Ένα νέο επιχειρηματικό πεδίο βρήκε στο χώρο των τροφίμων το family office της Μαριάννας Λάτση, που εξαγόρασε το 30% της εταιρείας Eurocatering A.E. (Φρεσκούλης).

Το Latsco Family Office με έδρα της Γενεύη, διαχειρίζεται τις επενδύσεις της οικογένειας της Μαριάννας Ι. Λάτση στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με το χαρτοφυλάκιο των επενδύσεων εκτείνεται σε ένα ευρύ φάσμα επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που περιλαμβάνει τη ναυτιλία, την ενέργεια, τις κατασκευές, τις παραχωρήσεις, την ανάπτυξη και διαχείριση ακινήτων, την τεχνολογία και την παροχή υπηρεσιών σε πολλούς τομείς όπως ενδεικτικά, την ασφάλεια, την κυβερνοασφάλεια, τη ψυχαγωγία και την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Trade Estates: Το Latco Family Office επενδύει στην εταιρεία

Latsco Family Office: Πρώτη φορά στα τρόφιμα

Η εξαγορά πραγματοποιήθηκε μέσω μερικής και ολικής αποεπένδυσης του EOS Capital Partners και Elikonos Capital αντίστοιχα.

Στο πλαίσιο της συναλλαγής, το επενδυτικό κεφάλαιο που διαχειρίζεται η EOS Capital Partners μεταβίβασε στον νέο μέτοχο το 12,18% της Eurocatering, ενώ το επενδυτικό κεφάλαιο που διαχειρίζεται η Elikonos Capital μεταβίβασε το 17,82% που κατείχε στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας.

Σε συνέχεια της ανωτέρω εξέλιξης, το fund που διαχειρίζεται η EOS Capital Partners παραμένει με ποσοστό 19%, ενώ ο ιδρυτής της εταιρείας, Χρυσόστομος Μαυρόπουλος, διατηρεί το 51% στο μετοχικό κεφάλαιο της Eurocatering.

Επενδύσεις στην τεχνολογία

Η καινοτομία φαίνεται πως είναι τo χαρακτηριστικό που δελεάζει το family office της Μαριάννας Λάτση.

Ήταν τον Νοέμβριο του 2014 όταν επένδυσε στη neobank του Xάρη Kαρώνη, Viva Wallet, με το ποσοστό να αγγίζει το 20% δύο χρόνια μετά. Αποεπένδυσε με την πώληση της Viva στη JP Morgan.

Το 2018 έκανε την είσοδό του στην ESA Security Solutions, η οποία δραστηριοποιείται στις επανδρωμένες φυλάξεις και τα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας.

Τον Απρίλιο του 2021, εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της Obrela Security Industries, της ελληνικής εταιρείας, που δημιουργήθηκε το 2009 από τους Γιώργο Πατσή και Γιώργο Δάγλα και δραστηριοποιείται στον κλάδο της κυβερνοασφάλειας.

Μέσα στην άνοιξη του 2023 έγινε γνωστή η συμμετοχή του επενδυτικού ταμείου με 5 εκατ. ευρώ μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, στην ελληνική startup παροχής οικιακών υπηρεσιών Douleutaras. Εκ μέρους της Latstco, sponsor της επένδυσης ορίστηκε ο Φίλιππος Kούρκουλος-Λάτσης.

Τον Νοέμβριο του 2023 συμμετείχε με μειοψηφικό ποσοστό στη Neuropublic, εταιρεία που αναπτύσσει πληροφορικά συστήματα και υπηρεσίες με έμφαση στον τομέα της γεωργίας. Ήδη από το 2021, στο κεφάλαιο της εταιρείας είχε μπει η Τράπεζα Πειραιώς, με την απόκτηση 5%.

Μέσω των family offices, η Μαριάννα Λάτση και τα παιδιά της Φίλιππος και Εριέττα, επενδύουν σε διαφορετικά επιχειρηματικά πεδία, όπου κυρίαρχο ρόλο έχει η καινοτομία.

Το Επενδυτικό Ταμείο Φαιστός

H εταιρεία συμμετέχει, μαζί με άλλα σχήματα, στο Επενδυτικό Ταμείο Φαιστός. Μέσω αυτού αποκτά συμμετοχές σε διάφορες startups, καθώς το εν λόγω ταμείο στοχεύει σε εταιρείες που αναπτύσσουν προϊόντα και υπηρεσίες, οι οποίες σχετίζονται με το 5G, λειτουργώντας σαν τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στις ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις. Βρίσκεται, δε, υπό τη διαχείριση της 5G Ventures, η οποία είναι θυγατρική της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας.

Διευρυμένη βεντάλια επενδύσεων

Ανάμεσα σε άλλα, στις αρχές Ιουλίου 2022, το family office απέκτησε ποσοστό 5,35% στην εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Dimand, ενώ στα τέλη του 2021 το σχήμα είχε προχωρήσει σε σχετική επένδυση.

Ενώ τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, επένδυσε στο 10% και συμμετέχει και στο ΔΣ στη συμβουλευτική Octane των Γιάννη Σπυρόπουλο, Γιώργο Παυλάτο (συνιδρυτές) και Δημήτρη Χριστακόπουλο. Η εταιρεία είχε διατελέσει σύμβουλος επιχειρήσεων σε εταιρείες του ομίλου Λάτση τα προηγούμενα χρόνια.

To Σεπτέμβριο του 2023 απέκτησε το 4,2% του μετοχικού κεφαλαίου της Trade Estates ΑΕΕΑΠ, από την εταιρεία TRADE LOGISTICS ABEE, θυγατρική εταιρεία του Ομίλου Fourlis έναντι ποσού 8 εκατ. ευρώ, πριν κάνει την είσοδό της στο Χρηματιστήριο.

latsis

Φίλιππος Κούρκουλος-Λάτσης

Η κίνηση του Φίλιππου Κούρκουλου-Λάτση

Κάνοντας χρήση της νομοθεσίας, που ψήφισε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δίνοντας κίνητρα στα family offices (4778/2021), δηλαδή σε ιδιωτικούς φορείς για να διαχειρίζονται την περιουσία ευκατάστατων οικογενειών, οι δικαιούχοι των οποίων επιλέγουν ως τόπο φορολογικής τους έδρας την Ελλάδα, ο γιος της Μαριάννας Λάτση και του Νίκου Κούρκουλου, Φίλιππος, ίδρυσε τον Απρίλιο 2022 το δικό του family office.

Πρόκειται για το FKL LATSCO FAMILY OFFICE, τη μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία με μοναδικό μέτοχο και πρόεδρο τον Φίλιππο Κούρκουλο-Λάτση και τον διακριτικό τίτλο FLFO ΜΑΕ. Το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο είναι ορίστηκε στις 25.000 ευρώ, με διευθύνοντα σύμβουλο τον Δημήτρη Αφεντούλη, στέλεχος των επιχειρήσεων Λάτση.

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις στο ΓΕΜΗ, ο κύκλος εργασιών της εταιρείας για το έτος 2023 της ανήλθε σε 11.469.499,55 ευρώ (2022: 4.467.869,67 ευρώ) μετά την προσθήκη περιθωρίου κέρδους 7% επί των ετήσιων δαπανών ποσού 10.719.158,46 ευρώ (2022: 4.175.579,13 ευρώ) . Το ποσό των καθαρών κερδών χρήσης 2023 ανήλθε σε 577.671,19 ευρώ (2022: 227.986,62 ευρώ).

latsis

Η Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση

Επενδύσεις με κοινωνικό πρόσημο από την Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση

Το ίδιο χρονικό διάστημα, συστάθηκε και η EKL LATSCO FAMILY OFFICE, το family office της Εριέττας Κούρκουλου-Λάτση, που είναι και η μοναδική μέτοχος και πρόεδρος στην ανώνυμη εταιρεία ELFO ΜΑΕ, με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 25.000 ευρώ, και διευθύνοντα σύμβουλο επίσης τον Δημήτρη Αφεντούλη.

Έχοντας ως γνώμονα τη vegan φιλοσοφία και με κοινωνική ενσυναίσθηση, η Εριέττα Κούρκουλου Λάτση έκανε το πρώτο άνοιγμα στο χώρο των τροφίμων, συμμετέχοντας στον πρώτο γύρο χρηματοδότησης της Plan(e)t, της πρώτης ελληνικής vegan startup του Γρηγόρη Μπογράκου. Πρόκειται για εταιρεία που παράγει το δικό της vegan παγωτό και το διαθέτει σε σημεία οργανωμένου λιανεμπορίου, όπως και στο δικό του retail store από τον Ιούλιο του 2022 στο Μοναστηράκι.

Ενώ το 2023, αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί στη vegan εστίαση, μέσω του plant – based creative bakery Ηoly Llama, που διαθέτει dine-in κατάστημα στην οδό Νίκης στην Αθήνα και take away point στον Υμηττό, ενώ προμηθεύεται πρώτες ύλες από την Llama Farm στην περιοχή του Ωροπού.

Τον Μάιο της τρέχουσας χρονιάς, επένδυσε 200.000 ευρώ στην πλατφόρμα της ελληνικής startup Givelink, που δημιουργήθηκε από τους φοιτητές Αλέξανδρο Καραγιάννη, Παναγιώτη Κοκμοτό, Αντώνη Πολίτη και Πάρι Σεργιάννη.

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας για το έτος 2023 ανήλθε σε 2.527.114,81 ευρώ (2022: 912.512,03 ευρώ) μετά την προσθήκη περιθωρίου κέρδους 7% επί των ετήσιων δαπανών ποσού 2.361.789,54 ευρώ (2022: 852.814,98 ευρώ ). Το ποσό των καθαρών κερδών
χρήσης 2023 ανήλθε σε 129.025,28 ευρώ (2022: 46.563,70 ευρώ).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Παύλος Μυλωνάς: Πώς θα αξιοποιήσουμε τα πλεονάζοντα κεφάλαια – Οι στόχοι για τα μερίσματα
Επιχειρήσεις |

Μυλωνάς (Εθνική): Πώς θα αξιοποιήσουμε τα πλεονάζοντα κεφάλαια – Οι στόχοι για τα μερίσματα

Για πιστωτική επέκταση, επιβράβευση μετόχων και αξιοποίηση άλλων ευκαιριών τα κεφάλαιά μας μίλησε ο Παύλος Μυλωνάς, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας