Ο πρόεδρος της BlackRock, Ρόμπ Καπίτο, έχει συγκεντρώσει ένα «καλάθι» συνταξιοδότησης το οποίο βρίσκεται «σε καλό δρόμο» για να αξίζει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια.

O θησαυρός  είναι αποτέλεσμα ενός ασυνήθιστου προγράμματος μπόνους τύπου private equity που συνδέεται με την επιχείρηση ιδιωτικών κεφαλαίων του διαχειριστή κεφαλαίων των $10,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Goldman Sachs: Αυξάνει αμοιβές και μπόνους στους υπαλλήλους μετά την απογείωση των κερδών

Ο Ρ.Καπίτο, ο οποίος είναι δεύτερος στη διοίκηση μετά τον διευθύνοντα σύμβουλο Λάρυ Φίνκ από το 2007, είναι το μόνο στέλεχος που κατονομάζεται στις ετήσιες καταθέσεις της BlackRock ότι  επωφελείται από αυτό το σχέδιο.

Η σύνδεσή του με την απόδοση μεμονωμένων αμοιβαίων κεφαλαίων είναι ασυνήθιστη για ένα ανώτατο στέλεχος σε μια παραδοσιακή τράπεζα ή διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων.

«Πόντοι»

Η JPMorgan Chase, η Goldman Sachs, η Morgan Stanley, η Franklin Templeton και η Invesco έχουν όλες σημαντικές επιχειρήσεις ιδιωτικών κεφαλαίων, αλλά τα κορυφαία στελέχη που κατονομάζονται στις δηλώσεις πληρεξουσίου τους δεν επωφελούνται από παρόμοια σχέδια. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις εισηγμένες εταιρείες ιδιωτικών μετοχών, συμπεριλαμβανομένων των Blackstone και KKR, όπου τα κορυφαία στελέχη συγκεντρώνουν πολύ μεγαλύτερα πακέτα αμοιβών μέσω της κατανομής των κερδών στα κεφάλαιά τους.

Όταν ο Ρ.Καπίτο συνταξιοδοτηθεί, θα λάβει ένα άγνωστο ποσοστό των κερδών από ορισμένα από τα ιδιωτικά κεφάλαια της BlackRock στην αγορά, μια συμφωνία γνωστή ως «πόντοι». Η δυνητική αξία του καλαθιού διπλασιάστηκε από 9,7 εκατομμύρια δολάρια στο τέλος του 2022 σε 20,3 εκατομμύρια δολάρια στο τέλος του περασμένου έτους και δεν συμπεριλήφθηκε στην αμοιβή 20,25 εκατομμυρίων δολαρίων του για το 2023, η οποία αποκαλύφθηκε στη δήλωση πληρεξουσίου του 2024.

Ο ίδιος εκτός από την αμοιβή του, κατέχει 208.373 μετοχές της BlackRock οι οποίες στο κλείσιμο της Τρίτης, άξιζαν περίπου 182 εκατομμύρια δολάρια.

Αμοιβή και απόδοση

Η BlackRock είπε ότι το πρόγραμμα αμοιβών του Ρ.Καπίτο ήταν ένα από τα πολλά που αποσκοπούσαν στην ευθυγράμμιση της αμοιβής της ηγεσίας με την απόδοση της εταιρείας, ιδιαίτερα στις ιδιωτικές αγορές, όπου η εταιρεία προσπαθεί να αναπτυχθεί. «Η προσέλκυση και η διατήρηση ταλέντων για την υποστήριξη της πλατφόρμας είναι κρίσιμης σημασίας για την επίτευξη αυτού του στόχου», δήλωσε η εταιρεία.

Τα υπό διαχείριση ιδιωτικά περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας, τα οποία περιλαμβάνουν τα κεφάλαια που «υποστηρίζουν» την αμοιβή κινήτρων του προέδρου της BlackRock, έχουν αυξηθεί στα 167 δισεκατομμύρια δολάρια τα τελευταία πέντε χρόνια.

Πολλές χρηματοοικονομικές εταιρείες πληρώνουν πόντους στους διαχειριστές χαρτοφυλακίου που διαχειρίζονται τα ιδιωτικά κεφάλαιά τους και στα στελέχη που τα εποπτεύουν. Ωστόσο, οι περισσότερες τράπεζες και οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων επιλέγουν να πληρώνουν τα ανώτατα στελέχη σε μετρητά ή μετοχές που συνδέονται με τη συνολική εταιρική απόδοση.

Διαδοχή και έντονη κριτική

Οι πρακτικές αμοιβών της BlackRock έχουν δεχθεί προηγουμένως πυρά από συμβούλους μεσολάβησης και επενδυτές. Στη φετινή ετήσια συνέλευση, σχεδόν το 42 τοις εκατό των μετόχων ψήφισαν κατά του σχεδίου μισθοδοσίας των στελεχών, αφού οι πληρεξούσιοι σύμβουλοι Θεσμικές Υπηρεσίες Μετόχων και Glass Lewis προειδοποίησαν ότι η αμοιβή ήταν υψηλότερη από ό,τι σε ομοτίμους και δεν ήταν αρκετά συνδεδεμένη με την απόδοση. Κανένας από τους δύο δεν ανέφερε το «καλάθι» αποχώρησης του Καπίτο.

Ο Ρ.Καπίτο ίδρυσε την BlackRock μαζί με τον Fink το 1988 και θεωρείται ευρέως ότι ενσαρκώνει την κουλτούρα της εταιρείας. Η BlackRock καλλωπίζει μια ομάδα ηγετών της επόμενης γενιάς εν μέσω εικασιών για το πότε ο Kapito και ο Fink, ηλικίας 71 ετών, ενδέχεται να συνταξιοδοτηθούν. Ορισμένοι μέτοχοι και γνώστες έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τη διάρκεια της διαδικασίας διαδοχής.

Το διοικητικό συμβούλιο της BlackRock ξεκίνησε το καλάθι  απόσυρσης για τον Ρ.Καπίτο το 2019 «για να προωθήσει τη μακροπρόθεσμη διατήρησή του και να προωθήσει τη μελλοντική του ανάπτυξη», σύμφωνα με τη δήλωση πληρεξουσίου του 2020. Θα συνεχίσει να λαμβάνει διανομές για 10 χρόνια μετά τη συνταξιοδότησή του.

Εάν ο Καπίτο είχε συνταξιοδοτηθεί στο τέλος του περασμένου έτους, θα είχε λάβει μόνο 144.739 δολάρια , σύμφωνα με τον πληρεξούσιο του 2024. Αλλά θα εισπράξει περισσότερα καθώς ωριμάζουν τα κεφάλαια και θα αρχίσει να επιστρέφει χρήματα στους επενδυτές.

Η δυνητική αξία του «καλαθιου» διπλασιάστηκε πέρυσι, επειδή ορισμένα από τα αμοιβαία κεφάλαια αρχίζουν να εμφανίζουν κέρδη σε χαρτί από τις επενδύσεις τους.

Κίνητρα

Ο πληρεξούσιος του 2024 υπολόγισε την τελική αξία του καλαθιου σε 20,3 εκατομμύρια δολάρια. Υπολογίστηκε το μερίδιο του Ρ.Καπίτο για την αξία των περιουσιακών στοιχείων εάν τα κεφάλαια αναγκάζονταν να ρευστοποιηθούν στο τέλος του 2023.

Οι ειδικοί στις αμοιβές των στελεχών είπαν ότι αυτή η μέθοδος συνήθως υποτιμά το τελικό μέγεθος του καλαθιού , επειδή οι διαχειριστές κεφαλαίων έχουν την ευελιξία να περιμένουν τη βέλτιστη τιμή πριν από την πώληση περιουσιακών στοιχείων. Εάν η αξία των κεφαλαίων μειωθεί, η πληρωμή του μειώνεται μαζί της.

«Είναι προς το συμφέρον των μετόχων της BlackRock να ευθυγραμμιστούν τα κίνητρά τους από οποιονδήποτε εμπλέκεται [σε ιδιωτικά κεφάλαια]», δήλωσε ο Kevin Murphy, ειδικός στις αποζημιώσεις στελεχών στο Marshall Business School του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια.

Αρνηση

Όμως, πρόσθεσε, «δεν μας λένε ποτέ ποιο είναι το ποσοστό του. Φαίνεται ότι αυτό θα ήταν χρήσιμο» στους μετόχους. Η BlackRock αρνήθηκε να προσδιορίσει το ποσοστό ως απάντηση σε ερωτήσεις των Financial Times.

Ορισμένα ανώτερα στελέχη τραπεζών και άλλοι παραδοσιακοί διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων συμμετέχουν στα ιδιωτικά κεφάλαια των ομίλων τους ως επενδυτές και τα κέρδη που λαμβάνουν βασίζονται στο ποσό του κεφαλαίου που τοποθετούν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή