Η οργανική ανάπτυξη διά της αξιοποίησης των πλεοναζόντων κεφαλαίων, τα οποία θα συνεχίσουν να αυξάνονται, αποτελεί κεντρική πτυχή του επιχειρησιακού σχεδίου της Alpha Bank για τα επόμενα χρόνια.

Αυτό επεσήμανε ο CEO της Βασίλης Ψάλτης κατά την ενημέρωση των αναλυτών για τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου που έδωσε την Παρασκευή στη δημοσιότητα η τράπεζα.

Σύμφωνα με τον CEO της Alpha Bank, το buy back, ως μορφή ανταμοιβής, επιλέχθηκε λόγω της χαμηλής αποτίμησης της τράπεζας στο ΧΑ σε σχέση με την πραγματική της αξία.

Πρόσθεσε όμως πως αυτό δεν σημαίνει ότι η διοίκηση της Alpha Bank δεν έχει τα μάτια της ανοιχτά στις αγορές για την αξιοποίηση ευκαιριών ανάπτυξης με μη οργανικό τρόπο.

Alpha Bank: Κέρδη εξαμήνου 322,5 εκατ. – Στα 4 δισ. οι νέες εκταμιεύσεις

Διευκρίνισε ωστόσο ότι η όποια κίνηση θα πρέπει να προσδίδει αξία για τους μετόχους, όπως στην περίπτωση της στρατηγικής συνεργασίας με τον ιταλικό όμιλο UniCredit και να πληροί πολύ αυστηρά χρηματοοικονομικά κριτήρια.

Επιπλέον, ο κ. Ψάλτης τόνισε ότι προτεραιότητα παραμένει η επιβράβευση των μετόχων της τράπεζας, η οποία ήδη ξεκίνησε με την πληρωμή μερίσματος σε μετρητά ύψους 61 εκατ. ευρώ και την ενεργοποίηση ενός προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών ίδιου βεληνεκούς.

Σύμφωνα με τον CEO της Alpha Bank, το buy back, ως μορφή ανταμοιβής, επιλέχθηκε λόγω της χαμηλής αποτίμησης της τράπεζας στο ΧΑ σε σχέση με την πραγματική της αξία.

Αναφορικά με τη χρήση του 2024 ανέφερε πως στόχος είναι η επιστροφή στους μετόχους του 35% της καθαρής κερδοφορίας.

Κατά τα άλλα, ανακοινώθηκε η προς τα πάνω αναθεώρηση των στόχων για το σύνολο της τρέχουσας χρήσης, λαμβάνοντας υπόψιν τις επιδόσεις του α΄ εξαμήνου και τις τάσεις που διαμορφώνονται ως προς την εξέλιξη των μεγεθών του ομίλου.

Συγκεκριμένα, τα συνολικά έσοδα αναμένεται να ξεπεράσουν εφέτος τα 2,1 δισ. ευρώ και ο δείκτης απόδοσης επί των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί πάνω από το 13,5% έναντι αρχικής πρόβλεψης για 13%.

Επιπλέον, η τράπεζα αναλαμβάνοντας το σχετικό κόστος στο β΄ τρίμηνο του 2024, υπερκάλυψε ήδη το στόχο του ερχόμενου Δεκεμβρίου για το δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, ο οποίος υποχώρησε στο 4,7%.

Στο τέλος της χρονιάς αναμένεται να διαμορφωθεί στο 4,5% έναντι πρόβλεψης για 5%, που περιελάμβανε το guidance του περασμένου Μαρτίου.

Ο κ. Ψάλτης υπογράμμισε κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της τράπεζας, τα δύο σημαντικά ορόσημα για τον όμιλο το προηγούμενο τρίμηνο: Την έγκριση από τον επόπτη για διανομή μερίσματος για πρώτη φορά από το 2007 και την επιστροφή στην επενδυτική κατηγορία μετά από 14 χρόνια.

«Και οι δύο αυτές εξελίξεις συνιστούν την επικύρωση της πλήρους επιστροφής μας στην κανονικότητα, αποδεικνύοντας ότι η διεθνής επενδυτική κοινότητα αναγνωρίζει τις άοκνες προσπάθειές μας για τον μετασχηματισμό της τράπεζας και την αντιμετώπιση των συνεπειών από τη δημοσιονομική κρίση» σημείωσε σχετικά.

Όπως είπε, «μπορούμε τώρα να προσβλέπουμε σε ένα μέλλον με υψηλότερη επαναλαμβανόμενη κερδοφορία, ενισχυόμενα κεφαλαιακά αποθέματα και αυξημένη επιβράβευση των μετόχων μας».

Αναφερόμενος στη στρατηγική συνεργασία με την UniCredit, τόνισε πως «εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς, καθώς ολοκληρώθηκε η συμφωνία για την κοινή μας παρουσία στη Ρουμανία και οριστικοποιήθηκε το πλαίσιο διάθεσης των αμοιβαίων κεφαλαίων UniCredit onemarkets, τα οποία ήδη προσφέρονται στους πελάτες μας».

Όπως είπε, η συγκεκριμένη συνεργασία «συνιστά ευκαιρία να ηγηθούμε των εξελίξεων στην ελληνική αγορά, εισάγοντας καινοτόμα προϊόντα ως μέρος ενός εκτεταμένου πανευρωπαϊκού δικτύου».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Θεοδωρικάκος: Συνάντηση Σταύρου Καφούνη και εκπροσώπων του κλάδου της γουνοποιίας – Τι συζήτησαν
Επιχειρήσεις |

Συνάντηση Θεοδωρικάκου - Καφούνη με εκπροσώπους του κλάδου της γουνοποιίας - Τι συζητήθηκε

Ο υπουργός κατέγραψε όλα τα αιτήματα της επιτροπής και των πολιτικών εκπροσώπων της Δυτικής Μακεδονίας και δήλωσε της πρόθεση της κυβέρνησης να βοηθήσει τον κλάδο