Στα Νότια προάστια και στον Πειραιά στρέφονται οι ξένοι επενδυτές απόκτηση ακινήτων στο πλαίσιο της Golden Visa. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στην αξία των αγοραπωλησιών παρατηρούνται και πάλι στις περιοχές που δεν άλλαξε το όριο της Golden Visa.

Κύκλοι της αγοράς αναφέρουν ότι το επόμενο διάστημα και ιδίως από το Φθινόπωρο και μετά όταν θα ισχύσει το νέο, ακόμα υψηλότερο όριο επένδυσης, προβλέπεται να περιοριστεί σημαντικά ο όγκος των αγοραπωλησιών που σχετίζονται αποκλειστικά με την εξασφάλιση άδειας παραμονής.

Χρυσή Βίζα: Φρένο στην Ευρώπη μετά το ράλι στα ακίνητα

Αντιθέτως, όσοι ξένοι επιθυμούν να τοποθετηθούν στην ελληνική αγορά ακινήτων, θα συνεχίσουν να το κάνουν, έχοντας όμως και την δυνατότητα να συνδυάσουν την κίνησή τους αυτή, με την λήψη άδειας διαμονής.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις αλλαγές που έχουν θεσπιστεί, στο σύνολο της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και των νησιών με ελάχιστο μόνιμο πληθυσμό 3.100 κατοίκων, το ελάχιστο όριο για να εξασφαλίσει την άδεια διαμονής αυξήθηκε σε 800.000 ευρώ. Στην υπόλοιπη χώρα, το όριο επίσης αυξήθηκε από τις 250.000 στις 400.000 ευρώ. Οι αλλαγές αυτές θα ξεκινήσουν να ισχύουν την 1η Σεπτεμβρίου.

Οι ξένοι επενδυτές στρέφονται για αγορά ακινήτου στα Νότια προάστια και την Αθηναϊκή Ριβιέρα

Έως τότε, παρέχεται η δυνατότητα εξασφάλισης άδειας διαμονής με βάση το προηγούμενο καθεστώς, αρκεί να έχει υπογραφεί (έως την 31η Αυγούστου) είτε ιδιωτικό συμφωνητικό, είτε προσύμφωνο αγοράς ακινήτου. Σήμερα, ισχύει όριο 500.000 ευρώ στο κέντρο της Αθήνας, τα βόρεια και τα νότια προάστια (όχι όμως και στον Πειραιά), τον δήμο Θεσσαλονίκης, την Μύκονο και τη Σαντορίνη. Σε όλες τις άλλες περιοχές της χώρας, αλλά και σε μεγάλο μέρος του λεκανοπεδίου, το όριο παραμένει στις 250.000 ευρώ.

Ο ρόλος της Golden Visa

Έρευνα του Παρατηρητηρίου Αγοράς Κατοικιών της GREEN Estate (Topo GES IKE) αναφέρει ότι στον Πειραιά η αύξηση των αγοραπωλησιών φτάνει 47% και της αξίας 102%, στα Δυτικά Προάστια 25% και 66% και στα Προάστια του Πειραιά 11% και 35% αντίστοιχα.

Η πολιτική που αφορά στις αλλαγές της Golden Visa, επηρεάζει συνολικά την αγορά των κατοικιών στις επηρεαζόμενες περιοχές.

Όσον αφορά τα Βόρεια και τα Νότια Προάστια, οι αυξήσεις των αγοραπωλησιών είναι περίπου στα ίδια επίπεδα, όμως η αύξηση των αξιών στα Νότια Προάστια είναι πολύ μεγαλύτερη.

Την κούρσα των ακριβότερων περιοχών, όπως αναμενόταν οδηγούν η Γλυφάδα και τα 3Β. Ειδικά για την Γλυφάδα είναι και ο δευτεραθλητής στην αύξηση της αξίας με ποσοστό 42%. Η τριάδα συμπληρώνεται με τον Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού, όπου οι αξίες σταθεροποιούνται και για τον λόγο αυτό αρχίζει να απειλείται από τον Δήμο Αλίμου, τον Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης και τον Δήμο Παλαιού Φαλήρου που οι αυξήσεις των αξιών τρέχουν με 29%, 28% και 14% αντίστοιχα.

Οι εικοσάδα συμπληρώνεται κυρίως με περιοχές των Βορείων Προαστίων, των Νοτίων Προαστίων που βρίσκονται κοντά στο κέντρο της Αθήνας και τον Δήμο Αθηναίων.

Όσον αφορά τις φθηνότερες περιοχές, οι εικοσάδα αποτελείται, όπως αναμενόταν, από Δήμους της Δυτικής Αττικής και Αθήνας, τα Προάστια του Πειραιά και της Ανατολικής Αττικής. Στις 14 από τις παραπάνω περιοχές παρατηρείται αύξηση με διψήφιο ποσοστό, ενώ στις 11 η αύξηση ξεπερνά το 25%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Engel & Völkers, η Ελλάδα είναι και πάλι πολύ δημοφιλής στους εγχώριους και διεθνείς επενδυτές και η στάση αναμονής – ιδίως στην αγορά πρώτης κατοικίας – δίνει σταδιακά τη θέση της στο μεγάλο ενδιαφέρον για ελκυστικές επενδύσεις.

Οι τιμές των ακινήτων που παραμένουν συγκρατημένες σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες – τόσο στις μητροπολιτικές περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης όσο και στα νησιά – σε συνδυασμό με την καλή διαθεσιμότητα ακινήτων και τις αντίστοιχες παροτρύνσεις από την ελληνική κυβέρνηση -όπως επισημαίνεται- φαίνεται να διατηρούν την αγορά σταθερή παρά τις αναταράξεις.

Μάλιστα, λόγω της δυναμικής της ελληνικής οικονομίας και της πραγματικής ζήτησης για ακίνητα, οι συμμετέχοντες στην αγορά είναι πιθανό να εγκαταλείψουν την τρέχουσα συγκράτηση τους επόμενους μήνες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα