
Μπαράζ κατασχέσεων πρόκειται να εξαπολύσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σε μια προσπάθεια να εισπράξει ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία.
Η εφορία ενεργοποιεί τον big brother για την ταχύτερη είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, τα οποία κάθε μήνα αυξάνονται καθώς προστίθενται και νέες οφειλές.
ΑΑΔΕ: Στα μανταλάκια οι μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου – Δείτε όλα τα ονόματα
Με την πλήρη ενεργοποίηση του συστήματος Eispraxis η ΑΑΔΕ προχωρά στο φακέλωμα των φορολογούμενων με χρέη στην εφορία με βάση το ύψος της οφειλής και την εισοδηματική και περιουσιακή τους κατάσταση.
Τα ληξιπρόθεσμα χρέη
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία στα 3,43 δισ. ευρώ αυξήθηκαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο τον Μάιο, με αύξηση κοντά στα 500 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Απρίλιο.
Το ποσό αυτό έρχεται να προστεθεί σε συσσωρευμένες οφειλές ύψους 107,2 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2023, μέρος των οποίων παραμένουν ανεξόφλητες για δεκαετίες και είναι σε μεγάλο βαθμό μη εισπράξιμες.
Έρχονται νέου τύπου κατασχέσεις για φορολογούμενους που χρωστούν
Το πραγματικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο στο τέλος του 2023 ήταν, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, τα 80,8 δισ. ευρώ, με τα υπόλοιπα να χαρακτηρίζονται ανεπίδεκτα είσπραξης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, το Μάιο, οι εμπρόθεσμες πληρωμές ΦΠΑ έφτασαν στο 83,87% ενώ το ποσοστό των εμπρόθεσμων πληρωμών φόρου για ακίνητη περιουσία διαμορφώθηκε στο 77,15%. Σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, ο αριθμός των οφειλετών παρουσιάζει μείωση κατά 5% (4.253.031 πλήθος οφειλετών το Μάιο του 2024 έναντι 4.471.762 το 2023).
Το σχέδιο για τα ληξιπρόθεσμα χρέη
Σύμφωνα με το σχέδιο της ΑΑΔΕ, το μέτρο των κατασχέσεων θα εφαρμοστεί πιο εντατικά με την ενεργοποίηση παντού, σε όλες τις φορολογικές και τελωνειακές υπηρεσίες του συστήματος Eispraxis.
Η ΑΑΔΕ δίνει ιδιαίτερο βάρος στις κατασχέσεις, εναντίον των αμελών φορολογούμενων, αλλά πλέον δεν θα περιορίζονται στον βασικό υπόχρεο, αλλά θα επεκτείνονται με αυτόματες διαδικασίες και στα συνυπρόχρεα πρόσωπα που είναι οι σύζυγοι και οι εταίροι.
Με την καθολική εφαρμογή του Eispraxis, η ΑΑΔΕ θα καταρτίζει ένα προφίλ για κάθε οφειλέτη το οποίο και θα το παρακολουθεί.


Latest News

«Φράκαραν» τα γραφεία - Ζητούν έκπτωση 4% για τις φορολογικές δηλώσεις έως τέλος Μαΐου
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ) απέστειλε επιστολή στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναφορικά με τις φορολογικές δηλώσεις

Υπέρβαση 1,83 δισ. στα φορολογικά έσοδα το πρώτο τρίμηνο
Προϋπολογισμός: Εν μέρει οφείλεται στην καλύτερη απόδοσης στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους (Φ.Π.Α, ΕΦΚ) κάτι που οφείλεται στην εκτεταμένη ακρίβειας

Θύελλα αντιδράσεων για ένταξη ιδιωτών στην είσπραξη οφειλών προς τον e-ΕΦΚΑ
Στη Βουλή η σχετική ρύθμιση – Τίθεται σε εφαρμογή από τον Μάιο

Φορολογικές δηλώσεις: Διορθώσεις χωρίς πρόστιμα για λιγότερο φόρο και εκπτώσεις
Ανοιχτή η πλατφόρμα για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων – όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι – παραδείγματα

ΑΑΔΕ: Ολοκληρώθηκε η νέα εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ 2025 για ακίνητα πληγέντων από φυσικές καταστροφές
Οπως αναφέρει η ΑΑΔΕ συμψηφισμοί και επιστροφές είναι σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθούν εντός της εβδομάδας

Πότε είναι η τελευταία ημέρα καταβολής του Δώρου Πάσχα - Τι πρέπει να προσέξουν εργοδότες και εργαζόμενοι
Πώς επηρεάζει η διάρκεια της εργασιακής σχέσης, έτσι ώστε να υπολογιστεί το τελικό ποσό για το Δώρο Πάσχα

Τι ισχύει για τις Αργίες του Πάσχα - Πώς αμείβονται
Στην ανακοίνωση της ΓΣΕΕ για τις αργίες του Πάσχα διευκρινίζεται για ποιες υπηρεσίες και καταστήματα θεωρείται αργία η Μεγάλη Παρασκευή

Πρεμιέρα για το Ψηφιακό Πελατολόγιο στον κλάδο των αυτοκινήτων – Πως θα λειτουργεί
Σε πραγματικό χρόνο η καταγραφή των αυτοκινήτων και των παραστατικών που κόβουν συνεργεία, πάρκινγκ, πλυντήρια και εταιρείες ενοικίασης

ΚΕΠΕ: «Μύθος» οι καλοπληρωμένοι δημόσιοι υπάλληλοι - Η διαφορά με τον ιδιωτικό τομέα
Τι δείχνει μελέτη του ΚΕΠΕ που προχώρησε στην σύγκριση «πανομοιότυπων» εργαζομένων

Μεγάλα διεθνή συνταξιοδοτικά ταμεία βάζουν... πάγο σε επενδύσεις στις ΗΠΑ
Οι μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές από τον Καναδά, τη Δανία και άλλες χώρες επανεξετάζουν την έκθεσή τους στην οικονομία των ΗΠΑ