Από τα υψηλότερα κλιμάκια της ιεραρχίας που του απέφεραν δισεκατομμύρια σε έναν από τους κολοσσούς των υδρογονανθράκων, στο μικροσκόπιο των αρχών με την κατηγορία της διαφθοράς, το λες και άγρια πτώση.

Ο δισεκατομμυριούχος Αλεξ Μπερντ, 56 ετών, από τα κορυφαία στελέχη της Glencore για περισσότερο από μια δεκαετία πριν από την αποχώρησή του το 2019, είναι το άτομο με το υψηλότερο προφίλ και ένας από τους ανώτερους traders εμπορευμάτων που βρίσκεται αντιμέτωπος με έναν βαρύ φάκελο κατηγοριών για διαφθορά και χειραγώγηση της αγοράς, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η SFO τον κατηγόρησε για χρηματισμό στη Νιγηρία, στο Καμερούν και στην Ακτή Ελεφαντοστού. Φέρεται, ακόμη, να συνωμότησε για να παραποιήσει τιμολόγια μεταξύ 2007 και 2011.

Το Γραφείο Σοβαρής Απάτης της Βρετανίας (SFO) τον κατηγορεί ότι συνωμότησε για χρηματισμό με στόχο τη διακριτική μεταχείριση προς όφελος των πετρελαϊκών επιχειρήσεων της Glencore στη Δυτική Αφρική.

Ενοχος για διαφθορά ο γερουσιαστής Μενέντεζ

Η υπηρεσία ισχυρίζεται ότι συνωμότησε χρηματίζοντας κυβερνητικούς αξιωματούχους και υπαλλήλους κρατικών πετρελαϊκών εταιρειών στη Νιγηρία μεταξύ 2010 και 2014 και στο Καμερούν μεταξύ 2007 και 2014.

Οι συνεργάτες του

Επίσης, ποινική δίωξη αντιμετωπίζει και Αντι Γκίμπσον, 64 ετών,  πρώην επικεφαλής των πετρελαϊκών επιχειρήσεων της Glencore και για χρόνια ο δεύτερος τη τάξει υπό τη διοίκηση του Μπρεντ.

Επιπλέον, οι Paul Hopkirk, Ramon Labiaga και Martin Wakefield, πρώην υπάλληλοι της Glencore που ασχολούνται με το εμπόριο πετρελαίου Δυτικής Αφρικής, βρίσκονται αντιμέτωποι με ανάλογες κατηγορίες χρηματισμού κυβερνητικών αξιωματούχων και υπαλλήλων σε κρατικές εταιρείες πετρελαίου στη Νιγηρία, στην Ακτή Ελεφαντοστού και στο Καμερούν.

Ο τελευταίος κατηγορείται επιπλέον για παραποίηση εγγράφων μεταξύ 2007 και 2011.

Όλοι πρόκειται να καθίσουν στο εδώλιο στο Δικαστήριο του Westminster Magistrates στο Λονδίνο στις 10 Σεπτεμβρίου.

«Η σημερινή δράση είναι ένα σημαντικό βήμα προς την αποκάλυψη της διαφθοράς στο εξωτερικό και την απόδοση ευθυνών σε αυτούς που είναι υπεύθυνοι», δήλωσε πρόσφατα ο Νικ Έφγκρεϊβ, διευθυντής του SFO, την 1η Αυγούστου.

Η Glencore το 2022 παραδέχθηκε την ενοχή της για υποθέσεις διαφθοράς και χειραγώγησης της αγοράς στις ΗΠΑ και στη Βρετανία, παραδεχόμενη ότι είχε πληρώσει για να κερδίσει επιχειρήσεις σε οκτώ χώρες από τη Βραζιλία έως το Νότιο Σουδάν και πλήρωσε περίπου 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια για να κλείσει της έρευνες εναντίον της.

«Δεσμευόμαστε να ενεργούμε δεοντολογικά και υπεύθυνα σε όλες τις πτυχές της επιχείρησής μας και έχουμε λάβει σημαντική δράση για τη δημιουργία ενός καλύτερου Προγράμματος Δεοντολογίας και Συμμόρφωσης στην κατηγορία», δήλωσε εκπρόσωπος της Glencore.

Το «βιογραφικό» της επιτυχίας

Μέχρι την αποχώρησή του από την εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου το 2019, ο Μπερντ ανήκε στο στενό περιβάλλον του πρώην CEO Ivan Glasenberg. Έχοντας περάσει από την BP, εντάχθηκε το 1995, έγινε επικεφαλής του τομέα πετρελαίου το 2007 και ήταν γνωστός για τις γνώσεις του στο εμπόριο ρωσικού πετρελαίου.

Όταν η εταιρεία εισήχθη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου το 2011, αποκαλύφθηκε ότι ήταν ένας από τους μεγαλύτερους μετόχους της με μερίδιο αξίας 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μετά την αποχώρησή του από τη Glencore ξεκίνησε μια επενδυτική εταιρεία, την Adaptogen Capital, για να επενδύσει σε μπαταρίες μεγάλης κλίμακας συνδεδεμένες στο βρετανικό δίκτυο.

Υπήρξε μεγάλος δωρητής στο κολέγιο Christ Church στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και διαχειριστής του θεάτρου Shakespeare’s Globe στο Λονδίνο.

Η καθαρή περιουσία του υπολογίστηκε σε 1,2 δισεκατομμύρια λίρες στην τελευταία λίστα πλουσίων των Sunday Times.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Εργάτες γης χωρίς χαρτιά – Οι σύγχρονοι σκλάβοι στην Ιταλία της μεταφασίστριας Τζόρτζια Μελόνι
Διεθνή |

Εργάτες γης χωρίς χαρτιά – Οι σύγχρονοι σκλάβοι στην Ιταλία της μεταφασίστριας Τζόρτζια Μελόνι

Ο βάρβαρος θάνατος ενός Ινδού μετανάστη στην Ιταλία φέρνει ξανά στο προσκήνιο τα αληθινά εγκλήματα με θύματα εργάτες γης, υπό τη σιωπηρή ανοχή της ξενοφοβικής κυβέρνησης της Ρώμης