
Διθυραμβικό αφιέρωμα στον ιδιοκτήτη των παγκοσμίου φήμης εστιατορίων Milos, Κώστα Σπηλιάδη, κάνει το Forbes.
Forbes: Οι Έλληνες επιχειρηματίες και εφοπλιστές στην χρυσή λίστα των…14,2 τρισ. δολαρίων
Ο όμιλος, που έχει παρουσία από το Μόντρεαλ, έως τη Νέα Υόρκη, το Λας Βέγκας, την Ελλάδα και το Ντουμπάι, ανήκει 100% στον ίδιο και την οικογένειά του, έχει ετήσια έσοδα που ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια δολάρια. ‘Οπως σημειώνει αντί να ακολουθήσει τον πιο εταιρικό δρόμο ανάπτυξης, επέλεξε το οικογενειακό μοντέλο, «με όλο τον πόνο που συνοδεύει αυτή την επιλογή».
Το οικογενειακό μοντέλο και τα νέα επενδυτικά σχέδια
«Παρότι ενδεχομένως θέτει κάποιο όριο στον ρυθμό ανάπτυξης, τουλάχιστον αυτή γίνεται με λιγότερους κινδύνους ως προς την απώλεια της ταυτότητας ή του χαρακτήρα» της επιχείρησης, δηλώνει ο ίδιος που το 1965 ταξίδεψε από την Πάτρα στη Νέα Υόρκη για να σπουδάσει, καταλήγοντας λίγα χρόνια αργότερα στο Μόντρεαλ όπου πήρε πτυχίο στην κοινωνιολογία.
Για το πρώτο του εστιατόριο έλαβε δάνειο 30.000 δολαρίων το 1979. Δεν είχε μαγειρέψει ποτέ επαγγελματικά, ούτε είχε σχετική εμπειρία. «Επρεπε να μάθω με τον δύσκολο τρόπο πώς να διευθύνω ένα εστιατόριο, σε μια ανελέητη αγορά. Αυτό απαιτούσε αφοσίωση, επιμονή» θυμάται.
Σταθερά… family business
Σε αυτό το εστιατόριο, αποφάσισε να στραφεί στα φρέσκα θαλασσινά που θα μπορούσε να προμηθεύεται σε καθημερινή βάση. Ο ίδιος σχολιάζει πως εκείνη την εποχή ένιωθε πως τα ελληνικά εστιατόρια δεν αντιπροσώπευαν τη γαστρονομική εμπειρία που είχε αποκτήσει μεγαλώνοντας, μέσα στην οικογένειά του.
Δίνοντας έμφαση στα σωστά υλικά, φρόντισε για εισαγωγές από την Ελλάδα και ταξίδευε ως τη Νέα Υόρκη, για να εξασφαλίζει θαλασσινά από την ιχθυόσκαλα του Fulton. Επειδή τα θαλασσινά ήταν εξαιρετικά φρέσκα, το Milos δεν είχε σταθερό μενού.
Το 1980, έπεισε τον Ντέιβιντ Σάμουελς, ιδιοκτήτη της Blue Ribbon Fish Company, να συνεργαστεί μαζί του, παρότι η επιχείρηση δεν προμήθευε εστιατόρια. Σε αντάλλαγμα για τα καλύτερα διαθέσιμα θαλασσινά, ο Σπηλιάδης υποσχέθηκε να μην παζαρέψει ποτέ τις τιμές των ψαριών.
Οταν κάποιοι εστιάτορες στη Νέα Υόρκη άρχισαν να αντιγράφουν την ιδέα του Milos, ο Σπηλιάδης δεν μείωσε τις τιμές. Η επιτυχία του στη Νέα Υόρκη οδήγησε στην επέκταση της αλυσίδας των εστιατορίων του σε όλο τον κόσμο. Το 2004 άνοιξε ένα ξενοδοχείο και ένα εστιατόριο στην Αθήνα.
Ο Σπηλιάδης εμπλουτίζει το χαρτοφυλάκιό του πέρα από τα εστιατόρια. Στο λιμάνι του Πειραιά, δύο γιοτ του, υπόσχονται ποιοτικό φαγητό και υπηρεσίες επιπέδου Milos στα νερά της Μεσογείου.
Το επόμενο βήμα θα μπορούσε να είναι ένα ξενοδοχείο ή ένα beach club στη Μύκονο ενώ στα όνειρά του είναι και μία σχολή μαγειρικής. Μια πιθανή τοποθεσία είναι τα Αρωνιάδικα στο νησί των Κυθήρων, ένα χωριό 200 ετών που ήταν σχεδόν εγκαταλελειμμένο, αλλά πλέον ανακαινίζεται σταδιακά από τον Σπηλιάδη, ο οποίος αγόρασε 20 ακίνητα γύρω από την παλιά πλατεία της πόλης.
Στα Κύθηρα, ο Σπηλιάδης διαθέτει ένα κτήμα και απασχολεί μία ομάδα ανθρώπων που συλλέγουν θαλασσινό αλάτι και μαζεύουν άγριο μέλι. Πριν από πέντε χρόνια φύτεψε στην περιοχή 2.000 ελαιόδεντρα και τώρα παρασκευάζει και ελαιόλαδο. Οπως λέει δεν σκοπεύει να πουλήσει την αυτοκρατορία του Milos, θέλει να την αφήσει στα δύο παιδιά του που εργάζονται μαζί του.
Ο Σπηλιάδης, ο οποίος εξακολουθεί να μαγειρεύει για την οικογένειά του, συμπεριλαμβανομένων των έξι εγγονιών του, σχεδόν κάθε Κυριακή από το σπίτι του στην επαρχία του Κεμπέκ του Καναδά, λέει: «Σκοπεύουμε να το διατηρήσουμε ως οικογενειακή επιχείρηση».


Latest News

Εκτακτο μέρισμα 63,5 εκατ. ευρώ θα διανείμει η Jumbo
Oι πωλήσεις του Ομίλου Jumbo κατά το 2024 σημείωσαν αύξηση κατά 6% περίπου σε σχέση με το 2023 - Μικτό μέρισμα 0,4724 ευρώ ανά μετοχή

Δωρεά 5 εκατ. από την Motor Oil στο Πολεμικό Ναυτικό
Τα 4,5 εκ. ευρώ από τη δωρεά της Motor Oil θα διατεθούν για την ανέγερση 4ου και 5ου ορόφου στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών

Ευκαιρία για τις ελληνικές επιχειρήσεις η ανασυγκρότηση της Ουκρανίας
Στις 27 Φεβρουαρίου στην Αθήνα το Επιχειρηματικό Φόρουμ: «Επενδύοντας στην Ανασυγκρότηση της Ουκρανίας – Ευκαιρίες για τις Ελληνικές Επιχειρήσεις»

Η κοινοπραξία ΑΒΑΞ - Μπαλλιάν ανακαινίζει το ξενοδοχείο Athenaeum InterContinental
Στα 43,7 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός της κοινοπραξίας ΑΒΑΞ-ΜΠΑΛΙΑΝ

Στον Προκοπίου περνά ο έλεγχος του Αστέρα Βουλιαγμένης - Το χρονικό του deal
Ο Έλληνας εφοπλιστής εξαγοράζει σύμφωνα με πληροφορίες το υπόλοιπο 77% του Αστέρα Βουλιαγμένης από τους Άραβες μετόχους της Jermyn Street Real Estate Fund

Πώς είδαν οι αναλυτές τα αποτελέσματα της Metlen – Παραμένει η σύσταση buy
Η Berenberg εκτιμά ότι το τμήμα μετάλλων της Metlen θα ενισχυθεί από την πρόσφατα ανακοινωθείσα συμφωνία με τη Rio Tinto

Παπουτσάνης: Από ΑΠΕ το σύνολο της ηλεκτρικής ενέργειας για τη μονάδα της Ριτσώνας
Δύο φωτοβολταϊκοί σταθμοί θα παράγουν το 100% της ηλεκτρικής ενέργειας του εργοστασίου Παπουτσάνης στη Ριτσωνα

ΑΧΙΑ για Eurobank: Τι φέρνει η ενοποίηση της Ελληνικής Τράπεζας - Ισχυρό το δ' τρίμηνο
Πώς θα κινηθούν τα οικονομικά αποτελέσματα της Eurobank για το τρίτο τρίμηνο σύμφωνα με την ΑΧΙΑ - Τι λέει για την πλήρη ενοποίηση της Ελληνικής Τράπεζας

Αγορές-έκπληξη από τους Έλληνες για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου
Ποια ήταν τα δημοφιλέστερα δώρα των Ελλήνων καταναλωτών για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Οι Ομοσπονδίες και οι Εμπορικοί Σύλλογοι είναι η δύναμη της ΕΣΕΕ - Τι δήλωσε ο Καφούνης
Τι συζητήθηκε στην 1η συνεδρίαση της Ολομέλειας Προέδρων Ομοσπονδιών της ΕΣΕΕ