Διθυραμβικό αφιέρωμα στον ιδιοκτήτη των παγκοσμίου φήμης εστιατορίων Milos, Κώστα Σπηλιάδη, κάνει το Forbes.
Forbes: Οι Έλληνες επιχειρηματίες και εφοπλιστές στην χρυσή λίστα των…14,2 τρισ. δολαρίων
Ο όμιλος, που έχει παρουσία από το Μόντρεαλ, έως τη Νέα Υόρκη, το Λας Βέγκας, την Ελλάδα και το Ντουμπάι, ανήκει 100% στον ίδιο και την οικογένειά του, έχει ετήσια έσοδα που ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια δολάρια. ‘Οπως σημειώνει αντί να ακολουθήσει τον πιο εταιρικό δρόμο ανάπτυξης, επέλεξε το οικογενειακό μοντέλο, «με όλο τον πόνο που συνοδεύει αυτή την επιλογή».
Το οικογενειακό μοντέλο και τα νέα επενδυτικά σχέδια
«Παρότι ενδεχομένως θέτει κάποιο όριο στον ρυθμό ανάπτυξης, τουλάχιστον αυτή γίνεται με λιγότερους κινδύνους ως προς την απώλεια της ταυτότητας ή του χαρακτήρα» της επιχείρησης, δηλώνει ο ίδιος που το 1965 ταξίδεψε από την Πάτρα στη Νέα Υόρκη για να σπουδάσει, καταλήγοντας λίγα χρόνια αργότερα στο Μόντρεαλ όπου πήρε πτυχίο στην κοινωνιολογία.
Για το πρώτο του εστιατόριο έλαβε δάνειο 30.000 δολαρίων το 1979. Δεν είχε μαγειρέψει ποτέ επαγγελματικά, ούτε είχε σχετική εμπειρία. «Επρεπε να μάθω με τον δύσκολο τρόπο πώς να διευθύνω ένα εστιατόριο, σε μια ανελέητη αγορά. Αυτό απαιτούσε αφοσίωση, επιμονή» θυμάται.
Σταθερά… family business
Σε αυτό το εστιατόριο, αποφάσισε να στραφεί στα φρέσκα θαλασσινά που θα μπορούσε να προμηθεύεται σε καθημερινή βάση. Ο ίδιος σχολιάζει πως εκείνη την εποχή ένιωθε πως τα ελληνικά εστιατόρια δεν αντιπροσώπευαν τη γαστρονομική εμπειρία που είχε αποκτήσει μεγαλώνοντας, μέσα στην οικογένειά του.
Δίνοντας έμφαση στα σωστά υλικά, φρόντισε για εισαγωγές από την Ελλάδα και ταξίδευε ως τη Νέα Υόρκη, για να εξασφαλίζει θαλασσινά από την ιχθυόσκαλα του Fulton. Επειδή τα θαλασσινά ήταν εξαιρετικά φρέσκα, το Milos δεν είχε σταθερό μενού.
Το 1980, έπεισε τον Ντέιβιντ Σάμουελς, ιδιοκτήτη της Blue Ribbon Fish Company, να συνεργαστεί μαζί του, παρότι η επιχείρηση δεν προμήθευε εστιατόρια. Σε αντάλλαγμα για τα καλύτερα διαθέσιμα θαλασσινά, ο Σπηλιάδης υποσχέθηκε να μην παζαρέψει ποτέ τις τιμές των ψαριών.
Οταν κάποιοι εστιάτορες στη Νέα Υόρκη άρχισαν να αντιγράφουν την ιδέα του Milos, ο Σπηλιάδης δεν μείωσε τις τιμές. Η επιτυχία του στη Νέα Υόρκη οδήγησε στην επέκταση της αλυσίδας των εστιατορίων του σε όλο τον κόσμο. Το 2004 άνοιξε ένα ξενοδοχείο και ένα εστιατόριο στην Αθήνα.
Ο Σπηλιάδης εμπλουτίζει το χαρτοφυλάκιό του πέρα από τα εστιατόρια. Στο λιμάνι του Πειραιά, δύο γιοτ του, υπόσχονται ποιοτικό φαγητό και υπηρεσίες επιπέδου Milos στα νερά της Μεσογείου.
Το επόμενο βήμα θα μπορούσε να είναι ένα ξενοδοχείο ή ένα beach club στη Μύκονο ενώ στα όνειρά του είναι και μία σχολή μαγειρικής. Μια πιθανή τοποθεσία είναι τα Αρωνιάδικα στο νησί των Κυθήρων, ένα χωριό 200 ετών που ήταν σχεδόν εγκαταλελειμμένο, αλλά πλέον ανακαινίζεται σταδιακά από τον Σπηλιάδη, ο οποίος αγόρασε 20 ακίνητα γύρω από την παλιά πλατεία της πόλης.
Στα Κύθηρα, ο Σπηλιάδης διαθέτει ένα κτήμα και απασχολεί μία ομάδα ανθρώπων που συλλέγουν θαλασσινό αλάτι και μαζεύουν άγριο μέλι. Πριν από πέντε χρόνια φύτεψε στην περιοχή 2.000 ελαιόδεντρα και τώρα παρασκευάζει και ελαιόλαδο. Οπως λέει δεν σκοπεύει να πουλήσει την αυτοκρατορία του Milos, θέλει να την αφήσει στα δύο παιδιά του που εργάζονται μαζί του.
Ο Σπηλιάδης, ο οποίος εξακολουθεί να μαγειρεύει για την οικογένειά του, συμπεριλαμβανομένων των έξι εγγονιών του, σχεδόν κάθε Κυριακή από το σπίτι του στην επαρχία του Κεμπέκ του Καναδά, λέει: «Σκοπεύουμε να το διατηρήσουμε ως οικογενειακή επιχείρηση».
Latest News
Το αξέχαστο ποδοσφαιρικό καλοκαίρι της Kaizen Gaming
Περιοδείες των τροπαίων του EURO και του Copa América, fan zones με εκατοντάδες χιλιάδες φιλάθλους, «ταξίδι» πίσω στο 2004, παιδικά χαμόγελα και εορταστικές εκδηλώσεις για τους ανθρώπους της εταιρείας σε όλο τον κόσμο.
Ενισχύεται με 15 εκατ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης το επενδυτικό πλάνο της ALUMIL
Μεταξύ των επενδύσεων περιλαμβάνεται και η δημιουργία ρομποτικής αποθήκης 4.000 θέσεων
Στον δρόμο εξόδου από το ΧΑ η Epsilon Net - Επιτυχής ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης
Συγκεντρώθηκε το απαιτούμενο ελάχιστο ποσοστό του 90% και προχωρά η έξοδος της εταιρείας από το ΧΑ
Βασίλης Ψάλτης: Προτεραιότητα η οργανική ανάπτυξη, ανοιχτοί σε ευκαιρίες για εξαγορές
H όποια κίνηση θα πρέπει να προσδίδει αξία για τους μετόχους και να πληροί πολύ αυστηρά χρηματοοικονομικά κριτήρια, διαμηνύει ο CEO της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης
Έκρηξη στα EBITDA της ΔΕΗ, βλέπει η AXIA - Στα 904 εκατ. για το α' εξάμηνο
Άνοδος 9% των πωλήσεων της ΔΕΗ, σύμφωνα με τον ελληνικό οίκο, ο οποίος τις υπολογίζει σε 3,9 δισ. ευρώ
Κροίσος ή κακό παιδί; Ποιος είναι ο Πέτερ Στόρνταλεν του deal Premia-NTLG
Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας δραστηριοποιείται σε ένα εύρος χαρτοφυλακίου μέσω του ομίλου του, Strawberry
«Λύγισε» τελικά (και) η Fieratex – Κατέθεσε αίτηση πτώχευσης η εταιρεία από το Κιλκίς
Η Fieratex της οικογένειας Ανεζουλάκη αντιμετώπιζε από καιρό προβλήματα ρευστότητας
Πούλησε «κόκκινα δάνεια» ύψους 4,8 δισ. ευρώ η PQH - Ποιοι τα αγόρασαν
Την ολοκλήρωση πώλησης των δανειακών χαρτοφυλακίων Alphabet συνολικής λογιστικής αξίας 4,8 δισ. ευρώ ανακοίνωσε η PQH
Και η Βενέτης στο ελαιόλαδο - Ποια είναι η νέα εταιρεία μετά το project «Δωδώνη»
Νέο επιχειρηματικό βήμα για την Βενέτης που έστησε εταιρεία, η οποία εστιάζει στην καλλιέργεια ελιών για την παραγωγή ελαιολάδου
Καθαρά κέρδη 322 εκατ. για την Alpha Bank το α' εξάμηνο - Πρόβλεψη για μέρισμα 35%
Το μήνυμα του CEO της Alpha Bank Βασίλη Ψάλτη