Οι βιομηχανίες σε όλη την Ευρώπη και την Ασία κατέβασαν ταχύτητα τον Ιούλιο καθώς τα εργοστάσια ήρθαν αντιμέτωπα με τη χαμηλή ζήτηση, όπως έδειξαν έρευνες την Πέμπτη, αυξάνοντας τον κίνδυνο μιας ανεπαρκούς παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης.

Κίνα: Πώς η επιβράδυνσή της επηρεάζει όλη την Ασία

Η ευρωζώνη κατέγραψε μια ευρεία ύφεση, ενώ υποχώρησε και η μεταποιητική δραστηριότητα της Κίνας. Οι βιομηχανίες στη Βρετανία κινήθηκαν αντίστροφα στη γενική τάση καταγράφοντας τον καλύτερο μήνα τους εδώ και δύο χρόνια, με την παραγωγή και τις προσλήψεις να αυξάνονται.

Η ευρωζώνη κατέγραψε μια ευρεία ύφεση, ενώ στην Κίνα υποχώρησε η μεταποιητική δραστηριότητα της Κίνας

Ο τελικός Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της HCOB στη ζώνη του ευρώ, που καταρτίστηκε από την S&P Global, διαμορφώθηκε στις 45,8 μονάδες τον Ιούλιο, δηλαδή κάτω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, για περισσότερα από δύο χρόνια.

Ένας δείκτης που μετρά την παραγωγή, ο οποίος τροφοδοτεί τον σύνθετο PMI που αναμένεται να ανακοινωθεί τη Δευτέρα και θεωρείται καλός δείκτης οικονομικής υγείας, υποχώρησε σε χαμηλό επτά μηνών, στις 45,6 μονάδες.

«Η στροφή στον κύκλο των αποθεμάτων της μεταποίησης δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί καθώς κυριαρχεί ένα πλαίσιο αδύναμης παγκόσμιας ζήτησης, με την ευρωζώνη να μην έχει σαφή κινητήρια δύναμη ανάπτυξης καθώς οι υπηρεσίες επιβραδύνονται», δήλωσε ο Leo Barincou στην Oxford Economics. αυτοκινητοβιομηχανία

«Οι επίμονα αδύναμες έρευνες για τη βιομηχανία αποτελούν σημαντικό καθοδικό κίνδυνο για τις προβλέψεις μας για βιομηχανική ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο του έτους».

Η ύφεση στον μεταποιητικό τομέα της Γερμανίας, ο οποίος αντιπροσωπεύει περίπου το ένα πέμπτο της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, επιταχύνθηκε ενώ στη Γαλλία ο κλάδος συρρικνώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων έξι μηνών.

Στη Βρετανία, ωστόσο, ο δείκτης ανήλθε στο 52,1, η υψηλότερη τιμή από τον Ιούλιο του 2022, καθώς αυξάνεται η αισιοδοξία μετά τη συντριπτική εκλογική νίκη του πρωθυπουργού Keir Starmer.

Η Τράπεζα της Αγγλίας προχώρησε σήμερα σε μείωση επιτοκίων, αφού τα διατήρησε σε υψηλό 16 ετών στο 5,25% του περασμένου έτους.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ επισήμανε την Τετάρτη μια πιθανή έναρξη των μειώσεων των επιτοκίων από τον Σεπτέμβριο, εάν η οικονομία των ΗΠΑ ακολουθήσει την αναμενόμενη πορεία της.

Έχοντας μειώσει το επιτόκιο καταθέσεων τον Ιούνιο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να ακολουθήσει δύο ακόμη περικοπές φέτος, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.

Η εικόνα της βιομηχανίας στην Ασία

Η δραστηριότητα στη βιομηχανία συρρικνώθηκε στην Ιαπωνία και επεκτάθηκε με βραδύτερο ρυθμό στη Νότια Κορέα, εν μέρει λόγω της ήπιας εγχώριας ζήτησης και του αυξανόμενου κόστους των εισροών, προσθέτοντας τη δυσφορία από τη συρρίκνωση της βιομηχανικής δραστηριότητας της Κίνας.

Ο κινεζικός μεταποιητικός PMI Caixin/S&P Global υποχώρησε στις 49,8 μονάδες τον Ιούλιο από 51,8 τον προηγούμενο μήνα, τη χαμηλότερη μέτρηση από τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, με τις προβλέψεις των αναλυτών να υπολείπονται στις 51,5 μονάδες.

Η μέτρηση, η οποία καλύπτει ως επί το πλείστον μικρότερες εταιρείες με εξαγωγικό προσανατολισμό, ήταν σύμφωνη με μια επίσημη έρευνα της PMI την Τετάρτη που έδειξε ότι η μεταποιητική δραστηριότητα υποχώρησε σε χαμηλό πέντε μηνών.

«Κοιτάζοντας το μέλλον για τη βιομηχανία, αναμένουμε ότι μια περίοδος παγκόσμιας ανάπτυξης κάτω της τάσης θα επιβαρύνει τη μεταποιητική δραστηριότητα σε ολόκληρη την Ασία για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους», δήλωσε ο Shivaan Tandon, οικονομολόγος αγορών στην Capital Economics.

Ο τελικός παραγωγικός PMI της Ιαπωνίας au Jibun Bank Japan υποχώρησε στις 49,1 μονάδες τον Ιούλιο από 50,0.

Κινούμενη προς την αντίθετη κατεύθυνση από τις περισσότερες άλλες κεντρικές τράπεζες, η Τράπεζα της Ιαπωνίας αύξησε τα επιτόκια σε επίπεδα που δεν είχε δει η χώρα εδώ και 15 χρόνια, την Τετάρτη, και αποκάλυψε ένα λεπτομερές σχέδιο για να επιβραδύνει τη μαζική αγορά ομολόγων της.

Η Νότια Κορέα, μια άλλη βασική περιφερειακή δύναμη στη βιομηχανία και τον τομέα των εξαγωγών, τα πήγε καλύτερα με τον PMI να βρίσκεται στις 51,4 μονάδες τον Ιούλιο, πάνω από το όριο των 50 μονάδων, για τρίτο μήνα, αλλά με επιβράδυνση από το υψηλό 26 μηνών του Ιουνίου, στις 52,0 μονάδες.

Η Κίνα αποτελεί πιθανό εμπόδιο για την επέκταση των επιχειρήσεων στην περιοχή και ενώ οι εξαγωγές της Νότιας Κορέας τον Ιούλιο αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων έξι μηνών, ενισχυμένες από τις ισχυρές πωλήσεις μικροτσίπ, έχασαν τις προσδοκίες της αγοράς.

Όσον αφορά σε άλλες ασιατικές χώρες, η βιομηχανική δραστηριότητα αναπτύχθηκε στην Ταϊβάν, αλλά με μια ελαφρά επιβράδυνση σε σχέση με τον Ιούνιο, ενώ η μεταποιητική δραστηριότητα της Ινδίας κινήθηκε ανοδικά με σταθερό ρυθμό χάρη στη συνεχιζόμενη ισχυρή ζήτηση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή