), ο οποίος απαγορεύει στους ιστότοπους να συλλέγουν, να χρησιμοποιούν ή να αποκαλύπτουν προσωπικές πληροφορίες για παιδιά ηλικίας κάτω των 13 ετών χωρίς τη συγκατάθεση των γονέων τους.

Η καταγγελία ανέφερε ότι από το 2019, το TikTok έχει «εν γνώσει» του επιτρέψει σε παιδιά να δημιουργούν λογαριασμούς και να δημιουργούν, να μοιράζονται και να βλέπουν περιεχόμενο στην εφαρμογή με ενήλικες και άλλους.

«Eν γνώσει του και επανειλημμένα παραβίασε την ιδιωτική ζωή των παιδιών»

«Το TikTok εν γνώσει του και επανειλημμένα παραβίασε την ιδιωτική ζωή των παιδιών, απειλώντας την ασφάλεια εκατομμυρίων παιδιών σε όλη τη χώρα», δήλωσε η Λίνα Χαν, πρόεδρος της FTC, η έρευνα της οποίας οδήγησε στην αγωγή.

Ο Brian Boynton, επικεφαλής του αστικού τμήματος του DoJ, πρόσθεσε: «Αυτή η ενέργεια είναι απαραίτητη για να αποτρέψει τους κατηγορούμενους, οι οποίοι είναι επαναλαμβανόμενοι παραβάτες και λειτουργούν σε μαζική κλίμακα, από τη συλλογή και χρήση ιδιωτικών πληροφοριών μικρών παιδιών χωρίς γονική συγκατάθεση ή έλεγχο».

Το TikTok δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.

«Πόλεμος» ΗΠΑ – TikTok

Η κίνηση έρχεται καθώς αυξάνεται η ένταση μεταξύ του TikTok και της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Τον περασμένο μήνα η Ουάσινγκτον αποκάλυψε νέες ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια που σχετίζονται με την κινεζική ιδιοκτησία της, απαντώντας σε αγωγή που άσκησε η εταιρεία επιδιώκοντας να εμποδίσει έναν νέο νόμο που θα ανάγκαζε την πώληση ή την απαγόρευση της εφαρμογής στις ΗΠΑ.

Υπήρξε μια διακομματική ώθηση στις ΗΠΑ για αυστηρότερους κανονισμούς σχετικά με την ασφάλεια των παιδιών και την ιδιωτικότητα μεταξύ των εταιρειών Big Tech. Την Τρίτη, η Γερουσία ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία τον νόμο για την ασφάλεια των παιδιών στο διαδίκτυο, ένα νομοσχέδιο που θέτει καθήκον φροντίδας στις πλατφόρμες για την καλύτερη προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο, καθώς και ένα ξεχωριστό νομοσχέδιο, το Coppa2.0, το οποίο θα αναθεωρήσει το Coppa και θα επιδιώξει να απαγορεύσει τη στοχευμένη διαφήμιση σε παιδιά και εφήβους, μεταξύ άλλων προστασιών της ιδιωτικής ζωής.

Η καταγγελία του DoJ ανέφερε ότι οι κατηγορούμενοι κράτησαν «μια μεγάλη ποικιλία» προσωπικών πληροφοριών παιδιών χωρίς την έγκριση των γονέων τους – ακόμη και για λογαριασμούς που δημιουργήθηκαν στο «Kids Mode», μια έκδοση του TikTok που δημιουργήθηκε για χρήστες κάτω των 13 ετών. Επίσης, φέρεται να απέτυχαν να διαγράψουν λογαριασμούς παιδιών κατόπιν αιτήματος των γονέων τους.

Οι υπάλληλοι του TikTok έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τη συμπεριφορά της εφαρμογής, ανέφεραν οι υπηρεσίες. «Αυτό δεν θα έπρεπε να συμβαίνει καθόλου, αλλιώς μπορεί να έχουμε πρόβλημα. . . λόγω του Coppa», δήλωσε ένας υπάλληλος αφού πολλοί λογαριασμοί ανήλικων παιδιών δεν διαγράφηκαν, ανέφερε η καταγγελία.

Η καταγγελία καταλόγιζε στους κατηγορούμενους ότι παραβίασαν μια εντολή συναίνεσης της FTC 2019 που προέκυψε από παρόμοιες εικαζόμενες παραβιάσεις από την Musical.ly, την οποία απέκτησε η ByteDance το 2017 και αργότερα βοήθησε να τροφοδοτήσει την εκρηκτική ανάπτυξη του TikTok.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή