Ο Χάουαρντ Σουλτς έχει παραιτηθεί από διευθύνων σύμβουλος της Starbucks τρεις φορές, με την τρίτη να ήταν πέρυσι. Όμως η συνεργασία του με την εταιρεία από το Σιάτλ που άλλαξε τα δεδομένα στον καφέ δεν έχει λήξει. Και αυτό γιατί ο Σουλτς είχε διαπραγματευτεί μια συμφωνία για να διατηρήσει έναν ομότιμο ρόλο προέδρου για το υπόλοιπο της ζωής του, όπως αναφέρουν οι Financial Times.

Η συμφωνία αυτή επιτρέπει στον 71χρονο επιχειρηματία να παρίσταται και να παρακολουθεί τις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου, σύμφωνα με τα εταιρικά αρχεία της Starbucks. Άλλα τα ισόβια προνόμια του Σουλτς περιλαμβάνουν πρόσβαση στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας και μια θέση στάθμευσης.

Η Starbucks περνάει στην επόμενη ημέρα – Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Η συμφωνία, η οποία μπορεί να τροποποιηθεί ή να καταργηθεί μόνο αν συμφωνήσουν και τα δύο μέρη, είναι ένας από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους οι δεσμοί του Σουλτς με την Starbucks επιμένουν μέχρι και σήμερα. Όμως, όπως σημειώνουν οι FT, η συνεχιζόμενη επιρροή του έχει γίνει πιο πιεστικό ζήτημα για τη διοίκηση και τους επενδυτές, καθώς οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Starbucks έχουν πολλαπλασιαστεί φέτος.

Μεταξύ αυτών είναι ένας ακτιβιστής μέτοχος που πιέζει για αλλαγές, οι συνδικαλιζόμενοι baristas που πιέζουν για καλύτερους όρους εργασίας, η επιβράδυνση των πωλήσεων στην Κίνα και η δεύτερη συνεχόμενη φορά που η Starbucks κινήθηκε κάτω των προσδοκιών στα τριμηνιαία κέρδη της. Η μετοχή της έχει υποχωρήσει κατά 20% φέτος.

H Starbucks αποζημιώνει τον Σουλτς όταν χρησιμοποιεί το ιδιωτικό του τζετ για εταιρικούς σκοπούς, ενώ κατέχει μερίδιο σε μια επιχείρηση που παράγει έξτρα παρθένο ελαιόλαδο για ένα από τα ροφήματα καφέ της εταιρείας.

Καθώς ο Σουλτς τελείωνε την τρίτη του θητεία στην ηγεσία, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στη Σικελία, έτρωγε καθημερινά μια κουταλιά ελαιόλαδο. Αυτό τον ενέπνευσε να δημιουργήσει το Oleato, το οποίο η Starbucks άρχισε να διαθέτει στους πελάτες της νωρίτερα φέτος.

Τα εταιρικά αρχεία δείχνουν ότι ο Σουλτς δεν είχε απλώς την ιδέα, αλλά του ανήκε και το 19% της οικογενειακής επιχείρησης από την οποία η Starbucks αγοράζει το λάδι της. Η Starbucks πλήρωσε στην εταιρεία Partanna, περίπου 26 εκατ. δολάρια πέρυσι.

Μια εντελώς καθαρή έξοδος δεν ήταν ποτέ πιθανή για τον Σουλτς, ο οποίος υπηρέτησε ως διευθύνων σύμβουλος για περίπου 14 χρόνια, ξεκινώντας το 1986, στη συνέχεια ξανά από το 2008 έως το 2017, και πιο πρόσφατα ως προσωρινός διευθύνων σύμβουλος από το 2022 έως το 2023. Με μετοχές αξίας περίπου 1,6 δισ. δολαρίων εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος μεμονωμένος επενδυτής της Starbucks.

Πηγή: Financial Times

Διάφοροι επενδυτές έχουν χαρακτηρίσει τις επανειλημμένες επιστροφές του Σουλτς στο τιμόνι της Starbucks ως απόδειξη κακού σχεδιασμού διαδοχής και ως σαφές μήνυμα της συνεχιζόμενης επιρροής του στο διοικητικό συμβούλιο. Τα αρχεία της ίδιας της εταιρείας αναφέρουν ότι οι μέτοχοι δήλωσαν πως η επιστροφή του Σουλτς το 2022 δείχνει ότι «το διοικητικό συμβούλιο και η Starbucks δεν διαθέτουν κατάλληλο σχέδιο διαδοχής του CEO».

Ο Σουλτς, ο οποίος το 2020 διεκδίκησε μια σύντομη υποψηφιότητα για την προεδρία των ΗΠΑ, δήλωσε ότι η πιο πρόσφατη θητεία του στην ηγεσία ήταν η τελευταία του. «Δεν θα επιστρέψω ποτέ, γιατί βρήκαμε το σωστό πρόσωπο», δήλωσε όταν η Starbucks ανακοίνωσε ότι ο Λάξμαν Ναρασιμχάν, πρώην στέλεχος της PepsiCo, ο οποίος διοικούσε τον βρετανικό όμιλο καταναλωτικών προϊόντων Reckitt, θα τον αντικαταστήσει.

Ο Σουλτς δεν έχει ασκήσει το δικαίωμά του να παρίσταται στις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου από τότε που παραιτήθηκε από το ρόλο του, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει το θέμα, και δεν έχει πρόσβαση στα πρακτικά των συνεδριάσεων, ανέφερε ένα άλλο άτομο, όπως σημειώνουν οι FT. Το διοικητικό συμβούλιο έχει τη δυνατότητα να τον εμποδίσει από το να παρευρίσκεται στις συνεδριάσεις, όπως προκύπτει από τα αρχεία, αλλά η συμφωνία αυτή είναι ασυνήθιστη για μια δημόσια εταιρεία, σύμφωνα με ειδικούς σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Εργάτες γης χωρίς χαρτιά – Οι σύγχρονοι σκλάβοι στην Ιταλία της μεταφασίστριας Τζόρτζια Μελόνι
Διεθνή |

Εργάτες γης χωρίς χαρτιά – Οι σύγχρονοι σκλάβοι στην Ιταλία της μεταφασίστριας Τζόρτζια Μελόνι

Ο βάρβαρος θάνατος ενός Ινδού μετανάστη στην Ιταλία φέρνει ξανά στο προσκήνιο τα αληθινά εγκλήματα με θύματα εργάτες γης, υπό τη σιωπηρή ανοχή της ξενοφοβικής κυβέρνησης της Ρώμης