Η νέα βρετανική κυβέρνηση αναζητά ενα νέο πλαίσιο συνεργασίας με την Ευρωπαική Ενωση και οι Βρυξέλλες συμφωνούν. Θέτουν όμως προαπαιτούμενα.

Για την ακρίβεια ζητούν την εκπλήρωση συγκεκριμένων μέτρων ώστε να αποδειχθεί η δέσμευση της Μεγάλης Βρετανίας στη συμφωνία αποχώρησης

Βρετανία προς G7: Είμαστε έτοιμοι για μια πιο ώριμη, πιο ισότιμη σχέση με την ΕΕ

Οι Βρυξέλλες έχουν προειδοποιήσει το Ηνωμένο Βασίλειο ότι πρέπει να εφαρμόσει πλήρως τις υφιστάμενες συμφωνίες για το Brexit για τη Βόρεια Ιρλανδία και τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ που ζουν στη Βρετανία, εάν θέλει να οικοδομήσει μια βελτιωμένη σχέση με το μπλοκ.

Ο νέος πρωθυπουργός Sir Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θέλει να επιδιορθώσει τις σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ μέσω ενός νέου συμφώνου ασφάλειας ευρείας βάσης, ενώ παράλληλα αναζητά καλύτερους όρους εμπορίου.

Τι ζητά η ΕΕ

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε μια λίστα με οκτώ αιτήματα – τα οποία είδαν οι Financial Times – και τα οποία πρέπει να εκπληρώσει το Ηνωμένο Βασίλειο για να «επιδείξει την πραγματική δέσμευση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου» να τιμήσει τη συμφωνία διαζυγίου του Brexit με τις Βρυξέλλες.

Η σκληρή στάση της Κομισιόν περιλαμβάνει αιτήματα για την πλήρη εφαρμογή στοιχείων των υφιστάμενων συμφωνιών Brexit για τη Βόρεια Ιρλανδία και τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ που ζουν στη Βρετανία, τα οποία οι διπλωμάτες της ΕΕ περιέγραψαν ως «τέστ καλής πίστης» στη νέα σχέση.

Οι Βρυξέλλες απαριθμούσαν επίσης την απαίτηση για την πλήρη εφαρμογή απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία έλεγε ότι οι πολίτες της ΕΕ που ζουν στη Βρετανία δεν θα πρέπει να υποβάλουν ξεχωριστή αίτηση για να κερδίσουν το καθεστώς «εγκατάστασης» μετά τη συμπλήρωση των απαιτούμενων πέντε ετών διαμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι ανησυχίες του μπλοκ διατυπώθηκαν από τον Επίτροπο της ΕΕ Maroš Šefčovič απευθείας με τον νέο υπουργό σχέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου για την ΕΕ, Nick Thomas-Symonds, στην πρώτη του επίσκεψη στις Βρυξέλλες στις 15 Ιουλίου μετά τη νίκη των Εργατικών στις γενικές εκλογές του Ηνωμένου Βασιλείου.

Επανεκκίνηση

Μετά τη συνάντηση, και οι δύο τόνισαν τη δέσμευσή τους για επανεκκίνηση της σχέσης, αλλά διπλωμάτες της ΕΕ είπαν ότι η αποφασιστικότητα της Επιτροπής να κρατήσει το Ηνωμένο Βασίλειο σε προηγούμενες συμφωνίες τόσο σύντομα απέδειξε ότι η βασική προσέγγισή της δεν θα αλλάξει για τους Εργατικούς.

Ο Thomas-Symonds είπε στους FT σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι ήθελε έναν νέο «δομημένο διάλογο» με τις Βρυξέλλες ως μέρος των σχεδίων για την εμβάθυνση των δεσμών για την ασφάλεια, την ενέργεια και το εμπόριο, αλλά ένας ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ είπε ότι η Επιτροπή ήταν «χλιαρή» στην ιδέα . Σε μια περαιτέρω ένδειξη πρόθεσης, η Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα πίεσε επίσης με απειλή νομικής δράσης κατά του Ηνωμένου Βασιλείου που ξεκίνησε τον Μάιο του 2020, σε μια κίνηση που αρκετοί διπλωμάτες της ΕΕ είπαν ότι ήταν υπερβολική. Η ανακοίνωση σχετίζεται με τον τρόπο με τον οποίο το Ηνωμένο Βασίλειο εφάρμοσε τους κανόνες της ΕΕ για την ελεύθερη κυκλοφορία κατά τη μεταβατική περίοδο του Brexit. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πλέον δύο μήνες για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες ή θα αντιμετωπίσει παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΕ Maroš Šefčovič με τον νέο υπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου για τις σχέσεις με την ΕΕ, Nick Thomas-Symonds

«Το γιατί η Επιτροπή θεώρησε ότι ήταν απαραίτητο να γίνει αυτό τώρα, μετά από περισσότερα από τέσσερα χρόνια, είναι ένα πλήρες μυστήριο», δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ από ένα μεγάλο κράτος της ΕΕ. “Είναι σημαντικό αυτή η επαναφορά να γίνει για να λειτουργήσει.”

«Το timing ήταν πολύ κακό», είπε ένας δεύτερος διπλωμάτης, προσθέτοντας ότι πολλοί αξιωματούχοι της Επιτροπής που ασχολούνταν με το Ηνωμένο Βασίλειο είχαν μια νοοτροπία καταφύγιο μετά από οκτώ χρόνια που ασχολούνταν με συντηρητικές κυβερνήσεις απρόθυμες να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους. «Χρειαζόμαστε νέα σκέψη».

Η συμφωνία πλαίσιο για τη Β.Ιρλανδία

Από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Στάρμερ έχει δεσμευτεί να επιδιορθώσει τη σχέση με την Ευρώπη, η οποία είχε επιδιορθωθεί εν μέρει από τον πρώην πρωθυπουργό Ρίσι Σουνάκ όταν μεσολάβησε τη συμφωνία-πλαίσιο του Ουίνδσορ για τη Βόρεια Ιρλανδία πέρυσι.

Η κατά παραγγελία συμφωνία περιλαμβάνει μια σειρά από ειδικές εκπτώσεις προκειμένου να αφαιρεθεί η εμφάνιση εμπορικών συνόρων στη Θάλασσα της Ιρλανδίας. Ωστόσο, το έγγραφο της ΕΕ υποστηρίζει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να αδυνατεί να εφαρμόσει σωστά τη συμφωνία.

Το έγγραφο εγείρει ανησυχίες σχετικά με την αποτυχία των αρχών του Ηνωμένου Βασιλείου να πιστοποιήσουν με ακρίβεια τα ζωικά και φυτικά προϊόντα. ζητεί να απορριφθούν οι μη συμμορφούμενες αποστολές από κτηνιάτρους στα σύνορα· και ζητά ένα σύστημα ελέγχου των κατοικίδιων ζώων που θα «αναπτυχθούν επειγόντως», ενώ ένα νέο καθεστώς για την παροχή δεδομένων σχετικά με το περιεχόμενο των δεμάτων εφαρμόζεται «χωρίς καθυστέρηση».

Τα κράτη της ΕΕ που έχουν μεγάλο αριθμό πολιτών που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο πιέζουν επίσης για καλύτερη μεταχείριση, προειδοποιώντας ότι οι πολίτες τους απορρίπτονται για θέσεις εργασίας ή ενοικίαση ακινήτων ως αποτέλεσμα της αβεβαιότητας σχετικά με το μεταναστευτικό τους καθεστώς.

«Αυτό πρέπει να διορθωθεί πριν μιλήσουμε για συνεργασία σε νέους τομείς», είπε ένας διπλωμάτης.

 Προτεραιότητες

Αρκετοί διπλωμάτες και αξιωματούχοι με τους οποίους μίλησαν οι FT είπαν ότι οι προτεραιότητες της ΕΕ είναι μια συμφωνία κινητικότητας που θα επιτρέψει στους νέους να εργαστούν και να σπουδάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, να επανενταχθεί το Ηνωμένο Βασίλειο στο πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών Erasmus και να συνεχιστεί η πρόσβαση στα αλιευτικά ύδατά του μετά το 2026.

Το υπουργικό Γραφείο του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι δεν θα σχολιάσει διαρροές, αλλά είπε ότι η κυβέρνηση εργάζεται για την επαναφορά της σχέσης με την Ευρώπη μέσω ενός νέου συμφώνου ασφαλείας και μέτρων για τη μείωση των φραγμών στο εμπόριο με την ΕΕ.

«Είχαμε πολύ θετική δέσμευση στις πρώτες συνομιλίες μας και δεσμευόμαστε να εφαρμόσουμε τη συμφωνία αποχώρησης, συμπεριλαμβανομένου του πλαισίου του Windsor με καλή πίστη που προστατεύει την εσωτερική αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου», πρόσθεσε ένας εκπρόσωπος.

Η Επιτροπή δήλωσε: «Η ΕΕ έχει δεσμευτεί σε μια θετική ατζέντα με το Ηνωμένο Βασίλειο, με βάση τον πλήρη σεβασμό και την πιστή και έγκαιρη εφαρμογή της συμφωνίας αποχώρησης, συμπεριλαμβανομένου του πλαισίου του Windsor.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή