Ο Marcel van Poecke εντάχθηκε στην Carlyle το 2013 για να διευθύνει το νέο ενεργειακό ταμείο της αμερικανικής ιδιωτικής επενδυτικής εταιρείας και υπέγραψε αμέσως την πρώτη συμφωνία, εξαγοράζοντας το μερίδιο του οικογενειακού του γραφείου σε ένα ελβετικό διυλιστήριο πετρελαίου.

Στη δεκαετία που πέρασε, όπως εκτιμούν οι Financial Times, ο βετεράνος Ολλανδός επενδυτής μετέτρεψε την Carlyle International Energy Partners με έδρα το Λονδίνο σε ένα ασυνήθιστο φυλάκιο του κόσμου των εξαγορών, αποκτώντας assets πετρελαίου και φυσικού αερίου που δεν αγαπήθηκαν σε Ευρώπη, Αφρική, Ασία και Λατινική Αμερική.

Energean: Οι υπεραξίες από το deal με την Carlyle και οι νέοι στόχοι

Ενώ οι κύριοι ανταγωνιστές της Carlyle, επενδυτικές εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων, συμπεριλαμβανομένων των Blackstone και Apollo, έχουν κάνει πίσω από έργα ορυκτών καυσίμων επικαλούμενοι ανησυχίες για το κλίμα, ο van Poecke και η CIEP επιμένουν, υποστηρίζοντας ότι είναι καλύτερο να επενδύσουν στη μείωση των εκπομπών από τις επιχειρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου παρά να αποχωρήσουν επενδυτικά από αυτές.

«Το να μην τις κατέχεις δεν τις κάνει να εξαφανιστούν επειδή υπάρχει προφανώς ζήτηση από την άλλη πλευρά για αυτήν την προσφορά», δήλωσε η Meghan Starr, η παγκόσμια επικεφαλής εταιρικών υποθέσεων της Carlyle. «Θα προτιμούσαμε να είμαστε οι κάτοχοι αυτών των εταιρειών και να έχουμε πολύ πιο επιθετικό χέρι στη μέση ένταση των εκπομπών. . .από την ενέργεια που παράγεται από αυτές τις εταιρείες».

Συμφωνία 945 εκατ. από την Carlyle

Η CIEP ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα τη 15η επένδυσή της, μια συμφωνία 945 εκατομμυρίων δολαρίων για ένα χαρτοφυλάκιο έργων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ιταλία, την Αίγυπτο και την Κροατία που θα αποτελέσει τη βάση ενός νέου παραγωγού με επίκεντρο τη Μεσόγειο, υπό την προεδρία του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της BP, Tony Hayward.

Το δεύτερο ενεργειακό ταμείο 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων της CIEP, που συγκεντρώθηκε το 2019, πέτυχε πολλαπλάσιο επί του επενδυμένου κεφαλαίου 1,7 φορές — που αντιπροσωπεύει την τρέχουσα εύλογη αξία των περιουσιακών στοιχείων συν τα πραγματοποιηθέντα έσοδα — και δημιούργησε καθαρή ετήσια απόδοση 13%, ξεπερνώντας πολλά άλλα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια που δημιουργήθηκαν περίπου την ίδια εποχή. Το πρώτο ταμείο 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που συγκεντρώθηκε το 2013, πέτυχε πολλαπλάσιο 1,9 επί του επενδυμένου κεφαλαίου και 9% καθαρή ετήσια απόδοση.

Ο Van Poecke έγινε ένας από τους πιο επιτυχημένους διαπραγματευτές στον ενεργειακό τομέα της Ευρώπης από τότε που συνίδρυσε την ελβετική εταιρεία διύλισης πετρελαίου Petroplus το 1993.

Αφού πούλησε την εταιρεία το 2005 στην Carlyle και τη Riverstone με έδρα τη Νέα Υόρκη, τη διηύθυνε για άλλα δύο χρόνια, αλλά έφυγε αφού εισήχθη στο χρηματιστήριο της Ζυρίχης, χρησιμοποιώντας τα κέρδη του για να δημιουργήσει ένα οικογενειακό γραφείο, την AtlasInvest.

Η Carlyle και η Riverstone είχαν θετικές αποδόσεις από τη συμφωνία, αλλά η Petroplus έπεσε σε αφερεγγυότητα το 2012, επιτρέποντας στον van Poecke να αγοράσει ξανά το αδρανές διυλιστήριο Cressier σε συνεργασία με τον trader εμπορευμάτων Vitol.

Το επόμενο έτος εντάχθηκε στην Carlyle και έκανε το διυλιστήριο Cressier την πρώτη επένδυση του ενεργειακού ταμείου, πουλώντας το μερίδιο της AtlasInvest στην κοινοπραξία Varo, στον νέο του εργοδότη.

Το 2013, τα περισσότερα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια που εστιάζονταν στην ενέργεια άντλησαν χρήματα από την “έκρηξη” του σχιστόλιθου των ΗΠΑ, καθώς η τεχνολογία οριζόντιων κατευθυντικών γεωτρήσεων οδήγησε στην εκμετάλλευση νέων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη χώρα.

Ενώ άλλα funds της Carlyle επενδύουν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ορισμένες από τις εταιρείες χαρτοφυλακίου της CIEP αναπτύσσουν τεχνολογίες καθαρής ενέργειας όπως το υδρογόνο και τα βιοκαύσιμα, οι van Poecke και Starr υποστηρίζουν ότι όσο τα ορυκτά καύσιμα παραμένουν μέρος του ενεργειακού μείγματος, θα απαιτούν επίσης υπεύθυνες επενδύσεις.

Και καθώς ορισμένα από τα κύρια κεφάλαια εξαγορών της Carlyle με επίκεντρο τις ΗΠΑ έχουν αντιμετωπίσει κακές επιδόσεις εν μέσω μιας λανθασμένης διαδοχής από τους ιδρυτές του ομίλου στη νέα διοίκηση, η ενεργειακή στρατηγική έχει αποδειχθεί επιτυχημένη.

Μετά τη Varo, η CIEP απέκτησε μια ρουμανική επιχείρηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, αγόρασε χερσαία κοιτάσματα πετρελαίου στη Γκαμπόν από τη Shell και στην Κολομβία από την Occidental και πήρε μέρος σε μια σειρά έργων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ευρώπη, τη βόρεια Αφρική και τη νοτιοανατολική Ασία από την Engie. Το 2019, εξαγόρασε το 37% της ολοκληρωμένης ισπανικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου Cepsa από τον ιδιοκτήτη Mubadala.

«Είδαμε ξεκάθαρα μια ευκαιρία. . . να αγοράσουμε επιχειρήσεις, να επενδύσουμε σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της ενέργειας — άρα ανάντη, μεσαία, κατάντη, σε ολόκληρο το σύμπλεγμα — και να βελτιώσουμε αυτές τις επιχειρήσεις όσον αφορά τη θέση τους για το μέλλον», δήλωσε ο van Poecke, ο οποίος υποστήριξε το δεύτερο ταμείο της CIEP με 100 εκατομμύρια δολάρια από δικά του χρήματα.

Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα

Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2020, ωστόσο, εν μέσω εντατικοποίησης του ελέγχου των επενδυτών για τις εκπομπές άνθρακα στον κλάδο των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, πολλοί όμιλοι άρχισαν να εκχωρούν περιουσιακά στοιχεία άνθρακα ή να απαγορεύουν τις γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου από τα χαρτοφυλάκιά τους.

Για τα κεφάλαια που είχαν χάσει σε μεγάλο βαθμό από τον αμερικανικό σχιστόλιθο μετά από υπερβολικές δαπάνες φιλόδοξων στελεχών και την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου, η απόφαση να αποσυρθούν από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο ήταν κάπως ευκολότερη, είπαν άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα.

Αντίθετα, η Carlyle ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο του 2022 ότι θα διατηρήσει τις ενεργειακές της επενδύσεις, αλλά θα μειώσει τις εκπομπές κάθε εταιρείας χαρτοφυλακίου σύμφωνα με τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα.

Στη συνέχεια, ο διευθύνων σύμβουλος, Kewsong Lee, προσέλαβε ένα πρώην στέλεχος του Canada Pension Plan, τον Avik Dey, ως συνεπικεφαλής της CIEP και αναβάθμισε τον van Poecke σε νέο ρόλο ως αντιπρόεδρο της πλατφόρμας. Αλλά μόνο ένα μήνα μετά την ανάληψη καθηκόντων από τον Dey, ο Lee παραιτήθηκε σε μια διαφωνία για τις αποδοχές του. Ο Dey με τη σειρά του αποχώρησε τέσσερις μήνες αργότερα. πετρέλαιο

Παρά την αναταραχή στο εσωτερικό της εταιρείας, οι ενεργειακές επενδύσεις της Carlyle απέφεραν υγιείς αποδόσεις, εν μέρει από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου ως αποτέλεσμα της αναταραχής στις ενεργειακές αγορές που προκλήθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το 2022, ένα έτος κατά το οποίο πολλά χαρτοφυλάκια ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων πλήττονταν από τα υψηλότερα επιτόκια, το χαρτοφυλάκιο υποδομών και φυσικών πόρων της Carlyle, 27 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κέρδισε 48%, κυρίως λόγω των ενεργειακών επενδύσεών της. Κέρδισε επιπλέον 8% πέρυσι, όταν δημιούργησε σχεδόν το ένα τρίτο των συνολικών τελών απόδοσης της Carlyle, τα οποία εισπράττονται κατά την πώληση περιουσιακών στοιχείων με σκοπό το κέρδος.

Η αποχώρηση του Lee και η καθυστερημένη συνταξιοδότηση του διευθύνοντος συμβούλου Christopher Finn ήταν καλό για την CIEP, ενδυναμώνοντας τον van Poecke και άλλους διαπραγματευτές με έδρα την Ευρώπη.

Ο Van Poecke είναι τώρα πρόεδρος ενέργειας στην Carlyle, ενώ η CIEP διευθύνεται από τους διευθύνοντες συμβούλους Bob Maguire και Guido Funes.

Ο Starr, πρώην επικεφαλής της ESG της Goldman Sachs, ο οποίος εντάχθηκε στην Carlyle το 2019, συνέβαλε καθοριστικά στο να λάβει τη συγκεκριμένη κατεύθυνση ο επενδυτικός όμιλος σχετικά με το τι συνιστά υπεύθυνη επένδυση σε παραδοσιακά ενεργειακά περιουσιακά στοιχεία, όπως κοιτάσματα πετρελαίου και διυλιστήρια.

Εντός δύο ετών ιδιοκτησίας, κάθε εταιρεία πρέπει να έχει μια στρατηγική για τη μείωση των εκπομπών και μια επιτροπή ESG σε επίπεδο συμβουλίου για να επιβλέπει την εφαρμογή, είπε. Για τις εταιρείες που παράγουν ορυκτά καύσιμα υπάρχουν περαιτέρω «προστατευτικά κιγκλιδώματα», όπως η ένταξη στο πρόγραμμα που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ για την αναφορά και τον μετριασμό των εκπομπών μεθανίου.

Η Carlyle στοιχηματίζει επίσης ότι με τη μείωση των απόλυτων εκπομπών οι εταιρείες της θα είναι πιο πολύτιμες όταν το αμοιβαίο κεφάλαιο πρέπει να αποχωρήσει. Πέρυσι πούλησε το χαρτοφυλάκιο των πρώην περιουσιακών στοιχείων της Engie, γνωστά ως Neptune Energy, στην ιταλική Eni για 4,9 δισεκατομμύρια δολάρια, έχοντας μειώσει την ένταση του άνθρακα των εργασιών από το 2017.

«Αποτελεί μέρος της επενδυτικής μας διατριβής», είπε ο Starr. «Ποιο είναι το μέγιστο δυνατό δυναμικό απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές που μπορούμε να εφαρμόσουμε και να εκτελέσουμε κατά τη διάρκεια της περιόδου αναμονής μας».

Η πιο φιλόδοξη επένδυση

Η πιο φιλόδοξη επένδυση της CIEP είναι αναμφισβήτητα στην Cepsa, όπου ο διευθύνων σύμβουλος Maarten Wetselaar στοχεύει να επεκτείνει τις επιχειρήσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα της εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως το υδρογόνο και τα βιοκαύσιμα, σε πάνω από το 50% των κερδών του ομίλου εντός έξι ετών.

Ο Wetselaar, ο οποίος προσλήφθηκε από τη Shell το 2022, υποστήριξε ότι μια τέτοια ταχεία μεταμόρφωση δεν θα ήταν δυνατή εάν η Cepsa κρατούνταν δημόσια.

«Έχοντας εργαστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα σε μια χρηματιστηριακή εταιρεία, έχω δει πόσο δύσκολο είναι να αλλάξετε τη βάση των επενδυτών σας από τη μεγάλη βάση επενδυτών ορυκτών καυσίμων που κατέχουν τις μεγάλες εταιρείες . . . σε μια ιδιοκτησία που είναι ενθουσιώδης για τις πράσινες επενδύσεις», δήλωσε ο Wetselaar.

Τόσο η Shell όσο και η εισηγμένη ανταγωνίστρια BP έχουν ανατρέψει τα σχέδιά τους για την ενεργειακή μετάβαση τους τελευταίους 18 μήνες, μετά την ανεπαρκή υποστήριξη από τους μετόχους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια