Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ακύρωσε έργα υπολογιστικής υποδομής αξίας 1,3 δισεκατομμυρίων λιρών (1,7 δισεκατομμύρια δολάρια), σε μια μεγάλη οπισθοδρόμηση στις φιλοδοξίες της χώρας να γίνει παγκόσμιος ηγέτης στην τεχνητή νοημοσύνη.

Ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε στο CNBC ότι δύο μεγάλες δεσμεύσεις δαπανών που χρηματοδοτήθηκαν από τους φορολογούμενους, αξίας 500 εκατομμυρίων λιρών και 800 εκατομμυρίων λιρών, αντίστοιχα, απορρίφθηκαν προκειμένου να δοθεί προτεραιότητα σε άλλα δημοσιονομικά σχέδια.

Τεχνητή Νοημοσύνη: Oι… ανισότητες της ΑΙ – Γιατί ωφελεί κυρίως την Nvidia

Η υπόσχεση των 500 εκατομμυρίων λιρών, την οποία υποσχέθηκε η κυβέρνηση του πρώην πρωθυπουργού Rishi Sunak πέρυσι, προοριζόταν να διατεθεί στο AI Research Resource, μια αναπτυξιακή πρωτοβουλία που στοχεύει στην ενίσχυση της υπολογιστικής υποδομής του Ηνωμένου Βασιλείου.

Εν τω μεταξύ, η δέσμευση των 800 εκατομμυρίων λιρών, που επίσης ανακοινώθηκε πέρυσι, θα είχε χρηματοδοτήσει τη δημιουργία ενός υπολογιστή exascale επόμενης γενιάς, ικανού να εκτελεί 1 τρισεκατομμύριο υπολογισμούς το δευτερόλεπτο, στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Αυτές οι πρωτοβουλίες θα είχαν ενισχύσει την ικανότητα του Ηνωμένου Βασιλείου να δημιουργήσει υποδομές υψηλής απόδοσης ικανές να τρέχουν προηγμένα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, τα οποία καταναλώνουν πολλή ενέργεια και απαιτούν τεράστιο όγκο δεδομένων εκπαίδευσης.

Η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση των Εργατικών είπε ότι καμία από αυτές τις δεσμεύσεις δεν θα προωθηθεί τώρα.

Δύσκολες αποφάσεις

Ο Βρτετανος υπουργός Επιστημης και Τεχνολογιας Peter Kyle

«Είμαστε απόλυτα αφοσιωμένοι στη δημιουργία τεχνολογικής υποδομής που προσφέρει ανάπτυξη και ευκαιρίες για τους ανθρώπους σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε στο CNBC μέσω email εκπρόσωπος του υπουργείου Επιστήμης, Καινοτομίας και Τεχνολογίας (DSIT) του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση λαμβάνει «δύσκολες και απαραίτητες αποφάσεις δαπανών σε όλα τα τμήματα ενόψει των δισεκατομμυρίων λιρών μη χρηματοδοτούμενων δεσμεύσεων».

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Keir Starmer επιδιώκει να θεσπίσει νέους νομοθετικούς κανονισμούς για τον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης

«Αυτό είναι απαραίτητο για την αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας και την εκπλήρωση της εθνικής μας αποστολής για ανάπτυξη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του DSIT.

Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση ξεκίνησε ένα Σχέδιο Δράσης Ευκαιριών AI.

Είπε ότι αυτό το σχέδιο θα επιδιώξει να εντοπίσει πώς το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να ενισχύσει την υπολογιστική του υποδομή για να ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες του και να εξετάσει τρόπους με τους οποίους η τεχνητή νοημοσύνη και άλλες αναδυόμενες τεχνολογίες μπορούν να υποστηρίξουν καλύτερα τη βιομηχανική στρατηγική της Βρετανίας.

Περικοπές δαπανών και για την ΑΙ

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η βρετανίδα υπουργός Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς ανακοίνωσε μια σειρά περικοπών δαπανών, αφού αποκάλυψε ότι οι Εργατικοί είχαν κληρονομήσει μη χρηματοδοτούμενες υποσχέσεις ύψους 22 δισεκατομμυρίων λιρών (28 δισεκατομμύρια δολάρια) από τους κεντροδεξιούς Συντηρητικούς.

Υπό τη διοίκηση του Sunak, η κυβέρνηση είχε θέσει την ηγεσία στην τεχνητή νοημοσύνη βασική προτεραιότητα, φιλοξενώντας μια παγκόσμια σύνοδο κορυφής για την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης στο διάσημο εξοχικό Bletchley Park, το οποίο παλαιότερα ήταν το κέντρο εκείνων που έσπαγαν τους κωδικες κατα τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου και βοήθησαν τη Βρετανία να νικήσει τη Ναζιστική Γερμανία.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ επιδιώκει να θεσπίσει νέους νομοθετικούς κανονισμούς για τον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, ο οποίος επέλεξε να μην εκδώσει επίσημη νομοθεσία για την τεχνητή νοημοσύνη με το σκεπτικό ότι θα περιόριζε την καινοτομία.

Η κυβέρνηση των Εργατικών αναμενόταν ευρέως να ανακοινώσει την εισαγωγή του πρώτου νομοσχεδίου AI του Ηνωμένου Βασιλείου σε μια ομιλία που εκφώνησε ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ τον περασμένο μήνα.

Ωστόσο, αυτό δεν συνέβη. Αντίθετα, εκπρόσωπος του DSIT είπε στο CNBC ότι η κυβέρνηση θα συμβουλευτεί τα σχέδια για τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης σε εύθετο χρόνο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα