Ο ΟΠΕΚΕΠΕ

Ο ΟΤ έχει προχωρήσει τις τελευταίες ημέρες σε αποκαλύψεις για τα έργα και τις ημέρες της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ και του γνώριμου τεχνικού συμβούλου που ανέλαβε εν μία νυκτί… να τρέξει την πλατφόρμα του ΟΣΔΕ για την υποβολή των δηλώσεων ενιαίας ενίσχυσης των αγροτών.

Το ΟΣΔΕ σέρνεται…, οι δηλώσεις δύσκολα θα έχουν υποβληθεί στην ώρα τους – 12 Σεπτεμβρίου – και οι προκαταβολές των ενισχύσεων στους αγρότες για την καλλιεργητική περίοδο 2024 μάλλον θα πάνε πιο πίσω…

Τα έργα και οι ημέρες του «συστήματος» – όπως μου έλεγε πρόσφατα νέος αξιωματούχος στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – είναι σε όλους γνωστά.

Η πανώλη

Φυσικά τα προβλήματα της λειτουργίας της πλατφόρμας του ΟΣΔΕ δεν αφορούν μόνο τις αγροτικές ενισχύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Αποκαλύπτονται και στο μείζον ζήτημα που έχει ανακύψει με τη ζωονόσο της πανώλης. Είναι αμφίβολο κατά πόσο υπάρχει εικόνα για το ακριβές κεφάλαιο των αιγοπροβάτων στη χώρα μας, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι για χρόνια στον ΟΠΕΚΕΠΕ συντηρείται χειρόγραφη η καταγραφή των μητρών των αιγοπροβάτων…

Στη εποχή του AI… δεν νομίζω κάποιος να θεωρεί πώς απλά εκεί στον Οργανισμό δεν σκέφτηκε να ψηφιοποιήσει τη συγκεκριμένη υπηρεσία…

Όπου φύγει, φύγει….

Η δυσλειτουργία της πλατφόρμας του ΟΣΔΕ, αποδίδεται όπως έχει αποκαλύψει ο ΟΤ στο πεπαλαιωμένο λογισμικό του τεχνικού συμβούλου που επιλέχθηκε για να διαχειριστεί το σύστημα…

Και σε δύο ημερίδες των Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν πριν από λίγες μέρες η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ τα άκουσε από τους χρήστες…

Στην τρίτη ημερίδα των ΚΥΔ των νησιών, έμαθα ότι ο πρόεδρος του Οργανισμού Κυριάκος Μπαμπασίδης το βαλε στα πόδια….

Προθέσεις

Οφείλω να παραδεχτώ πώς για πρώτη φορά χθες έστω και με πολιτικό… τρόπο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, αναγνώρισε δημόσια τα προβλήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ και δεν έκρυψε την πρόθεση του να «κλείσει ο κύκλος της αμφισβήτησης του Οργανισμού».

Μαθαίνω δε, πώς ο Τσιάρας αν και καινούργιος στο υπουργείο έχει πλήρη γνώση του τι συμβαίνει και ιδίως με το «σύστημα που είναι δομημένο εδώ και χρόνια στον Οργανισμό», όπως μου μετέφερε καλή μου πηγή.

Καλές οι προθέσεις, μένει να δούμε και το έργο….

Η αγορά

Πάντως στην αγορά αν μη τι άλλο βλέπουμε αρκετά έργα…

Κι αναφέρομαι σε επιχειρήσεις που κινούνται σε εξαγορές, επενδύσεις και άλλες αναπτυξιακές δραστηριότητες.

Ο Απόστολος Ταμβακάκης

Μου λένε, λοιπόν, ότι ο Απόστολος Ταμβακάκης παραμένει με το δάκτυλο στη σκανδάλη (μεταφορικά μιλώντας πάντοτε) για νέες εξαγορές μέσα από το νέο fund που έστησε πρόσφατα.
Πληροφορούμαι πώς ο πρώην τραπεζίτης που άλλαξε στρατόπεδο και πέρασε στον χώρο του επιχειρείν μετά το deal με την Μ. Λάτση για τον «Φρεσκούλη» βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με 4 εταιρείες.

Όλες τους δραστηριοποιούνται σε δυναμικούς κλάδους με προοπτικές. Από τα τρόφιμα και τα βιολογικά έως την ηλεκτρονική τραπεζική (fintech) και το λιανεμπόριο (retail).

Η Cosmos

Ειρήσθω εν παρόδω στον τελευταίο κλάδο έχει αποκομίσει σημαντικά κέρδη μέσα από την Cosmos. Εκτιμάται πως οι συζητήσεις θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους ενώ δεν αποκλείεται πάντοτε το ενδεχόμενο να υπάρξουν εξελίξεις πολύ νωρίτερα.

Να σημειωθεί πως το νέο fund του Ταμβακάκη και της ομάδας του μπορεί να χτυπήσει εταιρείες με τζίρο έως 100 εκατ. ευρώ και 500 άτομα προσωπικό.

Κατά μέσο όρο επιδιώκει να επενδύει 25 εκατ. ευρώ ανά εταιρεία εξαγοράζοντας πλειοψηφικό μερίδιο ενώ η μέγιστη επένδυση μπορεί να φθάσει έως 37 εκατ. ευρώ.
————-

Υπάρχει ελπίδα (;) για την Τσάνταλης

Ενεργό παραμένει, όμως, το επενδυτικό ενδιαφέρον των «Ελληνικών Οινοποιίων» για την Τσάνταλης.

Κύκλοι προσκείμενοι στην εταιρεία των αδελφών Ηλία και Θωμά Γεωργιάδη, -βασικών μετόχων της Premia υποστηρίζουν πως υπάρχει ελπίδα για την ιστορική οινοποιία ακόμη και τώρα.

«Παρά την αίτηση πτώχευσης», υποστηρίζουν, μπορεί να αποφευχθεί η κατάρρευσή της εταιρείας που ήταν για χρόνια ο επίσημος προμηθευτής του Κρεμλίνου!

Η δεσμευτική πρόταση

Οι ίδιοι κύκλοι καλούν τις τράπεζες να ξαναδούν τη δεσμευτική πρόταση που έχουν υποβάλλει από τον περασμένο Νοέμβριο.

Υπογραμμίζουν μάλιστα πως εάν είχαν αποδεχθεί τη δεσμευτική πρόταση των η ιστορική οινοποιία θα είχε αποφύγει την αίτηση πτώχευσης.

Μεγάλο «αγκάθι», σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν, αποτελούν οι εγγυήσεις σε δάνεια της οινοποιίας που έχουν υπαχθεί στον «Ηρακλή». Είναι ίσως η πρώτη φορά, προσθέτουν, που ο «Ηρακλής» λειτουργεί αρνητικά για μια εταιρεία…

—-

Ελλάκτωρ

Κινητικότητα, μαθαίνω, ότι υπάρχει και στην Ελλάκτωρ.

Μετά την αρνητική πορεία της μετοχής του ομίλου για οκτώ σερί συνεδριάσεις χθες ανέκαμψε επιστρέφοντας πάνω από τα επίπεδα των 2 ευρώ.

Όπως πληροφορούμαι, ο ολλανδός μέτοχος η Reggeborgh κινείται προκειμένου η Ελλάκτωρ να μη μείνει μόνο μία εταιρεία Real Estate. Να σας θυμίσω τις πωλήσεις της Άκτωρ, της ANEMOS RES και της Ηλέκτωρ.

Σύντομα, θα γίνει γνωστό το ακριβές σχέδιο για την μετεξέλιξη της σε εταιρεία συμμετοχών…

—-

«Θεοδωρικάκος VS Σούπερ Μάρκετ και Βιομηχανίες part II»

Έργο επιδιώκει να παρουσιάσει και ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος.

