Οι Big Tech έχουν ενισχύσει τις κεφαλαιακές τους δαπάνες κατά 50% σε περισσότερα από 100 δισ. δολάρια φέτος, καθώς «τρέχουν» να δημιουργήσουν υποδομή υποστήριξης της τεχνητής νοημοσύνης, παρά τον αυξανόμενο σκεπτικισμό της Wall Street σχετικά με τις αποδόσεις των πρωτοφανών αυτών επενδύσεων.

Η Microsoft, η Alphabet, η Amazon και η Meta αποκάλυψαν όλες τεράστιες αυξήσεις στις δαπάνες τους κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2024 – συνολικού ύψους 106 δισ. δολαρίων – στις τελευταίες τριμηνιαίες ανακοινώσεις οικονομικών αποτελεσμάτων τους, καθώς οι ηγέτες τους απομάκρυναν τη νευρικότητα του χρηματιστηρίου για να υποσχεθούν περαιτέρω αυξήσεις των επενδύσεων κατά τους επόμενους 18 μήνες.

Τι θα μπορούσε να… καθηλώσει την ανάπτυξη της AI;

«Σε αυτό το σημείο, θα προτιμούσα να ρισκάρω την οικοδόμηση χωρητικότητας», δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο επικεφαλής της Meta Platforms, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, καθώς προέβλεψε ότι οι κεφαλαιακές δαπάνες της μητρικής εταιρείας του Facebook θα μπορούσαν να φτάσουν τα 40 δισ. δολάρια φέτος.

Οι συλλογικές τους προβλέψεις σημαίνουν ότι οι επενδύσεις των Big Tech που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσαν να υπερδιπλασιαστούν μέχρι το τέλος του έτους. Οι αναλυτές της Dell’Oro Group αναμένουν τώρα ότι έως και 1 δισ. δολάρια θα μπορούσαν να διοχετευθούν σε υποδομές όπως τα κέντρα δεδομένων μέσα σε πέντε χρόνια, παρόλο που οι εταιρείες δεν έχουν μέχρι στιγμής καταφέρει να πείσουν τους επενδυτές ότι οι πελάτες τους είναι έτοιμοι να δαπανήσουν μεγάλα ποσά για προϊόντα και υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης.

«Οι ομάδες διοίκησης στις εταιρείες τεχνολογίας πιέζουν τις επενδύσεις τους σχετικά με τις δαπάνες», δήλωσε στους Financial Times ο Τζιμ Τίρνεϊ, επικεφαλής ανάπτυξης στις ΗΠΑ της AllianceBernstein. «Οι επενδυτές εξακολουθούν να μην έχουν ξεκαθαρίσει ποια είναι τα επιχειρηματικά μοντέλα και οι αποδόσεις. Αυτό δημιουργεί ένα περιβάλλον “εμπιστευτείτε μας”, το οποίο δεν είναι υπερβολικά ανακουφιστικό δεδομένων των συνολικών δαπανών».

Η Nvidia κέρδισε ή έχασε περίπου 200 δισ. δολάρια σε κάθε μία από τις τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις

Το κλίμα στη Wall Street

Ο τελευταίος γύρος των ανακοινώσεων οικονομικών αποτελεσμάτων των Big Tech συγκρούστηκε με μια ευρύτερη βουτιά στο κλίμα της Wall Street, καθώς ο Nasdaq διόρθωσε την Παρασκευή λόγω των ασθενέστερων αριθμών απασχόλησης στις ΗΠΑ. Οι μετοχές των εταιρειών ημιαγωγών, συμπεριλαμβανομένης της κορυφαίας εταιρείας κατασκευής τσιπ τεχνητής νοημοσύνης Nvidia, ήταν ιδιαίτερα ευμετάβλητες αυτή την εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές έγιναν πιο ευαίσθητοι στα σχόλια των Big Tech σχετικά με τα σχέδια δαπανών.

Η Nvidia κέρδισε ή έχασε περίπου 200 δισ. δολάρια σε κάθε μία από τις τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις, ενώ η Intel, η οποία δεν έχει ακόμη καταφέρει να «εισπράξει» μεγάλο μέρος των δαπανών για υποδομές τεχνητής νοημοσύνης λόγω της έλλειψης ανταγωνιστικών προϊόντων, έχασε περισσότερο από το ένα τέταρτο της αξίας της την Παρασκευή μετά την ανακοίνωση μαζικών περικοπών θέσεων εργασίας.

Ωστόσο, ακόμη και όταν οι μετοχές της Google, της Microsoft και της Amazon πωλούνταν αμέσως μετά τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων τους, τα στελέχη των Big Tech δεν ζήτησαν συγγνώμη για το όργιο των δαπανών τους, σημειώνουν οι Financial Times.

Ο Ζάκερμπεργκ εκτίμησε ότι το ποσό της υπολογιστικής ισχύος που απαιτείται για την εκπαίδευση του επόμενου μεγάλου γλωσσικού μοντέλου της θα είναι «σχεδόν 10 φορές περισσότερο» από την προηγούμενη έκδοση, παραδεχόμενος μάλιστα ότι θα χρειαστούν «χρόνια» προτού κάποια από τα χαρακτηριστικά AI της, όπως το Meta AI chatbot της, βγάλουν χρήματα «από μόνα τους».

«Στην τεχνολογία, όταν περνάς από μεταβάσεις όπως αυτή… ο κίνδυνος υποεπένδυσης [στην AI] είναι δραματικά υψηλότερος από την υπερεπένδυση», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Google, Σουντάρ Πιτσάι.

Αύξηση δαπανών

Αφού η Alphabet, μητρική της Google, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα αύξηση των κεφαλαιακών δαπανών κατά 90% τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2024 στα 25 δισ. δολάρια, η Microsoft απάντησε την Τρίτη με αύξηση κατά 78% στα 33 δισ. δολάρια. Οι επενδύσεις της Amazon σε ακίνητα και εξοπλισμό κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους -που περιλαμβάνει τις δαπάνες για το τεράστιο δίκτυο ηλεκτρονικού εμπορίου και logistics- αυξήθηκαν κατά 27% σε 32,5 δισ. δολάρια, όπως γνωστοποίησε την Πέμπτη.

Η Amazon ανέφερε ότι αναμένει ότι οι κεφαλαιουχικές δαπάνες συνολικά θα «αυξηθούν σημαντικά» το 2024, οι οποίες, σύμφωνα με τον επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών Μπράιαν Οσλάφσκι, θα διοχετευθούν κυρίως σε νέες υποδομές cloud. Η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη είναι πλέον μια «επιχείρηση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων» για την εταιρεία, πρόσθεσε. Αλλά εν μέσω της ευρύτερης πτώσης της αγοράς και των ενδείξεων αδυναμίας στον καταναλωτικό της κλάδο, οι μετοχές της Amazon υποχώρησαν κατά 8,8% την Παρασκευή.

Τα στελέχη της Google είχαν επισημάνει τα ανθεκτικά έσοδα από τη διαφήμιση – που αυξήθηκαν κατά 11% σε 64,6 δισ. δολάρια μόνο το δεύτερο τρίμηνο – ως απόδειξη ότι η βασική επιχείρηση της εταιρείας ήταν αρκετά υγιής για να επωμιστεί το βάρος των δαπανών.

Αλλά ενώ αυτό δεν κατάφερε να ανακόψει την πτώση της μετοχής της Alphabet, οι επενδυτές της Microsoft εμφανίστηκαν πιο καθησυχαστικοί αφού η οικονομική διευθύντρια Έιμι Χούντ δήλωσε ότι τα data centers της είναι μακροπρόθεσμα περιουσιακά στοιχεία που θα «αξιοποιηθούν σε βάθος 15 ετών και πέραν αυτών».

Εάν η ζήτηση για προϊόντα και υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης ήταν μικρότερη από την αναμενόμενη, η Microsoft θα μπορούσε να επιβραδύνει τον ρυθμό με τον οποίο γεμίζει τα κέντρα δεδομένων με δαπανηρό υλικό τεχνητής νοημοσύνης, δήλωσε η Χούντ. Κατά το τελευταίο τρίμηνο η ανάπτυξη του cloud περιορίστηκε από την έλλειψη χωρητικότητας και όχι από τη ζήτηση των πελατών, δήλωσε η Microsoft.

«Το φυσικό συγκρίσιμο που έρχεται στο μυαλό πολλών επενδυτών είναι η φούσκα των τηλεπικοινωνιών στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000»

Τρίπτυχο real estate, data centers και cloud

Μεγάλο μέρος των επενδύσεων από τους ομίλους Big Tech κατευθύνεται στην αγορά γης και στην κατασκευή νέων κέντρων δεδομένων για τις επιχειρήσεις cloud computing. Τεράστια ποσά δαπανώνται επίσης για υλικό, συμπεριλαμβανομένων των εξειδικευμένων συστοιχιών τσιπ – κυρίως της Nvidia – που απαιτούνται για την εκπαίδευση και την εκτέλεση μεγάλων γλωσσικών μοντέλων που υποστηρίζουν τα chatbots.

Η ζήτηση για υπηρεσίες cloud έχει αυξηθεί κατακόρυφα, καθώς οι εταιρείες δοκιμάζουν υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης για την αυτοματοποίηση διαδικασιών και τη βελτίωση της παραγωγικότητας, ακόμη και αν τα περισσότερα από αυτά τα πειράματα δεν έχουν ακόμη τεθεί σε πλήρη παραγωγή. Εν τω μεταξύ, νεοφυείς επιχειρήσεις όπως η OpenAI, η Anthropic, η xAI του Ίλον Μασκ και η γαλλική Mistral ανταγωνίζονται για τους σπάνιους υπολογιστικούς πόρους για την εκπαίδευση όλο και πιο προηγμένων LLM.

Οι διακυμάνσεις των μετοχών αυτής της εβδομάδας ακολουθούν μια ιστορική ανοδική πορεία. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq 100, στον οποίο κυριαρχεί η τεχνολογία, έχει ανέβει κατά περίπου 70% από τις αρχές του 2023, όταν άρχισε για πρώτη φορά να επικρατεί ο ενθουσιασμός για την τεχνητή νοημοσύνη, καθιστώντας την Apple, τη Microsoft, τη Nvidia, την Alphabet και την Amazon τις πέντε μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες στον κόσμο.

«Νομίζω ότι το φυσικό συγκρίσιμο που έρχεται στο μυαλό πολλών επενδυτών είναι η φούσκα των τηλεπικοινωνιών στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000», δήλωσε στους Financial Times ο Μάικλ Χόντελ, αναλυτής της Morningstar. «Οι περισσότερες από τις εταιρείες που συμμετείχαν σε εκείνη την ανάπτυξη χρεοκόπησαν. Αυτή η ανάπτυξη μοιάζει παρόμοια από ορισμένες απόψεις… Η κύρια διαφορά, όμως, είναι ότι οι εταιρείες που κάνουν το μεγαλύτερο μέρος της οικοδόμησης έχουν μαζικά κερδοφόρες υφιστάμενες επιχειρήσεις και ισολογισμούς που μοιάζουν με φρούρια».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Τεχνητή νοημοσύνη: Η Βρετανία το νέο πεδίο αντιπαράθεσης των εταιρειών AI
Tεχνητή νοημοσύνη |

H OpenAI σε «όργιο» προσλήψεων στη Βρετανία - «Κυνήγησε» βασικό ερευνητή της DeepMind

Η OpenAI ανακοίνωσε τον περασμένο Ιούνιο ότι θα ανοίξει εταιρικό γραφείο στο Λονδίνο - Συγχρόνως έχει κάνει πολλές προσλήψεις στο Ηνωμένο Βασίλειο τους τελευταίους μήνες