
Διθυραμβικό αφιέρωμα στον ιδιοκτήτη των παγκοσμίου φήμης εστιατορίων Milos, Κώστα Σπηλιάδη, κάνει το Forbes.
Forbes: Οι Έλληνες επιχειρηματίες και εφοπλιστές στην χρυσή λίστα των…14,2 τρισ. δολαρίων
Ο όμιλος, που έχει παρουσία από το Μόντρεαλ, έως τη Νέα Υόρκη, το Λας Βέγκας, την Ελλάδα και το Ντουμπάι, ανήκει 100% στον ίδιο και την οικογένειά του, έχει ετήσια έσοδα που ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια δολάρια. ‘Οπως σημειώνει αντί να ακολουθήσει τον πιο εταιρικό δρόμο ανάπτυξης, επέλεξε το οικογενειακό μοντέλο, «με όλο τον πόνο που συνοδεύει αυτή την επιλογή».
Το οικογενειακό μοντέλο και τα νέα επενδυτικά σχέδια
«Παρότι ενδεχομένως θέτει κάποιο όριο στον ρυθμό ανάπτυξης, τουλάχιστον αυτή γίνεται με λιγότερους κινδύνους ως προς την απώλεια της ταυτότητας ή του χαρακτήρα» της επιχείρησης, δηλώνει ο ίδιος που το 1965 ταξίδεψε από την Πάτρα στη Νέα Υόρκη για να σπουδάσει, καταλήγοντας λίγα χρόνια αργότερα στο Μόντρεαλ όπου πήρε πτυχίο στην κοινωνιολογία.
Για το πρώτο του εστιατόριο έλαβε δάνειο 30.000 δολαρίων το 1979. Δεν είχε μαγειρέψει ποτέ επαγγελματικά, ούτε είχε σχετική εμπειρία. «Επρεπε να μάθω με τον δύσκολο τρόπο πώς να διευθύνω ένα εστιατόριο, σε μια ανελέητη αγορά. Αυτό απαιτούσε αφοσίωση, επιμονή» θυμάται.
Σταθερά… family business
Σε αυτό το εστιατόριο, αποφάσισε να στραφεί στα φρέσκα θαλασσινά που θα μπορούσε να προμηθεύεται σε καθημερινή βάση. Ο ίδιος σχολιάζει πως εκείνη την εποχή ένιωθε πως τα ελληνικά εστιατόρια δεν αντιπροσώπευαν τη γαστρονομική εμπειρία που είχε αποκτήσει μεγαλώνοντας, μέσα στην οικογένειά του.
Δίνοντας έμφαση στα σωστά υλικά, φρόντισε για εισαγωγές από την Ελλάδα και ταξίδευε ως τη Νέα Υόρκη, για να εξασφαλίζει θαλασσινά από την ιχθυόσκαλα του Fulton. Επειδή τα θαλασσινά ήταν εξαιρετικά φρέσκα, το Milos δεν είχε σταθερό μενού.
Το 1980, έπεισε τον Ντέιβιντ Σάμουελς, ιδιοκτήτη της Blue Ribbon Fish Company, να συνεργαστεί μαζί του, παρότι η επιχείρηση δεν προμήθευε εστιατόρια. Σε αντάλλαγμα για τα καλύτερα διαθέσιμα θαλασσινά, ο Σπηλιάδης υποσχέθηκε να μην παζαρέψει ποτέ τις τιμές των ψαριών.
Οταν κάποιοι εστιάτορες στη Νέα Υόρκη άρχισαν να αντιγράφουν την ιδέα του Milos, ο Σπηλιάδης δεν μείωσε τις τιμές. Η επιτυχία του στη Νέα Υόρκη οδήγησε στην επέκταση της αλυσίδας των εστιατορίων του σε όλο τον κόσμο. Το 2004 άνοιξε ένα ξενοδοχείο και ένα εστιατόριο στην Αθήνα.
Ο Σπηλιάδης εμπλουτίζει το χαρτοφυλάκιό του πέρα από τα εστιατόρια. Στο λιμάνι του Πειραιά, δύο γιοτ του, υπόσχονται ποιοτικό φαγητό και υπηρεσίες επιπέδου Milos στα νερά της Μεσογείου.
Το επόμενο βήμα θα μπορούσε να είναι ένα ξενοδοχείο ή ένα beach club στη Μύκονο ενώ στα όνειρά του είναι και μία σχολή μαγειρικής. Μια πιθανή τοποθεσία είναι τα Αρωνιάδικα στο νησί των Κυθήρων, ένα χωριό 200 ετών που ήταν σχεδόν εγκαταλελειμμένο, αλλά πλέον ανακαινίζεται σταδιακά από τον Σπηλιάδη, ο οποίος αγόρασε 20 ακίνητα γύρω από την παλιά πλατεία της πόλης.
Στα Κύθηρα, ο Σπηλιάδης διαθέτει ένα κτήμα και απασχολεί μία ομάδα ανθρώπων που συλλέγουν θαλασσινό αλάτι και μαζεύουν άγριο μέλι. Πριν από πέντε χρόνια φύτεψε στην περιοχή 2.000 ελαιόδεντρα και τώρα παρασκευάζει και ελαιόλαδο. Οπως λέει δεν σκοπεύει να πουλήσει την αυτοκρατορία του Milos, θέλει να την αφήσει στα δύο παιδιά του που εργάζονται μαζί του.
Ο Σπηλιάδης, ο οποίος εξακολουθεί να μαγειρεύει για την οικογένειά του, συμπεριλαμβανομένων των έξι εγγονιών του, σχεδόν κάθε Κυριακή από το σπίτι του στην επαρχία του Κεμπέκ του Καναδά, λέει: «Σκοπεύουμε να το διατηρήσουμε ως οικογενειακή επιχείρηση».


Latest News

Alter Ego Media: Οι 4 πυλώνες που φέρνουν ανάπτυξη και μερίσματα
Η διοίκηση της Alter Ego Media παρουσίασε στους αναλυτές τα αποτελέσματα της χρήσης του 2024 και το στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης του Ομίλου

Ανεβάζει τον πήχη για Eurobank και Πειραιώς η Goldman Sachs - Τι βλέπει για Εθνική
Η Goldman Sachs έδωσε νέες τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες

Οι 9 τάσεις της ευρωπαϊκής αγοράς λιανικού εμπορίου τροφίμων την επόμενη πενταετία
Η κατάσταση κρίνεται εξαιρετικά κρίσιμη, με αβεβαιότητα γύρω από τις παγκόσμιες εμπορικές ροές, σύμφωνα με το ΕΒΕΠ

Mega-deal της Metlen με την Glenfarne για υβριδικό έργο ΑΠΕ στη Χιλή
Η συνολική αξία της συναλλαγής συμφωνήθηκε στα 815 εκ. δολάρια, στη βάση συγκεκριμένων χρηματοδοτικών όρων και αναπροσαρμογών

Η ελληνική σταδιοδρομία της Unilever – Από την «Ελαϊς» σε hub για 14 χώρες
Η Unilever Hellas είναι μία από τις λίγες πολυεθνικές εταιρείες στην Ελλάδα, που συνεχίζουν να έχουν παραγωγική δραστηριότητα μετά από τα χρόνια της οικονομικής κρίσης

Ψάχνουν… χρυσάφι στον Ασπρόπυργο - Ο «πυρετός» επενδύσεων σε logistics και το αγκάθι
Εκτοξεύθηκαν οι τιμές των οικοπέδων στον Ασπρόπυργο – Τα projects για τη δημιουργία logistics που μεταμορφώνουν την περιοχή

VIDCAST – BizSound: Το marketplace όλης της Ελλάδας | Η ιστορία του SHOPFLIX
Σε αυτό το επεισόδιο φιλοξενούμε τον νέο CEO της SHOPFLIX, Γιάννη Στάθη. Συζητάμε για τα νέα καθήκοντα και για τα επόμενα σχέδια της εταιρείας.

To όραμα του Βαρδή Βαρδινογιάννη - Γιατί επενδύει στο ελληνικό eGaming
Παρά την ισχυρή οικογενειακή παράδοση, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης ο νεότερος επενδύει σε eGaming και κυβερνοσφάλεια - Το ελληνικό όραμα και η συμμετοχή της ALTER EGO VENTURES

ΚΕΕΕ: Η υπεραπόδοση τους πλεονάσματος πρέπει να επιστρέφει στην κοινωνία
Κάθε μέτρο ενίσχυσης της μικρομεσαίας τάξης μας βρίσκει σύμφωνους, λέει ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, Γιάννης Βουτσινάς

Χατζηθεοδοσίου: Θετικά τα μέτρα στήριξης, αλλά δεν ακούσαμε τίποτα για τις ΜμΕ
Η αγορά περιμένει με αγωνία βελτιώσεις στον φορολογικό νόμο και στοχευμένα μέτρα που θα ενισχύουν την προσπάθεια βιωσιμότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δηλώνει ο κ. Χατζηθεοδοσίου