Τη μεγαλύτερη πτώση τους από το 1974 κατέγραψαν οι μετοχές της Intel την Παρασκευή, αφού ο κατασκευαστής chip ανέφερε μεγάλη απώλεια κερδών το τρίμηνο Ιουνίου και δήλωσε ότι θα απολύσει περισσότερο από το 15% των εργαζομένων της.

Ειδικότερα, η μετοχή υποχώρησε 26% στα 21,48 δολάρια στο κλείσιμο. Ήταν η δεύτερη χειρότερη μέρα όλων των εποχών για τις μετοχές της εταιρείας, μετά από πτώση 31% τον Ιούλιο του 1974, τρία χρόνια μετά την IPO της Intel. Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας είναι τώρα κάτω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Intel: «Εξυγίανση» με 17.500 απολύσεις εργαζομένων για την εταιρεία κάποτε κολοσσό των τσιπ

Το δραματικό selloff συνέβαλε σε πτώση 2,4% του Nasdaq και συμπαρέσυρε τις παγκόσμιες μετοχές ημιαγωγών.

Κόβει το μέρισμα και προαναγγέλλει απολύσεις – μαμούθ

Η εταιρεία σημείωσε καθαρή ζημιά 1,61 δισεκατομμυρίων δολαρίων αφού ανέφερε καθαρά κέρδη 1,48 δισεκατομμυρίων δολαρίων την προηγούμενη περίοδο. Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή κατά 2 σεντς υποχώρησαν πολύ από τη μέση εκτίμηση των αναλυτών για 10 σεντ, σύμφωνα με την LSEG.

Μαζικές απολύσεις ανακοίνωσε η Intel

Η Intel είπε ότι δεν θα πληρώσει το μέρισμά της στο δημοσιονομικό τέταρτο τρίμηνο του 2024 και μείωσε τις προβλέψεις της για τις κεφαλαιουχικές δαπάνες ολόκληρου του έτους κατά πάνω από 20%. Επίσης, αποκάλυψε ότι θα απολύσει περισσότερο από το 15% των εργαζομένων της ως μέρος ενός σχεδίου μείωσης κόστους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Πρόκειται για την πιο ουσιαστική αναδιάρθρωση της Intel από τη μετάβαση του μικροεπεξεργαστή μνήμης πριν από τέσσερις δεκαετίες», είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Intel Pat Gelsinger στον Jon Fortt του CNBC σε μια συνέντευξη που μεταδόθηκε την Παρασκευή. «Κάναμε ένα τολμηρό ταξίδι ανοικοδόμησης αυτής της εταιρείας».

Οι περικοπές θέσεων εργασίας θα πραγματοποιηθούν κυρίως φέτος, έγραψε ο Gelsinger σε ένα σημείωμα . Είναι η μεγαλύτερη από οποιαδήποτε περικοπή εργασίας που αναφέρεται στο Layoffs.fyi, έναν κλάδο παρακολούθησης που λειτουργεί από τον Μάρτιο του 2020.

Η Intel

Η Intel, η οποία απασχολούσε 116.500 άτομα στις 29 Ιουνίου, εξαιρουμένων ορισμένων θυγατρικών, δήλωσε ότι η πλειονότητα των «περικοπών θέσεων εργασίας» θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2024. Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ότι θα περικόψει τα λειτουργικά έξοδα και θα μειώσει τις κεφαλαιουχικές δαπάνες κατά περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια το 2025, περισσότερο από ό,τι είχε αρχικά προγραμματίσει.

«Ένα σχέδιο μείωσης του κόστους κατά 10 δισεκατομμύρια δολάρια δείχνει ότι η διοίκηση είναι πρόθυμη να λάβει ισχυρά και δραστικά μέτρα για να διορθώσει το πλοίο και να διορθώσει τα προβλήματα. Όμως όλοι αναρωτιόμαστε, «είναι αρκετό» και μήπως είναι λίγο καθυστερημένη αντίδραση, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο CEO Gelsinger βρίσκεται στο τιμόνι για πάνω από τρία χρόνια;», δήλωσε ο Michael Schulman, επικεφαλής επενδύσεων της Running Point Capital.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η κατάργηση του μερίσματος μπορεί να ασκήσει περαιτέρω πίεση στις μετοχές βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, διότι θα βγάλει την Intel από τυχόν ETFs, δείκτες και στρατηγικές αμοιβαίων κεφαλαίων που περιλαμβάνουν μόνο εταιρείες που πληρώνουν μερίσματα. Η εταιρεία διέθετε μετρητά και ισοδύναμα μετρητών ύψους 11,29 δισ. δολαρίων και συνολικές τρέχουσες υποχρεώσεις ύψους περίπου 32 δισ. δολαρίων, στις 29 Ιουνίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία