Την πρόσβαση στο Instagram μπλόκαρε η Τουρκία, μετά την κριτική που άσκησε ανώτερος σύμβουλος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης για «λογοκρισία» των αναρτήσεων που σχετίζονται με τον θάνατο του πολιτικού επικεφαλής της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η ρυθμιστική αρχή δεν ανάφερε τον λόγο ή τη διάρκεια της απαγόρευσης, η οποία αφορά επίσης και την εφαρμογή της πλατφόρμας για κινητά. Ακόμη, δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από τη μητρική εταιρεία του Instagram, Meta Platforms, ούτε για την απαγόρευση, αλλά ούτε και για τα σχόλια του Αλτούν.

Ισμαήλ Χανίγια: Το προφίλ του ηγέτη της Χαμάς που δολοφονήθηκε στο Ιράν

Το Instagram στην Τουρκία

Το Instagram δεν ήταν προσβάσιμο στην Τουρκία από το πρωί της Παρασκευής. Ορισμένοι χρήστες ανέφεραν ότι η εφαρμογή για κινητά δεν ανανεωνόταν με νέο περιεχόμενο και έδινε μήνυμα σφάλματος.

Η Τουρκία, όπως αναφέρει το Bloomberg, επικρίνει έντονα τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα και δεν θεωρεί τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση. Την Τετάρτη, ο επικεφαλής επικοινωνίας της Προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, κατηγόρησε το Instagram ότι «εμπόδισε ενεργά τους ανθρώπους να δημοσιεύσουν μηνύματα συλλυπητηρίων για τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς, Χανίγια, χωρίς να επικαλείται παραβιάσεις της πολιτικής του».

Η τουρκική κυβέρνηση έχει περιορίσει την πρόσβαση σε δημοφιλείς πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης στο παρελθόν κατά τη διάρκεια τρομοκρατικών περιστατικών και μεγάλων φυσικών καταστροφών, επικαλούμενη κυρίως λόγους ασφαλείας.

Ο επικεφαλής επικοινωνίας του Ερντογάν κατηγόρησε το Instagram ότι εμπόδισε τους χρήστες να δημοσιεύσουν μηνύματα συλλυπητηρίων για τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς

Υπενθυμίζεται ότι, 0 Ισμαήλ Χανίγια, που δολοφονήθηκε στο Ιράν, ήταν ο επί μακρόν πολιτικός ηγέτης της Χαμάς – που διοικεί τη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, μετά την απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας από τον θύλακο.

Προσέλκυσε πάνω τους τους προβολείς σε διεθνές επίπεδο το 2006, όταν έγινε πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής, μετά την απρόσμενη νίκη του κινήματός του στις εκλογές. Συνηγορούσε για καιρό υπέρ του συμβιβασμού του ένοπλου αγώνα με την πολιτική μάχη στην οργάνωσή του και λέγεται πως είχε καλλιεργήσει καλές σχέσεις με τους ηγέτες αρκετών άλλων παλαιστινιακών κινημάτων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία