Η Nvidia βρίσκεται σε «φούσκα» προειδοποίησε τους επενδυτές το hedge fund Elliott Management, υπογραμμίζοντας ότι η τεχνητή νοημοσύνη, που έχει εκτινάξει την μετοχή του κολοσσού κατασκευής τσιπ είναι «υπερκτιμημένη».

Η εταιρεία με έδρα τη Φλόριντα, η οποία διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία περίπου 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανέφερε σε πρόσφατη επιστολή προς πελάτες που είδαν οι Financial Times ότι οι μετοχές τεχνολογίας megacap, ιδιαίτερα η Nvidia, βρίσκονται σε «περιβάλλον φούσκας». Μάλιστα, εκφράζει σκεπτικισμό για το γεγονός ότι οι εταιρείες Big Tech θα συνεχίσουν να αγοράζουν τις μονάδες επεξεργασίας γραφικών του chipmaker σε τόσο υψηλούς όγκους και ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι «υπερβολική με πολλές εφαρμογές που δεν είναι έτοιμες για prime time».

Big Tech: Ο χορός δισεκατομμυρίων γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη

Πολλές από τις υποτιθέμενες χρήσεις της τεχνητής νοημοσύνης «δεν πρόκειται ποτέ να είναι οικονομικά αποδοτικές, ποτέ δεν θα λειτουργήσουν σωστά, θα καταναλώσουν υπερβολική ενέργεια ή θα αποδειχθούν αναξιόπιστες», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της Elliott.

Η προειδοποίηση του hedge fund έρχεται καθώς οι μετοχές των τσιπ, οι οποίες έχουν απολαύσει ένα τεράστιο ράλι λόγω της ζέσης των επενδυτών για τις δυνατότητες της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης, υποχωρούν στις ανησυχίες για το εάν οι μεγάλες εταιρείες θα συνεχίσουν να ξοδεύουν πολλά για την τεχνητή νοημοσύνη.

Διαψεύδει τις ελπίδες η τεχνητή νοημοσύνη

Οι μετοχές της Intel υποχώρησαν 20% μετά το κλείσιμο της αμερικανικής αγοράς την Πέμπτη με την πτώση να συνεχίζεται και σήμερα, αφού η εταιρεία κατασκευής chip αποκάλυψε τα σχέδιά της να περικόψει περίπου 15.000 θέσεις εργασίας.

Σπάζοντας το ξόρκι της Nvidia

Όπως επισημαίνουν οι FT, η Nvidia κυριαρχεί στην αγορά για τους ισχυρούς επεξεργαστές που απαιτούνται για την κατασκευή και την ανάπτυξη μεγάλων συστημάτων AI, όπως η τεχνολογία πίσω από το ChatGPT του OpenAI.

Εταιρείες όπως η Microsoft, η Meta και η Amazon έχουν ξοδέψει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για να δημιουργήσουν υποδομές τεχνητής νοημοσύνης τους τελευταίους μήνες, με μεγάλο μέρος αυτού του κεφαλαίου να πηγαίνει στη Nvidia. Ταυτόχρονα, πολλοί από τους μεγαλύτερους πελάτες της αναπτύσσουν επίσης τις δικές τους αντίπαλες μάρκες.

Η μετοχή της έχει υποχωρήσει περισσότερο από 20% από τα τέλη Ιουνίου, όταν έγινε για λίγο η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο με κεφαλαιοποίηση άνω των 3,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς η ανησυχία για τη βιωσιμότητα των επενδύσεων σε τεχνητή νοημοσύνη επικράτησε στη Wall Street.

Ωστόσο, ο κατασκευαστής τσιπ εξακολουθεί να έχει άνοδο περίπου 120% από την αρχή του έτους και περισσότερο από 600% από την αρχή του περασμένου έτους.

Πότε θα σκάσει η φούσκα

Η Elliott αναφέρει στην επιστολή της ότι έχει σε μεγάλο βαθμό απομακρυνθεί από μετοχές φούσκας, αναφερόμενη ειδικότερα στις Magnificent Seven. Οι ρυθμιστικές καταθέσεις δείχνουν ότι το hedge fund κατείχε μια μικρή θέση, αξίας περίπου 4,5 εκατομμυρίων δολαρίων, στη Nvidia στα τέλη Μαρτίου, αν και δεν είναι σαφές πόσο καιρό την κράτησε.

Το hedge fund είναι επίσης επιφυλακτικό όσον αφορά τα στοιχήματα εναντίον μεγάλων τεχνολογικών μετοχών, λέγοντας ότι το shorting τους θα μπορούσε να είναι «αυτοκτονικό».

Η Elliott, η οποία ιδρύθηκε από τον δισεκατομμυριούχο Πολ Σίνγκερ το 1977, πρόσθεσε στην επιστολή πελατών της ότι, μέχρι στιγμής, η τεχνητή νοημοσύνη είχε αποτύχει να προσφέρει μια υποσχόμενη τεράστια αύξηση της παραγωγικότητας.

Σχετικά με το πότε μπορεί να σκάσει η φούσκα της αγοράς, η Elliott είπε ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί εάν η Nvidia αναφέρει αδύναμα αποτελέσματα και «σπάσει το ξόρκι».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη