Αναστάτωση

Λοιπόν αυτό το καλοκαίρι γίνεται της … ξαπλώστρας το κάγκελο! Σ΄ολόκληρη την Ελλάδα. Και δεν είναι μόνο οι «καρφωτές» στη σχετική πλατφόρμα του υπουργείου Οικονομικών, την MyCoast – που μετά πιάνουν δουλειά οι αρμόδιοι, περισσότεροι από 10.000 ελέγχους πραγματοποίησαν μόνο τον Ιούλιο! – είναι ότι επικρατεί μία αναστάτωση άνευ προηγουμένου.

Το σύστημα

Ξέρετε, στο «σύστημα»: βουλευτές – δήμαρχοι – επιχειρηματίες. Κι άλλοι κλαίνε κι άλλοι γελάνε δηλαδή, που έλεγε και το παλιό τραγούδι. Πρόκειται για τους παραβάτες και τους νομιμόφρονες!

Οι δήμαρχοι

Οσον αφορά τους δημάρχους που είχαν κάνει σε διάφορες περιοχές κατασκευαστικές παραβάσεις, το υπουργείο Οικονομικών τους έδωσε εξάμηνη διορία να τις τακτοποιήσουν. Και με κάποιο τρόπο οι διαμαρτυρίες των δημάρχων «απενεργοποιήθηκαν».

Οι βουλευτές

Ετσι έμειναν μόνο οι βουλευτές – θυμάστε που στη πρώτη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας πολλοί εξ αυτών είχαν διαμαρτυρηθεί γιατί υπουργοί και γενικοί γραμματείς δεν σηκώνουν τα τηλέφωνα; – οι οποίοι βρήκαν δουλειά να κάνουν μέσα στο κατακαλόκαιρο. Τι ακριβώς;

Τα τηλέφωνα

Μόλις έρχονται οι ελεγκτές και «κόβουν το κοστούμι» στους παραβάτες – που κατεβάζουν τι ξαπλώστρες μέχρι το κύμα – αρχίζουν τα τηλέφωνα στο υπουργείο Οικονομικών. Ξέρετε, «μήπως γίνεται να σβήσουμε το πρόστιμο» κι «είναι φτωχός άνθρωπος» και «τώρα περιμένει να βγάλει κανένα φράγκο»!

Κρήτη και Ιόνια

Τα πρωτεία στις τηλεφωνικές εκκλήσεις προς τον υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών – στην υψηλότερη κλίμακα… – έχουν οι βουλευτές της Κρήτης και των Ιονίων Νήσων. Λογικό! Πρόκειται για δύο από τις πιο τουριστικές περιοχές της χώρας. Οχι πως οι βουλευτές άλλων περιοχών πηγαίνουν πίσω, αλλά όπως και να το κάνουμε αυτοί είναι οι πιο δραστήριοι!

Τα πρόστιμα

Γιατί απ΄ ότι φαίνεται και οι υπάλληλοι των κτηματικών υπηρεσιών του υπουργείου είναι εξίσου δραστήριοι, αφού την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν περισσότεροι από 5.000 έλεγχοι σ΄ ολόκληρη τη χώρα. Και τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν συνολικά ανέρχονται στα 1,15 εκατ. ευρώ!

«Σκιάχτηκαν»

Οφείλω πάντως να ομολογήσω ότι δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν … «σκιαχτεί»! Διότι όπως μου έλεγαν ερχόταν ο έλεγχος έβλεπε την παρανομία, έκοβε το πρόστιμο, ο εμπλεκόμενος δεν το πλήρωνε και ξανά τα ίδια τον επόμενο χρόνο. Ολα όμως έχουν ένα τέλος….

——

Η ναυμαχία των καλωδίων…

Δεν είναι μόνο οι μάχες… στις παραλίες για τις ξαπλώστρες.

Υπάρχουν και οι ναυμαχίες… για το θησαυρό στα στην πράσινη μετάβαση.

Και αναφέρομαι στο νέο μεγάλο project του ΑΔΜΗΕ που αφορά στην ηλεκτρική διασύνδεση των Δωδεκάνησων και των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου με το ηπειρωτικό σύστημα μεταφοράς.

Ο Διαχειριστής έχει σε εξέλιξη τον διαγωνισμό ύψους 1,7 δισ. ευρώ για τα υποβρυχιακά καλώδια.

Ο διαγωνισμός για τα υποβρυχιακά καλώδια περνά στη δεύτερη φάση. Ο ΑΔΜΗΕ δεν το πε, αλλά εγώ έμαθα και σας το μεταφέρω, πως θα είναι σε εξέλιξη μία ναυμαχία… μεταξύ των τριών μεγαλύτερων παραγωγών καλωδίων: Τα Ελληνικά Καλώδια, η Nexans και η Prysmian…

Ποιοι ψάχνουν χρυσό στα… κόκκινα δάνεια

Κι αν η «πράσινη» μετάβαση και οι μπίζνες γύρω από αυτή κρύβουν θησαυρό, υπάρχει και μία άλλη αγορά που κρύβει χρυσάφι.. Κι αναφέρομαι στα κόκκινα δάνεια της πάλαι ποτέ Αγροτικής Τράπεζας και άλλων συνεταιριστικών τραπεζών.

Μαθαίνω, ότι η διαδικασία πώλησης «κόκκινων δανείων» ύψους 4,8 δισ. ευρώ της PQH πέρασε από χίλια κύματα…

Η Γάζα και οι ΗΠΑ

Λογικό εξαιτίας της μεταβλητότητας που ταλανίζει τις διεθνείς αγορές. Όταν ξεκίνησε η διαδικασία, ξέσπασε ο πόλεμος στη Γάζα και πιο πρόσφατα οι καταιγιστικές εξελίξεις στην προεκλογική μάχη στις ΗΠΑ. Κάποιος μάλιστα υποψήφιος επέλεξε για δικούς του, ωστόσο λόγους να αποχωρήσει…

Ο «Ηρακλής» και τα ηχηρά ονόματα…

Ωστόσο, η μεγαλύτερη συναλλαγή δανειακών χαρτοφυλακίων εκτός «Ηρακλή» ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία. Και προσέλκυσε ηχηρά ονόματα από τον κόσμο των funds. Bain Capital και Fortress ήταν μεταξύ των αγοραστών.

Οι συγκεκριμένοι θεωρούν πως θα βρουν «χρυσάφι»… στα σκουπίδια.

Η ενέργεια

Πάντως, η ενέργεια αφήνει υπεραξίες και ιδίως σε όσους τοποθετούνται έγκαιρα με επενδύσεις που συνεισφέρουν στην οικονομία.

Τα νέα από μία τέτοια επένδυση θα σας πω.

Η Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής

Και αναφέρομαι στον υπερσύγχρονο σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο το φυσικό αέριο, την Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής. Η ισχύς του είναι στα 877 MW και το εργοστάσιο έχουν κατασκευάσει και θα λειτουργούν εξ’ ημισείας οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Motor Oil.

Η επένδυση ανήλθε στα 377 εκατ. ευρώ.

Πληροφορούμαι ότι η Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής βρίσκεται στη φάση των δοκιμών του εξοπλισμού και το Φθινόπωρο θα μπει σε δοκιμαστική λειτουργία.

—-

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories