
Τους τελευταίους μήνες, η κινεζική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα αποτέλεσε μείζον θέμα συζήτησης – και πηγή διαμάχης – μεταξύ των οικονομολόγων και των υπευθύνων χάραξης πολιτικής σε όλο τον κόσμο. Αν και αυτές οι ανησυχίες δεν είναι εντελώς αβάσιμες, είναι υπερβολικές και επιλύσιμες.
Τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες η Κίνα έχει μετατραπεί από οικονομία που χαρακτηρίζεται από ελλείψεις σε οικονομία της αγοράς που ταλαντεύεται μεταξύ ανεπαρκούς συνολικής ζήτησης και υπερθέρμανσης. Η κυβέρνησή της συχνά προσπάθησε να εξαλείψει την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, όποτε αυτή προέκυπτε. Το 2003, για παράδειγμα, μια καταστολή της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας στη βιομηχανία χάλυβα οδήγησε στο κλείσιμο πολλών χαλυβουργείων.
Καθώς τα προηγούμενα χρόνια η δημοσιονομική και νομισματική αυστηροποίηση μείωσε τη συνολική ζήτηση, εμφανίστηκε μια νέα αναντιστοιχία και η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα αυξήθηκε σε πολλούς κλάδους, όπως χάλυβας, αυτοκίνητα, τσιμέντο, αλουμίνιο, φυτοφάρμακα, φωτοβολταϊκά και γυαλί.
Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το παρελθόν, αλλά μπορούμε να λάβουμε υπόψη τα διδάγματά του για να επιτύχουμε ένα καλύτερο μέλλον. Στην περίπτωση της Κίνας, αυτό σημαίνει εφαρμογή μιας πιο επεκτατικής δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής σήμερα. Αυτό θα συμβάλει στη μείωση της «πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας» σε μακροοικονομικό επίπεδο, ενώ θα δημιουργούσε περισσότερο χώρο για την εξάλειψη της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας – μια διαδικασία κατά την οποία η κυβέρνηση της Κίνας θα πρέπει να επιτρέψει στην αγορά να παίξει αποφασιστικό ρόλο.
Ολα αυτά θα βοηθούσαν πολύ στη βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου της Κίνας. Αν και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τις χώρες να εισαγάγουν προστατευτικές εμπορικές πολιτικές στο όνομα της «εθνικής ασφάλειας», όπως έκαναν οι Ηνωμένες Πολιτείες για παράδειγμα, η Κίνα πρέπει να διασφαλίσει ότι τηρεί όλους τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
Σε αυτό το μέτωπο, η 3η Ολομέλεια της 20ής Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του μήνα, ήταν ενθαρρυντική. Οπως σημειώθηκε στο ανακοινωθέν της συνάντησης, η Κίνα σχεδιάζει να «ενισχύει την ικανότητα [της] να ανοίγει» τη δική της οικονομία στον έξω κόσμο. Ενθαρρύνονται «νέοι μοχλοί του εξωτερικού εμπορίου». Και θα αναπτυχθούν, μέσω της διευρυμένης συνεργασίας με άλλες χώρες, «νέοι θεσμοί» για τη στήριξη μιας ανοιχτής παγκόσμιας οικονομίας. Εφόσον όλα τα μέρη δεσμεύονται για αμοιβαία επωφελή – και αμοιβαία σεβαστή – δέσμευση, καμία εμπορική διαφορά δεν είναι άλυτη.
Ο Yu Yongding είναι πρώην πρόεδρος της China Society of World Economics and director στο Institute of World Economics and Politics στην Chinese Academy of Social Sciences. Διετέλεσε μέλος στην Επιτροπή Χάραξης Νομισματικής Πολιτικής στη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας από το 2004 έως το 2006


Latest News

Πώς επηρεάστηκαν τα επενδυτικά καταφύγια από τη διεθνή οικονομική αναταραχή
Η άναρχη και συνάμα επικίνδυνη χάραξη της δασμολογικής πολιτικής των ΗΠΑ προκαλεί έντονη νευρικότητα στους επενδυτές. Κι εκείνοι, ενστικτωδώς αναζητούν χαμηλότερη μεταβλητότητα.

Πώς η λογιστική θα κάνει πιο «πλούσιους» τους φορείς γενικής κυβέρνησης από 1/1/2026;
To 2025 θεωρείται περίοδος προετοιμασίας, ή αλλιώς προπαρασκευαστική περίοδος
![Οι αλλαγές που υπάρχουν στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2024 από ακίνητα [Α]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/akinita1-e1727899707686-1024x684-1-600x401.jpg)
Οι αλλαγές στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα από ακίνητα
Οι νέες διατάξεις για τα κίνητρα ώστε να μπουν στην αγορά νέα ακίνητα που προέρχονται είτε από βραχυχρόνια μίσθωση είτε ήταν κενά

Τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν ελκυστικά παρά τις αναταράξεις στις μετοχικές αγορές
Ο τυφώνας Trump έχει σαρώσει τις χρηματαγορές παγκοσμίως, με τους επενδυτές να αντιμετωπίζουν σοβαρή μεταβλητότητα. Κάποιοι, όμως, βρίσκονται στο απυρόβλητο.
![Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Α’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/ergazomenoi-768x512-1-600x400.jpg)
Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Α’ Μέρος]
Υπολογισμός του τεκμαιρόμενου ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος (προ μειώσεων)

Πώς να υπολογίσετε το δώρο Πάσχα
Το δώρο Πάσχα πρέπει να καταβληθεί από τους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη, 16 Απριλίου

Μισθοί, αγοραστική δύναμη και επίπεδο φτώχειας
Με την αύξηση αυτή η Ελλάδα είναι στην 11η θέση μεταξύ των 22 χωρών της Ευρώπης που έχουν θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό σε ονομαστικές τιμές και στην 13η θέση σε τιμές αγοραστικής δύναμης

Νέες πράξεις απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ 2023 και 2024
Επανεκκαθάριση ΕΝΦΙΑ για οικισμούς μετά από αλλαγές στους συντελεστές αξιοποίησης οικοπέδου

Οι επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου και οι άμυνες της Ελλάδας
Η Ελλάδα, αν και έχει μικρότερη εξάρτηση από τις ΗΠΑ, ενδέχεται να επηρεαστεί έμμεσα

Η συνεισφορά της επιστήμης στη Δημοκρατία
Τα απαραίτητα στοιχεία για την πρόοδο της επιστήμης είναι: η επένδυση στην έρευνα, η προώθηση επιστημονικών επαγγελμάτων, η εκπαίδευση στην κριτική σκέψη, η θέση της εξειδίκευσης στη χάραξη δημόσιων πολιτικών και, κυρίως η ανάδειξη των στενών δεσμών μεταξύ επιστημονικής προσέγγισης και δημοκρατίας