Το Εργατικό Κόμμα του Κίρ Στάρμερ ήλπιζε ότι η πρώτη τους νίκη στις βρετανικές εκλογές μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες θα του χάριζε έναν πολιτικό μήνα του μέλιτος τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι. Αλλά σε λιγότερο από ένα μήνα, οι προκλήσεις της διακυβέρνησης ενός εύθραυστου έθνους διέλυσε γρήγορα κάθε παρατεταμένη αίσθηση ευφορίας, όπως σημειώνει το Bloomberg.

Η υπουργός Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι θα χρειαστούν αυξήσεις φόρων στον προϋπολογισμό του Οκτωβρίου για να καλυφθεί η τρύπα των 22 δισ. λιρών (28 δισ. δολαρίων) που είπε ότι βρήκε στα δημόσια οικονομικά. Ορισμένοι στους Εργατικούς είδαν αυτές τις δηλώσεις ως κίνδυνο να διατυπωθούν ισχυρισμοί περί προδοσίας των ψηφοφόρων, μετά την προεκλογική υπόσχεση να μην επιβληθούν αιφνιδιαστικές αυξήσεις φόρων στους πολίτες που ταλανίζονται από την κρίση του κόστους ζωής.

Η δημοσιονομική υπέρβαση των 22 δισ. λιρών που κληρονόμησαν οι Εργατικοί- Τα σχέδια της Ριβς

Το κλίμα σκοτείνιασε ακόμη περισσότερο όταν ξέσπασαν ταραχές υπό την ηγεσία ακροδεξιών ακτιβιστών σε περιοχές της Αγγλίας, μετά τη διάδοση ψευδών πληροφοριών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ο ύποπτος για τους θανατηφόρους μαχαιριές τριών κοριτσιών στη βορειοδυτική Αγγλία ήταν μουσουλμάνος αιτών άσυλο.

Η ταραχώδης εβδομάδα άφησε ορισμένα μέλη των Εργατικών, τα οποία πανηγύριζαν κατά την ανάληψη των καθηκόντων τους, νευρικούς για το τι μπορεί να ακολουθήσει και πώς θα αντιδράσουν οι Στάρμερ και Ριβς. Bloomberg

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας των έξι εβδομάδων, οι Στάρμερ και Ριβς δεν έκρυψαν το οικονομικό και πολιτικό χάος που περίμεναν να κληρονομήσουν. Σύμφωνα με έναν σύμμαχό τους, ο πρωθυπουργός δεν ήθελε ούτε περίμενε μήνα του μέλιτος, θεωρώντας ότι αυτό που αποκάλεσε «χάος» που άφησαν οι Συντηρητικοί απαιτούσε άμεση δράση. Ρεαλιστής και όχι ρομαντικός, ήταν ο τρόπος με τον οποίο ένας άλλος σύμμαχος περιέγραψε τον Στάρμερ.

Η παρέμβαση της Ριβς ήταν επίσης μέρος μιας υπολογισμένης κίνησης για να αποδείξει τη σοβαρότητα και την προθυμία της να λάβει δύσκολες και αντιδημοφιλείς αποφάσεις, σύμφωνα με συνεργάτες των Εργατικών που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας στο Bloomberg. Οι ψηφοφόροι του πολιτικού κέντρου, στους οποίους στόχευσαν οι Εργατικοί στην προεκλογική εκστρατεία, θέλουν υπεύθυνη κυβέρνηση και όχι απίθανες υποσχέσεις, δήλωσε ένας άλλος σύμβουλος.

Η πρώτη μείωση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας από τις αρχές του 2020, οι πιο αισιόδοξες οικονομικές προβλέψεις και οι καλές επιδόσεις των Βρετανών αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι έδωσαν επίσης στην κυβέρνηση κάτι να χαρεί.

H αντίδραση στην ομιλία της Ριβς αμαύρωσε τη διάθεση ορισμένων βουλευτών των Εργατικών όμως και ενέτεινε τις ανησυχίες τους

Επιμένει ότι τα παράπονά της για τις αδήλωτες υπερβάσεις των δαπανών της τελευταίας κυβέρνησης των Τόρις είναι νόμιμα, και ότι έχει σοκαριστεί ιδιαιτέρως από τις ενέργειες του προκατόχου της Τζέρεμι Χαντ. Ωστόσο, οι ερωτήσεις που αντιμετώπισε κατά τη διάρκεια του ραδιοτηλεοπτικού της γύρου την Τρίτη επικεντρώθηκαν λιγότερο στο αν υπήρξε συγκάλυψη από τους Τόρις και περισσότερο στο αν ήταν ανέντιμη απέναντι στους ψηφοφόρους σχετικά με τα φορολογικά σχέδια των Εργατικών.

Ορισμένοι βουλευτές ανησυχούν επίσης για την απόφασή της να αφαιρέσει τη βοήθεια για τους χειμερινούς λογαριασμούς ενέργειας από περίπου 10 εκατομμύρια συνταξιούχους, για να χρηματοδοτήσει αυξήσεις μισθών για τους νέους γιατρούς. Ένας βουλευτής δήλωσε ότι αντί να στοχεύει σε μια τόσο σημαντική δημογραφική ομάδα ψηφοφόρων, η πρώτη της αύξηση των εσόδων θα έπρεπε να είχε στοχεύσει στους πλούσιους, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Bloomberg.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή