Στα επίπεδα των 250 με 280.000 τόνων, αναμένετα σ να κυμανθεί η εφετινή παραγωγή ελαιολάδου στην χώρα μας σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου (ΕΔΟΕ), Μανώλη Γιαννούλη.

Όμως προκειμένου για να καταστεί αυτό δυνατό, θα πρέπει τα καιρικά φαινόμενα να είναι ήπια, να μην υπάρχουν έντονες θερμοκρασίες και αντίθετα να πέσουν κάποιες βροχές.

Ελαιόλαδο: Γιατί η μείωση της τιμής στο χωράφι δεν περνά στο ράφι

«Προϋπόθεση για να συμβεί αυτό, είναι να υπάρξει μια ομαλή εξέλιξη των καιρικών φαινομένων μέχρι την περίοδο της συγκομιδής, η οποία είναι σε τέσσερις μήνες από σήμερα» τόνισε προσθέτοντας ότι «οι υψηλές θερμοκρασίες και η ανομβρία προκαλούν μια ανησυχία στους παραγωγούς».

Αναφορικά με την τιμή παραγωγού, ο Πρόεδρος της ΕΔΟΕ επισημαίνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ,  ότι ήδη καταγράφεται μια υποχώρηση. «Σε σχέση με τα ιστορικά υψηλά, που βρεθήκαμε πριν από 3-4 μήνες, όπου η τιμή ήταν στα 9,5 ευρώ το κιλό, σήμερα έχουμε πέσει στα 7 ευρώ το κιλό στο εξαιρετικό παρθένο».

Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις «η τιμή θα υποχωρεί όσο πλησιάζει η συγκομιδή, και εφόσον έχουμε επαρκή προσφορά» όμως όπως είπε «σίγουροι δεν είμαστε. Η παραγωγή θα παίξει σημαντικό ρόλο».

Οι καταναλωτικές συνήθειες έχουν αλλάξει τα τελευταία δυο χρόνια, εξαιτίας της μεγάλης αύξησης των τιμών.

Όπως και επίσης η ξηρασία. Και ο κ. Γιαννούλης εξηγεί: «Η ξηρασία έχει δύο συνέπειες, πρώτον θα χαθεί αναγκαστικά ένα κομμάτι του καρπού, γιατί το δένδρο θα προσπαθήσει να “προστατεύσει” τον εαυτό του και η δεύτερη είναι ότι η απόδοση του καρπού είναι μικρότερη, συγκρατητικά με όταν έχει πέσει βροχή».

Αποθέματα σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχουν, όχι μεγάλα, αλλά θα επαρκέσουν και με το παραπάνω έως την ερχόμενη συγκομιδή.

Αύξηση παραγωγής ελαιολάδου σε όλη τη Λεκάνη της Μεσογείου

Ίδια είναι και η κατάσταση που διαφαίνεται και στις άλλες ελαιοπαραγωγικές χώρες στη Μεσόγειο. Ειδικά σε ό,τι αφορά στην Ισπανία, η οποία έχει το 45% της παγκόσμιας παραγωγής, η φετινή συγκομιδή θα φτάσει έως 70% της υπερπαραγωγής της, δηλαδή του ανωτάτου επιπέδου στο οποίο δυνητικά μπορεί να φθάσει η ετήσια παραγωγή της.

Πάντως, αυτό που σημείωσε ο κ. Γιαννούλης είναι ότι ανεξαρτήτως της προσφοράς, οι καταναλωτικές συνήθειες έχουν αλλάξει τα τελευταία δυο χρόνια, εξαιτίας της μεγάλης αύξησης των τιμών.

«Η μείωση στην κατανάλωση είναι δραματική. Αυτή τη στιγμή έχει συρρικνωθεί κατά 40% σε σχέση με πριν από δύο χρόνια όταν και ξεκίνησε το “ράλι” στις τιμές του ελαιολάδου» είπε.

Και αυτό έγινε μέσω δυο πρακτικών όπως είπε. «Η μία ήταν λιγότερη κατανάλωση ελαιολάδου από τον καταναλωτή και η δεύτερη σε κάποιες εφαρμογές, όπως τηγάνισμα, σαλάτα κ.α. χρησιμοποιούσαν είτε λιγότερο ελαιόλαδο είτε κάποιο σπορέλαιο λόγω της χαμηλής τιμής του».

Ωστόσο, ο Πρόεδρος της ΕΔΟΕ εμφανίζεται αισιόδοξος ότι η «διόρθωση» στην αγορά θα έρθει σε σύντομο χρονικό διάστημα.

«Μόλις η συγκομιδή φτάσει στη κατανάλωση η πορεία που θα ακολουθηθεί θα είναι μια μείωση στην τιμή στο ράφι» σημείωσε προσθέτοντας ότι «κατά την άνοιξη αναμένουμε να επέλθει το σημείο ισορροπίας».

Και κατέληξε «το 2025 θα είναι μια χρονιά που θα καταναλωτές και παραγωγοί θα είναι ικανοποιημένοι».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO
Αγρότες: Μικρές και μεγάλες γεωργικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη
AGRO |

Ανισότητες μεταξύ μικρών και μεγάλων αγροτικών επιχειρήσεων - Κερδισμένοι και χαμένοι

Στην Ευρώπη, οι μεγάλες γεωργικές επιχειρήσεις αποκομίζουν κέρδη ρεκόρ όταν οι τιμές των τροφίμων εκτοξεύονται, ενώ οι μικρές φάρμες παλεύουν με ελάχιστα περιθώρια κέρδους