Με εμφάνιση που θυμίζει «κακό παιδί» της showbiz, ο δισεκατομμυριούχος Πέτερ Στόρνταλεν έγινε γνωστός στη χώρα μας μετά τη συμφωνία της Premia Properties με τον τουριστικό όμιλο της NTLG.

Πρόκειται για ένα deal που σηματοδοτεί την αρχή μιας προσοδοφόρας πορείας στον τομέα του ελληνικού τουρισμό με την εξαγορά δύο ξενοδοχείων της NTLG σε Ρόδο και Κρήτη, σύμφωνα με τους διοικούντες την Premia.

Premia: Νέο mega deal – Εξαγοράζει ξενοδοχεία σε Ρόδο και Κρήτη έναντι 112 εκατ.

Premia-NLTG: Η συμφωνία επί ελληνικού εδάφους

Ο όμιλος NLTG λειτουργεί ήδη επιτυχημένα τα δύο ξενοδοχεία για μεγάλο χρονικό διάστημα  (50 χρόνια το Sunwing Kallithera Beach και 40 χρόνια το Sunwing Makrigialos & Ocean Beach Club) και θα συνεχίσει να τα  λειτουργεί μέσω μακροχρόνιας συμφωνίας μίσθωσης (triple-net) των Ξενοδοχείων, με αρχική διάρκεια 15 ετών και δικαίωμα παράτασης για επιπλέον δέκα (10) ετών (5 + 5).

Η προαναφερθείσα συναλλαγή sale-and-lease-back στο κλάδο των ξενοδοχείων αποτελεί μια στρατηγική συνεργασία μεταξύ της PREMIA και της NLTG.

Ο πωλητής, NLTG HH GREECE SINGLE MEMBER S.A., είναι θυγατρική εταιρεία της  Nordic Leisure Travel Group, ενός ταξιδιωτικού πράκτορα με έδρα την Στοκχόλμη της Σουηδίας, η οποία ανήκει σε μια ομάδα επενδυτών με έδρα την Σκανδιναβία.  Συγκεκριμένα, η Strawberry Group κατέχει το 39,7% του μετοχικού κεφαλαίου, η Altor Funds κατέχει το 39,7%, η TDR Capital το 19,9% και το επενδυτικό κοινό μαζί με το management της NLTG το 0,7% μέσω της NLTG MIPCo.

Η συναλλαγή υπόκειται στην λήψη των απαραίτητων εγκρίσεων (συμπεριλαμβανομένης της Επιτροπής Ανταγωνισμού) και τη μεταβίβαση της επιχειρησιακής λειτουργίας των Ξενοδοχείων σε θυγατρική της Nordic Leisure Travel Group, με την επωνυμία “NLTG Hotels Hellas SINGLE MEMBER S.A.” .

Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος θα χρηματοδοτήσει την συναλλαγή μέσω έκδοσης ομολογιακού δανείου.

Η συναλλαγή εκτιμάται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο τέταρτο τρίμηνο του 2024.

Η NLTG με έδρα τη Στοκχόλμη έχει παρουσία 70 ετών στον ευρωπαϊκό τουριστικό κλάδο και είναι ένας από τους μεγαλύτερους ταξιδιωτικούς οργανισμούς στην Ευρώπη.

Ο όμιλος Strawberry

Με όνομα που αντλεί την έμπνευσή του από την παιδική του ανάμνηση στην πώληση φράουλας, ο δισεκατομμυριούχος Πέτερ Στόρνταλεν είναι ο ιδρυτής του όμιλο Strawberry, ο οποίος κατέχει το 39,7% του μετοχικού κεφαλαίου του NLTG.

O όμιλος πουλά πάνω από 1,5 εκατ. πακέτα διακοπών ετησίως σε Σουηδία, Δανία, Νορβηγία και Φινλανδία και με την NLTG εκτός από την Ελλάδα διατηρεί παρουσία σε Κύπρο και Ισπανία.

Ο όμιλος αποτελείται από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των χρηματοοικονομικών, της ακίνητης περιουσίας και της φιλοξενίας. Ανάμεσά τους και μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες φιλοξενίας στις σκανδιναβικές χώρες, τη Strawberry Hotels, το portfolio της οποίας αποτελείται από περισσότερα από 240 ξενοδοχεία, καθώς και από αίθουσες συσκέψεων, εστιατόρια και spa.

Το 2018 πέρασε όλη την περιουσία του στα τρία παιδιά του, αλλά διατηρεί τον έλεγχο και είναι ο ιθύνων νους του ομίλου που έχει συμμετοχή και σε χρηματοοικονομικά προϊόντα.

Το 2019, πρόσθεσε στο χαρτοφυλάκιό του τα Kämp Collection Hotels στο Ελσίνκι, καθώς και την ταξιδιωτική εταιρεία Tjäreborg και την Sunclass Airlines. Την ίδια χρονιά, δημιούργησε επίσης το Nordic Leisure Travel Group.

Την ίδια χρονιά απέκτησε μαζί με τα με τα επενδυτικά funds Altor και TDR Capital το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του Thomas Cook Northern Europe.

Η Sunclass Airlines

Σήμερα διαθέτει έναν στόλο 11 αεροσκαφών Airbus, A330 και A321. Διαθέτει το δικό της τμήμα ξενοδοχείων που αποτελείται από 9 οικογενειακά θέρετρα Sunwing Family Resorts, 3 Ocean Beach και 12 Sunprime.

Στην Ελλάδα, η εταιρεία παρέχει πτήσεις charter και προγραμματισμένες πτήσεις προς Ρόδο, Κρήτη, Σκιάθο, Αθήνα, Καβάλα, Μυτιλήνη, Σάμο, Σαντορίνη, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Πρέβεζα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις