Δεν επωφελούνται όλες οι εταιρείες τσιπ από την έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με τα κέρδη, υπογραμμίζοντας την πολυπλοκότητα της αλυσίδας εφοδιασμού ημιαγωγών και την κυριαρχία ορισμένων εταιρειών έναντι άλλων σε διαφορετικά μέρη του τομέα, όπως αναφέρει το CNBC.

Τεχνητή νοημοσύνη: Σε ισχύ ο πρώτος νόμος στον κόσμο – Το σχέδιο των Βρυξελλών

Πολλές εταιρείες ημιαγωγών ανακοίνωσαν οικονομικά αποτελέσματα για το τρίμηνο του Ιουνίου, με κάποιες να καταρρίπτουν τις προσδοκίες και άλλες να απογοητεύουν, παρέχοντας μία εικόνα για το πώς ο ενθουσιασμός για την τεχνητή νοημοσύνη επηρεάζει τα κέρδη τους.

Το τρέχον ενδιαφέρον για την τεχνητή νοημοσύνη περιστρέφεται γύρω από δύο βασικούς όρους – μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLM) και γενετική τεχνητή νοημοσύνη. Τα LLM απαιτούν τεράστιες ποσότητες υπολογιστικών πόρων και δεδομένων για την εκπαίδευση και υποστηρίζουν παραγωγικές εφαρμογές AI όπως chatbots από την Google και την OpenAI.

Οι τεχνολογικοί γίγαντες που αναπτύσσουν τα LLMs δεν περικόπτουν τις δαπάνες.

Εντείνεται ο ανταγωνισμός στην κούρσα για την τεχνητή νοημοσύνη

Η Meta δήλωσε ότι αναμένει «σημαντική» αύξηση των κεφαλαιουχικών δαπανών το 2025 «για να υποστηρίξει την έρευνά μας για την τεχνητή νοημοσύνη και τις προσπάθειές μας για ανάπτυξη προϊόντων».

Oι κεφαλαιουχικές δαπάνες της Microsoft αυξήθηκαν σχεδόν κατά 80%

Η Microsoft δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι οι κεφαλαιουχικές δαπάνες αυξήθηκαν σχεδόν κατά 80% σε ετήσια βάση στα 19 δισεκατομμύρια δολάρια το τρίμηνο του Ιουνίου.

Αυτές οι δαπάνες από τεχνολογικούς γίγαντες, καθώς συνεχίζουν να προσθέτουν υπολογιστικούς πόρους, ήταν μια τεράστια ώθηση για την Nvidia, επειδή οι μονάδες επεξεργασίας γραφικών (GPU) της εταιρείας χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση αυτών των LLM.

Αλλά ο αντίπαλος της Nvidia, AMD, έχει φέρει το δικό της τσιπ στην αγορά, που ονομάζεται τσιπ MI300X AI, για σκοπούς AI και αρχίζει να βλέπει τις ανταμοιβές. Η AMD δήλωσε την Τρίτη ότι αναμένει ότι τα έσοδα από GPU κέντρων δεδομένων θα ξεπεράσουν τα 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024, από τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια που προέβλεπε η εταιρεία τον Απρίλιο. Η εταιρεία τσιπ ανακοίνωσε κέρδη και έσοδα για το δεύτερο τρίμηνο που ξεπέρασαν τις προσδοκίες της αγοράς.

Έκρηξη AI

Οι εταιρείες κατασκευής τσιπ και εργαλείων φαίνεται να επωφελούνται επίσης από την έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης. H TSMC , ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ημιαγωγών στον κόσμο, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι τα καθαρά κέρδη του δεύτερου τριμήνου αυξήθηκαν περισσότερο από 36% σε ετήσια βάση, καθώς τα οικονομικά της αποτελέσματα ξεπέρασαν τις προσδοκίες της αγοράς.

Εν τω μεταξύ, η ASML, η οποία παράγει εξειδικευμένα εργαλεία που απαιτούνται για την κατασκευή των πιο προηγμένων τσιπ στον κόσμο, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι οι καθαρές κρατήσεις το δεύτερο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 24% σε ετήσια βάση, υπογραμμίζοντας τη ζήτηση από εταιρείες όπως η TSMC που κατασκευάζουν τους ημιαγωγούς. Η Samsung ανακοίνωσε ότι τα λειτουργικά κέρδη του δεύτερου τριμήνου αυξήθηκαν κατά 1.458,2% σε ετήσια βάση.

Ωστόσο, δεν έχουν επωφεληθεί όλες οι εταιρείες ημιαγωγών από την αύξηση των επενδύσεων στην τεχνητή νοημοσύνη, επειδή η έκθεσή τους στην τεχνολογία είναι επί του παρόντος πολύ λιγότερο σημαντική σε αυτό το στάδιο της ανάπτυξής της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Τεχνητή νοημοσύνη: Η Βρετανία το νέο πεδίο αντιπαράθεσης των εταιρειών AI
Tεχνητή νοημοσύνη |

H OpenAI σε «όργιο» προσλήψεων στη Βρετανία - «Κυνήγησε» βασικό ερευνητή της DeepMind

Η OpenAI ανακοίνωσε τον περασμένο Ιούνιο ότι θα ανοίξει εταιρικό γραφείο στο Λονδίνο - Συγχρόνως έχει κάνει πολλές προσλήψεις στο Ηνωμένο Βασίλειο τους τελευταίους μήνες