Ο φόβος της ύφεσης έπληξε τη Wall Street στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας και μεταδόθηκε στις αγορές του πλανήτη που χτύπησαν κόκκινο με τη σειρά τους. Οι επενδυτές στράφηκαν στην ασφάλεια των αμερικανικών ομολόγων, οδηγώντας την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να σπάσει το φράγμα του 4% και να βρεθεί στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο και στον χρυσό, που κατέγραψε εβδομαδιαία κέρδη και λόγων των ανησυχιών για την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή.

Οι επενδυτές στο χρηματιστήριο έχουν περάσει το μεγαλύτερο μέρος του 2024 στηριζόμενοι στο σενάριο της Χρυσομαλλούσας οικονομίας. Ο όρος περιγράφει την ιδανική κατάσταση για ένα οικονομικό σύστημα. Σε αυτή την τέλεια κατάσταση, υπάρχει πλήρης απασχόληση, οικονομική σταθερότητα και σταθερή ανάπτυξη. Ωστόσο μια σειρά από αδύναμα οικονομικά στοιχεία για τις ΗΠΑ που ξεκίνησαν τον Αύγουστο υποδαυλίζουν τώρα τους φόβους ότι οι αρκούδες επιστρέφουν στο σπίτι τους.

Γεν: Πως η άνοδος του θα επηρεάσει τις αμερικανικές μετοχές

Στην εικόνα πρόσθεσε και η έκθεση κερδών της  Berkshire Hathaway του θρυλικού επενδυτή Γουόρεν Μπάφετ. Ο όμιλος πούλησε περίπου το ήμισυ των μετοχών του στην Apple και τα μετρητά του εκτινάχθηκαν στα 277  δισ. δολάρια το δεύτερο τρίμηνο. Η Berkshire, όπως είναι γνωστό, διακρατεί ρευστά διαθέσιμα όταν δεν βρίσκει δίκαιες τιμές για να τοποθετηθεί. Η υψηλή ρευστότητα και η πώληση μετοχών από τον Μάντη της Ομάχα χτυπάει καμπανάκι στην επενδυτική κοινότητα.

Η σκιά της ύφεσης

Η αύξηση της απασχόλησης στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Ιούλιο, όπως έδειξε η έκθεση της Παρασκευής, ενώ το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 4,3%, εντείνοντας τους φόβους ότι η επιδείνωση της αγοράς εργασίας θα μπορούσε να καταστήσει την οικονομία ευάλωτη σε ύφεση. Τα στοιχεία επιδείνωσαν το ξεπούλημα των μετοχών που ξεκίνησε την Πέμπτη, όταν τα δεδομένα που έδειχναν αδυναμία στην αγορά εργασίας και στον τομέα της μεταποίησης ώθησαν τους επενδυτές να πουλήσουν τα πάντα, από τις μετοχές τσιπ έως τις βιομηχανικές μετοχές, ενώ παράλληλα στοιχίζονται σε αμυντικά παιχνίδια.

Οι υψηλά αποτιμημένες μετοχές τεχνολογίας έπεσαν περαιτέρω την Παρασκευή, επεκτείνοντας τις απώλειες στον Nasdaq σε περισσότερο από 10% από το υψηλό ρεκόρ κλεισίματος που επιτεύχθηκε τον Ιούλιο. Ο δείκτης S&P 500 έχει διολισθήσει κατά 5,7% από το ανώτατο σημείο του Ιουλίου.

«Η αγορά συνειδητοποιεί τώρα ότι η οικονομία όντως επιβραδύνεται» εξηγεί στο Reuters o Γουασίφ Λατίφ, πρόεδρος και επικεφαλής επενδύσεων της Sarmaya Partners
Επί μήνες, οι επενδυτές ενθαρρύνονταν από την υποχώρηση του πληθωρισμού και τη σταδιακή επιβράδυνση της απασχόλησης, πιστεύοντας ότι ενίσχυαν την υπόθεση ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια. Αυτή η αισιοδοξία οδήγησε σε μεγάλα κέρδη στις μετοχές: ο S&P 500 παραμένει αυξημένος κατά 12%  από την αρχή της χρονιάς, παρά τις πρόσφατες απώλειες- ο Nasdaq έχει κερδίσει σχεδόν 12%.

Ομόλογα: Τι αποκαλύπτει η αναστροφή της καμπύλης αποδόσεων

Τώρα που μια μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο έχει έρθει στο προσκήνιο μετά τη συνεδρίαση της Fed αυτή την εβδομάδα, οι επενδυτές ανησυχούν ότι το αυξημένο κόστος δανεισμού μπορεί να έχει ήδη πλήξει την οικονομική ανάπτυξη. Τα αποτελέσματα των εταιρικών κερδών, τα οποία για τις εταιρείες όπως η Amazon, η Alphabet και η Intel ήταν απογοητευτικά, ενισχύουν τις ανησυχίες τους.

«Γινόμαστε μάρτυρες των επιπτώσεων από την κατάρα των υψηλών προσδοκιών» εξηγεί ο  Τζέιμς Όμπιν, επικεφαλής επενδύσεων στην Ocean Park Asset Management. «Είχαν επενδυθεί τόσα πολλά γύρω από το σενάριο της ήπιας προσγείωσης, που οτιδήποτε υποδηλώνει έστω και κάτι διαφορετικό είναι δύσκολο».

Τα στοιχήματα στις προθεσμιακές αγορές την Παρασκευή αναδεικνύουν την αυξανόμενη ανησυχία για την οικονομία. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της Fed αντανακλούν την τιμολόγηση από τους εμπόρους μιας πιθανότητας άνω του 70% για μείωση κατά 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με 22% την προηγούμενη ημέρα, σύμφωνα με το CME FedWatch. Τα προθεσμιακά συμβόλαια τιμολογούν συνολικά 116 μονάδες βάσης σε μειώσεις επιτοκίων το 2024, σε σύγκριση με λίγο πάνω από 60 μονάδες βάσης που τιμολογήθηκαν την Τετάρτη.

Ο δείκτης φόβου

Οι ευρύτερες αγορές έδειξαν επίσης σημάδια ανησυχίας. Ο δείκτης μεταβλητότητας Cboe, γνωστός ως δείκτης φόβου της Wall Street,  έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2023 την Παρασκευή, καθώς αυξήθηκε η ζήτηση για προστασία με δικαιώματα προαίρεσης έναντι του sell off της χρηματιστηριακής αγοράς.

Οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για μεγάλη μεταβλητότητα, ιδίως στις μετοχές των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας

Οι επενδυτές αναμένουν την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων από την Caterpillar  και την Walt Disney, από τα οποία θα αντλήσουν συμπεράσματα για την κατανάλωση και την βιομηχανία αλλά και από βαριά ονόματα στο χώρο της υγείας,  όπως η φαρμακοβιομηχανία Eli Lilly.

Ο τομέας της υγειονομικής περίθαλψης έχει αυξηθεί κατά 4% τον τελευταίο μήνα, ενώ οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας  έχουν αυξηθεί πάνω από 9%. Αντίθετα, ο δείκτης Philadelphia SE Semiconductor υποχωρεί σχεδόν 17% σε αυτό το διάστημα εν μέσω απότομων απωλειών σε αγαπημένους επενδυτές όπως η Nvidia και η Broadcom.

Βέβαια, ορισμένοι επενδυτές δήλωσαν ότι τα δεδομένα θα μπορούσαν απλώς να είναι ένας λόγος για να κλειδώσουν κέρδη μετά τη συνολική ισχυρή πορεία της αγοράς το 2024.

«Αυτή είναι μια καλή δικαιολογία για τους επενδυτές να πουλήσουν μετά από ένα τεράστιο ράλι μέχρι σήμερα», δήλωσε ο Michael Purves, διευθύνων σύμβουλος της Tallbacken Capital Advisors. «Οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για  μεγάλη μεταβλητότητα, ιδίως στις μεγάλες τεχνολογικές μετοχές. Αλλά πιθανότατα θα είναι βραχύβια»

Το δίλημμα των επενδυτών

Οι μετοχές σημείωσαν επίσης βουτιά και στην Ευρώπη και την Ασία, με τον ιαπωνικό δείκτη Nikkei να χάνει σχεδόν 5% για την εβδομάδα. Την Παρασκευή ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 2,82%,  κλείνοντας κάτω από τις 500 μονάδες για πρώτη φορά από τον περασμένο Απρίλιο.

Η πτώση της αγοράς θέτει ένα δίλημμα στους επενδυτές για την εβδομάδα που θα ξεκινήσει αύριο. Να μπουν να αγοράσουν φθηνά ή οι ανησυχίες για την οικονομία των ΗΠΑ θα οδηγήσουν σε περισσότερες απώλειες.  Το άλμα σε μετοχές σε περιόδους αδυναμίας έχει ανταμείψει τους επενδυτές τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς ο S&P 500 έχει ανέβει περίπου 50% από το χαμηλό του Οκτωβρίου 2022.

Όμως οι αγοραστές της βουτιάς κινδυνεύουν να κατρακυλήσουν, αν οι φόβοι για ύφεση αυξηθούν μετά την ανησυχητική σειρά των αμερικανικών στοιχείων της περασμένης εβδομάδας. Ο S&P 500 έχει υποχωρήσει κατά μέσο όρο 29% κατά τη διάρκεια των υφέσεων από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με την Truist Advisory Services.

Οι αγορές ενδέχεται να αντιδράσουν υπερβολικά και οι επενδυτές να αποδοκιμάζουν οτιδήποτε ως δικαιολογία για να αποκομίσουν κέρδη

Ορισμένοι επενδυτές πιστεύουν ότι η πρόσφατη βουτιά  είναι απλώς μια παύση σε μια ισχυρή χρονιά για τις αγορές και αναζητούν την ευκαιρία να αγοράσουν.

«Προσπαθούσαμε να μπούμε ενδεχομένως σε μερικά από αυτά τα ακριβά ονόματα και απογοητευμένοι που δεν είχαμε την ευκαιρία, και τώρα φτάνουμε εκεί» εξηγεί ο Λαμάρ Βιλέρ, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη Villere & Co. Η Nvidia, της οποίας η εκρηκτική άνοδος έγινε εμβληματική της τρέλας της τεχνητής νοημοσύνης, σημειώνει κέρδη περίπου 117% από το έτος μέχρι σήμερα, παρόλο που έχει υποχωρήσει περισσότερο από 20% από το υψηλό της.

Ο S&P 500 διαπραγματευόταν την περασμένη εβδομάδα 20,8 φορές τις μελλοντικές εκτιμήσεις για τα κέρδη 12 μηνών, από 21,7 που είχαν φτάσει στα μέσα Ιουλίου, σύμφωνα με την LSEG Datastream. Ο μακροπρόθεσμος μέσος όρος του δείκτη είναι 15,7 φορές τα μελλοντικά κέρδη. Αυτό θα μπορούσε να αφήσει τις μετοχές προετοιμασμένες για περαιτέρω πωλήσεις εάν εμφανιστούν περισσότερα άσχημα νέα. «Δεν πρόκειται για τυφώνα κατηγορίας 3, αλλά βλέπουμε πώς αντιδρούν οι αγορές στα σημάδια ότι η οικονομία ομαλοποιείται μετά την ανάκαμψη το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους» τονίζει ο Αρτ Χόγκαν, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στην B. Riley Wealth. «Οι αγορές μπορεί να βρουν τον εαυτό τους να αντιδρά υπερβολικά και οι επενδυτές να αποδοκιμάζουν οτιδήποτε ως δικαιολογία για να αποκομίσουν κέρδη». πετρέλαιο

H αγορά πετρελαίου

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν την Παρασκευή και διαμορφώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τον Ιανουάριο, καθώς τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ και την Κίνα, τον κορυφαίο εισαγωγέα πετρελαίου, προκάλεσαν ανησυχίες για τις προοπτικές της ζήτησης.

Το συμβόλαιο West Texas Intermediate για τον Σεπτέμβριο υποχώρησε κατά 2,79 δολάρια ή 3,66% και διαμορφώθηκε στα 76,81 δολάρια το βαρέλι. Το συμβόλαιο του Brent για τον Οκτώβριο υποχώρησε κατά 2,71 δολάρια ή 3,41%, για να διαμορφωθεί στα 76,81 δολάρια το βαρέλι. Το WTI σημείωσε πτώση 4,7% για την εβδομάδα, ενώ ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς έχει υποχωρήσει κατά 5,3% παρά την κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή.

Οι επενδυτές πετρελαίου παρακολουθούν επίσης τη Μέση Ανατολή, καθώς κλιμακώνεται η ένταση στην περιοχή.

Εν τω μεταξύ, η συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ την περασμένη Πέμπτη άφησε αμετάβλητη την πολιτική της ομάδας για την παραγωγή πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένου ενός σχεδίου για την έναρξη της απεμπλοκής ενός επιπέδου περικοπών στην παραγωγή από τον Οκτώβριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street