Θα διαβάσατε υποθέτω για την προχθεσινή σύσκεψη που κάλεσε ο υπουργός Ανάπτυξης με την συμμετοχή εκπροσώπων της Ενωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος (ΕΣΕ), του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) και του Ελληνικού Συνδέσμου Βιομηχανιών Επωνύμων Προϊόντων (ΕΣΒΕΠ). Η σύσκεψη παρ΄ ότι ήταν σύντομη – κράτησε μόλις 45 λεπτά! – έμαθα ότι ήταν ουσιαστική.

Οπως στα απορρυπαντικά

Και δεν αναφέρομαι στις παραινέσεις του κ. Θεοδωρικάκου προς τους επιχειρηματίες για να προσέξουν τον Σεπτέμβριο – που ανοίγουν τα σχολεία – αναφέρομαι σε κάτι πολύ πιο ουσιώδες. Εμαθα, λοιπόν, ότι από τον υπουργό Ανάπτυξης έπεσε στο τραπέζι η ιδέα … «κάντο όπως στα απορρυπαντικά»!

Σοκ

Διότι πέτυχε! Δηλαδή να διευρυνθεί η εφαρμογή του μέτρου, της μείωσης των ετήσιων παροχών κατά 30%, ώστε το όφελος που θα προκύψει να περάσει στις τελικές τιμές. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι οι παριστάμενοι επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων δεν ένιωσαν το παραμικρό ίχνος … ευτυχίας! Να είστε βέβαιοι γι΄ αυτό.

Ο κ. Σωτήρης Αναγνωστόπουλος

Αν και ο παριστάμενος γενικός γραμματέας Εμπορίου και Καταναλωτή κ. Σωτήρης Αναγνωστόπουλος παρέμεινε σε καθεστώς αφωνίας καθ΄ όλο το 45λεπτο, ωστόσο θα είναι αυτός που θα αναλάβει να συζητήσει με τις ενώσεις και τους επιχειρηματίες, τους κλάδους που μπορεί να εφαρμοστεί αυτή η ιδέα και με ποιο τρόπο.

Είναι παλιά η ιδέα

Επίσης να σας υπενθυμίσω ότι στην τελευταία του επίσκεψη ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης σε σούπερ μάρκετ, ήταν στην αλυσίδα «Γαλαξίας» (Πέντε ΑΕ). Εκεί μάλιστα έριξε για πρώτη φορά την ιδέα το μέτρο της ετήσιας μείωσης των προσφορών να διευρυνθεί και στην κατηγορία των τροφίμων. Παραλίγο να θρηνήσουμε θύματα από το σοκ που υπέστησαν τα στελέχη της εν λόγω αλυσίδας.

Τότε αποσύρθηκε

Ομως το θέμα συζητήθηκε από τον τότε υπουργό κ. Κώστα Σκρέκα και τον κ. Αναγνωστόπουλο ανεπισήμως με επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων. Το επιχείρημα που αντέταξαν τότε οι συνομιλητές του υπουργού ήταν το εξής: πως η εμπορική συμπεριφορά των άλλων κλάδων των καταναλωτικών προιόντων – μεταξύ αυτών και των τροφίμων – είναι εντελώς διαφορετική από την εμπορική συμπεριφορά των επτά κλάδων (απορρυπαντικών, ειδών ατομικής υγιεινής, καθαρισμού σπιτιού κλπ) στα οποία εφαρμόζεται το εν λόγω μέτρο. Οπως αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος, οι τότε κυβερνητικοί παράγοντες πείστηκαν για τον ανεδαφικό χαρακτήρα της πρότασης τους. Ομως οι χρόνοι αλλάζουν….

Οι υπηρεσίες

Πάντως πηγή που συμμετείχε προχθές στη σύσκεψη μου έλεγε πως ο πληθωρισμός βρίσκεται έτσι κι αλλιώς σε αρνητική τροχιά – αυτή η τάση θα καταγραφεί και τον Αύγουστο. Το πρόβλημα όμως πλέον δεν είναι ο πληθωρισμός των καταναλωτικών προϊόντων, αλλά το «πληθωρισμός των υπηρεσιών». Εκεί υπάρχει το χάος! Το υφίστανται εξάλλου όλοι οι πολίτες….

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories