Στον… πυρετό των deals εξακολουθεί να κινείται η ελληνική αγορά, με μια σειρά από ξένα και κυρίως εγχώρια κεφάλαια να προχωρούν σε μπαράζ εξαγορών σε δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

Latsco Family Office: Τι ψάχνει στα τρόφιμα – Όλες οι επενδύσεις της οικογένειας

Μόνο τα δυο τελευταία 24ώρα έκλεισαν δύο σημαντικές συμφωνίες, με πρωταγωνιστές κορυφαία ονόματα του εγχώριου επιχειρείν: το Family Office της Μαριάννας Λάτση και η Premia του Ελληνοσουηδού επιχειρηματία, Ηλία Γεωργιάδη.

Τα ηχηρά ονόματα

Η πρώτη επένδυσε στην εταιρεία Eurocatering A.E. («Φρεσκούλης») που δραστηριοποιείται στα τρόφιμα και ο δεύτερος στον τουρισμό, μέσα από την απόκτηση δυο ξενοδοχειακών μονάδων σε Ρόδο και Κρήτη. Και μάλιστα το τελευταίο έκλεισε σε υψηλό τίμημα… (112 εκατ. ευρώ).

latsi

H Μαριάννα Λάτση

Είχαν προηγηθεί μια σειρά από ηχηρά deals, όπως η πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην Masdar, η απόκτηση της Ηλέκτρα της Ελλάκτωρ από την Motor Oil και η εξαγορά της Λάβδα από την ΙΟΝ του Σπύρου Θεοδωρόπουλου.

Δέλεαρ οι υψηλές αποδόσεις

Τι κινητοποιεί τους επενδυτές; Μα φυσικά η προσδοκία για αποκόμιση υπεραξιών και υψηλών αποδόσεων.

Τα ελληνικά assets μπορεί πλέον να μην είναι όσο φθηνά ήταν στο πρόσφατο παρελθόν, όταν η πολυετής κρίσης γκρέμισε τις αξίες ωστόσο παραμένουν αρκετά δελεαστικά.

Στην πλειονότητά τους, πρόκειται για αρκετά ισχυρές εταιρείες με προοπτικές για σημαντικές αποδόσεις.

Οι υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, με την βοήθεια και του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας σαφέστατα και δημιουργούν δυνατότητες

Καταλυτικό βεβαίως ρόλο παίζει και η αισθητή βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, παρότι η κατάσταση στη διεθνή αγορά παραμένει εξαιρετικά ευμετάβλητη ενώ και το κόστος χρήματος εξακολουθεί να είναι ακριβό.

Οι υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, με την βοήθεια και του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας σαφέστατα και δημιουργούν δυνατότητες.

Ειδικά, η λήξη συναγερμού όσον αφορά στο αξιόχρεο των ελληνικών ομολόγων ήταν το «απαραίτητο σκαλοπάτι» για να μπει στον χάρτη των μακροπρόθεσμων επενδυτών μεγάλου βεληνεκούς.

Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με στοιχεία της ΕΧΑΕ οι εισηγμένες επιχειρήσεις άντλησαν  από το 2019 καθαρά από το Χρηματιστήριο της Αθήνας 14,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,15 δισ. ευρώ αφορούσαν νέες εισαγωγές, 9,2 δισ. ευρώ αυξήσεις κεφαλαίων και 4,43 δισ. ευρώ εκδόσεις εταιρικών ομολόγων.

Το fund του Ταμβακάκη

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως κυοφορούνται αρκετές εξαγορές, με διάφορα funds από την Ελλάδα και το εξωτερικό να βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με αρκετές εταιρείες – στόχους.

Τουρισμός, ενέργεια, τρόφιμα αλλά και τεχνολογία εκτιμάται πως θα συνεχίσουν να αποτελούν μαγνήτη για τους υποψήφιους αγοραστές.

Απόστολος Ταμβακάκης: Η νέα στρατηγική, τα βαριά πορτοφόλια και το «φρέσκο» exit

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη, σύμφωνα με πληροφορίες είναι ο Απόστολος Ταμβακάκης. Με όχημα το νέο fund και μετά το deal με την Μαριάννα Λάτση για τον «Φρεσκούλη» βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με 4 εταιρείες.

Όλες τους δραστηριοποιούνται σε δυναμικούς κλάδους με προοπτικές. Από τα τρόφιμα και τα βιολογικά έως την ηλεκτρονική τραπεζική (fintech) και το λιανεμπόριο (retail). Εκτιμάται πως οι συζητήσεις θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους ενώ δεν αποκλείεται πάντοτε το ενδεχόμενο να υπάρξουν εξελίξεις πολύ νωρίτερα.

Deal πάνω από 15 δισ. ευρώ βλέπει η PwC

Να σημειωθεί πως το νέο fund του Ταμβακάκη και της ομάδας του μπορεί να χτυπήσει εταιρείες με τζίρο έως 100 εκατ. ευρώ και 500 άτομα προσωπικό. Κατά μέσο όρο επιδιώκει να επενδύει 25 εκατ. ευρώ ανά εταιρεία εξαγοράζοντας πλειοψηφικό μερίδιο ενώ η μέγιστη επένδυση μπορεί να φθάσει έως 37 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την PwC, δεν αποκλείεται το 2024 οι εξαγορές και συγχωνεύσεις να ξεπεράσουν σε αξία τα 15 δισ. ευρώ μετά και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την ελληνική οικονομία, σπάζοντας το ρεκόρ 15ετίας του 2023 που αποτέλεσε χρονιά ορόσημο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Το αξέχαστο ποδοσφαιρικό καλοκαίρι της Kaizen Gaming
Επιχειρήσεις |

Το αξέχαστο ποδοσφαιρικό καλοκαίρι της Kaizen Gaming

Περιοδείες των τροπαίων του EURO και του Copa América, fan zones με εκατοντάδες χιλιάδες φιλάθλους, «ταξίδι» πίσω στο 2004, παιδικά χαμόγελα και εορταστικές εκδηλώσεις για τους ανθρώπους της εταιρείας σε όλο τον κόσμο.