Καλά ξεκινήσαμε, αλλά τώρα τι κάνουμε; Το ερώτημα ταλανίζει το επιτελείο των στενών συνεργατών της υποψήφιας του Δημοκρατικού Κόμματος για την προεδρία των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις. Διότι γνωρίζουν ότι ο επικοινωνιακός «μήνας του μέλιτος» με τους ψηφοφόρους (του κόμματός της) τελειώνει. Και όλοι περιμένουν να δουν πώς θα αντιδράσει η υποψήφια στην αντεπίθεση και τις προκλήσεις του Ντόναλντ Τραμπ. Περιμένουν επίσης να μάθουν ποιον θα επιλέξει για υποψήφιο αντιπρόεδρο – είναι η πρώτη κρίσιμη επιλογή που καλείται να κάνει στην κούρσα ταχύτητας που εσπευσμένα ξεκίνησε για το Λευκό Οίκο.

«Μέχρι στιγμής η πρώην εισαγγελέας έχει φροντίσει να μην εκτεθεί, ενώ έχει αποφύγει και τους εσωκομματικούς ανταγωνισμούς. Κατάφερε να συγκεντρώσει 200 εκατ. δολάρια από χορηγίες σε χρόνο-ρεκόρ. Και κινητοποίησε 360.000 νέους εθελοντές σε ολόκληρη τη χώρα για να δουλέψουν γι’ αυτήν, χτυπώντας πόρτες, τηλεφωνώντας σε νοικοκυριά, ενημερώνοντας σε χώρους δουλειάς και αναψυχής τον κόσμο και διαφημίζοντας την υποψηφιότητά της», γράφει η Σολβέιγκ Γκοντελίκ στη «Les Echos».

Ξεκίνησε σεμνά και ταπεινά, αλλά τέσσερις μόνο μήνες πριν από τις εκλογές η Χάρις οφείλει να ανεβάσει τους τόνους και να δείξει πυγμή και αποφασιστικότητα απέναντι σε έναν αντίπαλο με εκρηκτικό ταμπεραμέντο.

Χαμηλοί τόνοι

«Είμαστε το αουτσάιντερ σ’ αυτή την αναμέτρηση, αλλά η στήριξη στην Κάμαλα όλο και διευρύνεται και βαθαίνει και συν τω χρόνω γίνεται πιο σημαντική», δήλωσε στη γαλλική εφημερίδα ο Νταν Κάνινεν, υπεύθυνος για την προεκλογική καμπάνια της υποψήφιας των Δημοκρατικών στις αμφίρροπες Πολιτείες, εκεί που θα κριθεί η αναμέτρηση δηλαδή.

Εκλογές ΗΠΑ: Γιατί οι Δημοκρατικοί έγιναν γάιδαροι και οι Ρεπουμπλικανοί ελέφαντες

Ξεκίνησε σεμνά και ταπεινά, αλλά τέσσερις μόνο μήνες πριν από τις εκλογές η Χάρις οφείλει να ανεβάσει τους τόνους και να δείξει πυγμή και αποφασιστικότητα απέναντι σε έναν αντίπαλο με εκρηκτικό ταμπεραμέντο. Το πρόγραμμα εν μέσω θερινών διακοπών είναι να πολλαπλασιάσει τη διαδικτυακή προεκλογική της δραστηριότητα. Τη Δευτέρα διοργάνωσε μέσω Zoom μια διαδικτυακή τηλεδιάσκεψη με τίτλο «Λευκοί άνδρες για τη Χάρις».

Όπως υποδηλώνει και ο τίτλος της εκδήλωσης, συμμετείχαν κυβερνήτες Πολιτειών και πολιτικές προσωπικότητες των Δημοκρατικών που είναι άνδρες και λευκοί. Είχαν προηγηθεί ανάλογες εκδηλώσεις για τις μαύρες γυναίκες και άνδρες και για τους ασιατικής καταγωγής, που εξέθεσαν τα προβλήματα που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες. Οι τηλεδιασκέψεις είναι μια ιδέα που εφαρμόζεται υπό το κράτος του επείγοντος καθώς η Χάρις μπήκε καθυστερημένα στην προεδρική κούρσα μετά την απόσυρση Μπάιντεν.

Η επιλογή συνυποψηφίου

Οι τηλεδιασκέψεις αυτές με κυβερνήτες και άλλα μεγαλοστελέχη των Δημοκρατικών πέρα από την επείγουσα ανάγκη να γνωρίσει η Κάμαλα Χάρις καλύτερα τους συμμάχους και συνεργάτες της και να ενημερωθεί για το τι ζητάει η περιφέρεια, έχουν και έναν επιπλέον, πολύ κρίσιμο σκοπό: την επιλογή υποψήφιου αντιπροέδρου, που πρέπει να γίνει πριν τις 7 Αυγούστου, ενόψει της συνδιάσκεψης του Δημοκρατικού Κόμματος που θα γίνει στο Σικάγο στις 19 Αυγούστου.

Η στρατηγική της επιλογής μοιάζει να έχει προκριθεί. Η ιδέα είναι δίπλα σε μια γυναίκα υποψήφια πρόεδρο με καταγωγή από την Τζαμάικα και την Ινδία να τοποθετηθεί ένας υποψήφιος αντιπρόεδρος άνδρας και λευκός. Είναι εξάλλου η συμπεριληπτική συνταγή που έχουν επιλέξει κι άλλες φορές οι Δημοκρατικοί, με τα δίδυμα Ομπάμα-Μπάιντεν και Μπάιντεν-Χάρις.

«Η επιλογή συνυποψηφίου είναι μια πολύ δύσκολη επιλογή και απαιτεί μεγάλη προσοχή», σημειώνει η ρεπόρτερ της «Les Echos», αναφερόμενη στον αντικειμενικά αρνητικό για το μέσο ψηφοφόρο αντίκτυπο που είχε η αποκάλυψη των περιφρονητικών λεγομένων του αντιπροέδρου του Τραμπ, Ντι Τζέι Βανς, για τις γυναίκες «με γάτες αντί για παιδιά» που, ως άτεκνες, δεν ενδιαφέρονται όσο απαιτείται να ενδιαφέρεται ένας πρόεδρος για το μέλλον των ΗΠΑ.

Η αντεπίθεση Τραμπ

Το επικοινωνιακό επιτελείο των Ρεπουμπλικανών τραβάει τα μαλλιά του με ανάλογες χοντράδες, στις οποίες είναι επιρρεπής και ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ εξάλλου. Έχοντας όμως πελάτες που απευθύνονται σε ένα συντηρητικό ακροατήριο, οι επικοινωνιολόγοι των Ρεπουμπλικανών θα προσπαθήσουν να προβάλουν με όση περισσότερη πολιτική ορθότητα γίνεται τις «ιδιαιτερότητες» τη «διαφορετικότητα» ή την «αντικανονικότητα» των αντιπάλων. Διότι για πολλούς Ρεπουμπλικανούς ψηφοφόρους δεν είναι «κανονικό» να κυβερνά τη χώρα μια γυναίκα, ακόμα κι αν είναι λευκή. Δεν αισθάνονται άνετα με ένα μαύρο πρόεδρο ανεξαρτήτως φύλου και βέβαια με έναν ομοφυλόφιλο.

Έτσι, για να μην το «τερματίσει» και δώσει επιπλέον αφορμές στους Ρεπουμπλικανούς για ακόμα περισσότερη μισαλλόδοξη προπαγάνδα και χτυπήματα κάτω από τη μέση, είναι αμφιβολο αν η Χάρις θα επιλέξει, ας πούμε, τον υπουργό Μεταφορών Πιτ Μπούτιτζετζ ως αντιπρόεδρο, παρότι κατάγεται από την εκλογικά κρίσιμη Πολιτεία της Ιντιάνα. Κι αυτό επειδή ο Μπούτιτζετζ, που μετείχε βέβαια στη τηλεδιάσκεψη της Δευτέρας των «Λευκών ανδρών με τη Χάρις», είναι μεν λευκός αλλά είναι και ομοφυλόφιλος. Ανήκει δηλαδή κι αυτός όπως και η ίδια σε μια «μειονότητα».

«Δύο μειονοτικοί σε ένα ψηφοδέλτιο είναι πολλοί», γράφει η Γκοντελίκ της «Les Echos». Ως πιο ταιριαστός από τον Μπούτιτζετζ συνυποψήφιος της Κάμαλα Χάρις προβάλλει ο Τζος Σαπίρο, κυβερνήτης της Πενσιλβάνια (μιλάμε για Πολιτεία-κλειδί για την εκλογή προέδρου, πολυπληθή και αμφίρροπη), ο οποίος είναι πολύ δυναμικός και επιδραστικός ως χαρακτήρας. Στα φαβορί συμπεριλαμβάνεται και ο γερουσιαστής της Αριζόνα (ακόμα μία αμφίρροπη Πολιτεία) Μαρκ Κέλι, που υπήρξε πρώην αξιωματικός του Αμερικανικού Ναυτικού και αστροναύτης.

«Πιο αριστερή από τον Μπάιντεν»

Επίσης η σύζυγος του Κέλι Γκάμπι Γκίφορντς, πρώην βουλευτής των Δημοκρατικών στην Αριζόνα, η οποία επέζησε από τυφλή δολοφονική επίθεση το 2011, θα μπορούσε να βοηθήσει την Κάμαλα Χάρις στο κρίσιμο ζήτημα της μετανάστευσης, το οποίο η ομάδα του Τραμπ ετοιμάζεται να προτάξει (με την ξενοφοβική εκδοχή του βέβαια) στην αντεπίθεσή της.

Διότι «η αντεπίθεση των Ρεπουμπλικανών μόλις ξεκίνησε», όπως παρατηρεί η Γκοντελίκ της «Les Echos». «Μετά από μια εβδομάδα που ξόδεψαν αναδιφώντας στο παρελθόν της Δημοκρατικής υποψήφιας αναζητώντας λόγια και έργα της που θα την εξέθεταν, οι Ρεπουμπλικανοί άρχισαν να ενημερώνουν τους κεντρώους ψηφοφόρους ότι η Χάρις είναι πιο αριστερή από τον Τζο Μπάιντεν», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Και φαίνεται πως δεν θα χρειαστεί να σκάψουν πολύ βαθιά για να βρουν επιχειρήματα. Κατά τη σύντομη εκστρατεία που έκανε το 2019 για το χρίσμα της υποψήφιας για την προεδρία, η Κάμαλα Χάρις είχε αντιταχθεί στην εξόρυξη σχιστολιθικού φυσικού αερίου, ενώ είχε υποστηρίξει τη δημόσια ασφάλιση υγείας για όλους. «Για τους Ρεπουμπλικανούς δεν έχει σημασία αν η Χάρις έχει αλλάξει γνώμη. Όλα όσα έχει πει κι όλα όσα έχει κάνει εδώ και χρόνια μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον της», καταλήγει η ρεπόρτερ της «Les Echos».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα