Σύμφωνα με την έκθεση Worldwide Software and Public Cloud Services Spending Guide της IDC, οι παγκόσμιες δαπάνες για δημόσιες υπηρεσίες cloud computing προβλέπεται να φτάσουν τα 805 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024 και να διπλασιαστούν σε μέγεθος έως το 2028.

Επιπλέον, η εταιρεία ερευνών προβλέπει ότι η αγορά θα επιτύχει πενταετή σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 19,4%, παρά το γεγονός ότι η ετήσια αύξηση των δαπανών αναμένεται να επιβραδυνθεί ελαφρά κατά την περίοδο προβλέψεων 2024-2028.

Πώς μια νεοσύστατη εταιρεία τα βάζει με τους κολοσσούς Amazon και Microsoft

Από τις 28 βιομηχανίες που καλύπτονται στον Οδηγό Δαπανών, οι τρεις μεγαλύτεροι – Τραπεζικές Υπηρεσίες, Λογισμικό και Πληροφοριακές Υπηρεσίες και Λιανικό εμπόριο – θα αντιπροσωπεύουν μαζί 190 δισεκατομμύρια δολάρια σε δαπάνες για δημόσιες υπηρεσίες cloud το 2024. Οι επόμενοι πέντε μεγαλύτεροι κλάδοι – Τηλεπικοινωνίες, ΜΜΕ και Ψυχαγωγία, Κεφάλαιο Αγορές, πάροχος υγειονομικής περίθαλψης και επαγγελματικές και προσωπικές υπηρεσίες – θα αντιπροσωπεύουν το καθένα περισσότερο από το 5% των παγκόσμιων δαπανών.

Οι κλάδοι που θα δουν την ταχύτερη αύξηση των δαπανών μέχρι το 2028 είναι οι Κεφαλαιαγορές, οι Επιστήμες Ζωής και οι Ασφάλειες (περίπου 23% CAGR). Στην πραγματικότητα, κάθε κλάδος εκτός από τον Καταναλωτή θα παραδώσει διψήφια CAGR κατά την περίοδο πρόβλεψης 2023-2028.

Οι Πλατφόρμες Τεχνητής Νοημοσύνης θα γνωρίσουν την ταχύτερη ανάπτυξη

To 40% των δαπανών στις εφαρμογές

Οι εφαρμογές θα είναι η μεγαλύτερη κατηγορία υπολογιστικού νέφους, καλύπτοντας περισσότερο από το 40% όλων των δαπανών του δημόσιου cloud το 2024. Οι κορυφαίες εφαρμογές SaaS θα είναι η διαχείριση πόρων επιχειρήσεων (ERM) και η διαχείριση σχέσεων με τους πελάτες (CRM), ακολουθούμενη από εφαρμογές ροής εργασίας και διαχείρισης περιεχομένου και εφαρμογές συνεργασίας. Η κατηγορία εφαρμογών SaaS (λογισμικό ως υπηρεσία) θα δει επίσης πιο αργή αύξηση δαπανών από τη συνολική αγορά με πενταετή CAGR 16,5%.

Το Platform as a Service (PaaS) και το Infrastructure as a Service (IaaS) θα προσφέρουν σχεδόν το 20% του συνόλου των δαπανών του δημόσιου cloud το 2024, με διαφορά λιγότερο από 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Το PaaS θα είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη κατηγορία, με επικεφαλής το λογισμικό διαχείρισης δεδομένων σε όλη την πρόβλεψη, ενώ οι Πλατφόρμες Τεχνητής Νοημοσύνης θα γνωρίσουν την ταχύτερη ανάπτυξη με πενταετή CAGR 51,1%. Οι δαπάνες IaaS, που αποτελούνται από υπολογιστές, συσκευές αποθήκευσης και δικτύωσης, θα είναι η δεύτερη ταχύτερα αναπτυσσόμενη κατηγορία.

Το SaaS – System Infrastructure Software (SIS) θα είναι η μικρότερη κατηγορία δαπανών cloud με λίγο πάνω από το 16% της συνολικής αγοράς. Το λογισμικό ασφαλείας θα είναι ο μεγαλύτερος τομέας επένδυσης σε αυτήν την κατηγορία, με δαπάνες στο ίδιο επίπεδο με τις δαπάνες ERM και CRM στην κατηγορία εφαρμογών SaaS. Το φυσικό και εικονικό λογισμικό υπολογιστών θα σημειώσει την ταχύτερη αύξηση των δαπανών μεταξύ των προϊόντων SIS.

Η Δυτική Ευρώπη θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά το 2024 με δαπάνες κοντά στα 167 δισ. δολάρια

Γεωγραφική κατανομή δαπανών

Από γεωγραφική άποψη, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι η μεγαλύτερη αγορά δημόσιων υπηρεσιών cloud με δαπάνες που αναμένεται να ξεπεράσουν τα 432 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024. Η Δυτική Ευρώπη θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά το 2024 με δαπάνες που πλησιάζουν τα 167 δισεκατομμύρια δολάρια, ακολουθούμενη από την Ασία/Ειρηνικό ( εξαιρουμένης της Ιαπωνίας και της Κίνας) (APeJC) σε περισσότερα από 51 δισεκατομμύρια δολάρια. Πέντε γεωγραφικές περιοχές – APeJC, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, Λατινική Αμερική, Μέση Ανατολή και Αφρική και Δυτική Ευρώπη – θα έχουν πενταετή CAGR άνω του 20%.

Ο Παγκόσμιος Οδηγός Δαπάνης Λογισμικού και Δημόσιων Υπηρεσιών Cloud ποσοτικοποιεί τις δαπάνες δημόσιων υπηρεσιών cloud ανά τύπο cloud για 28 βιομηχανίες και οκτώ μεγέθη εταιρειών σε εννέα περιοχές και 53 χώρες. Σε αντίθεση με οποιαδήποτε άλλη έρευνα στον κλάδο, ο ολοκληρωμένος οδηγός δαπανών σχεδιάστηκε για να βοηθήσει τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων πληροφορικής να κατανοήσουν με σαφήνεια το εύρος και την κατεύθυνση των δαπανών για τις δημόσιες υπηρεσίες cloud σήμερα και τα επόμενα πέντε χρόνια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία