
Η παραπαίουσα κινεζική ζήτηση σε συνδυασμό με τις άφθονες προμήθειες, κλυδωνίζουν τις τιμές στα commodities (εμπορεύματα), με τους διαχειριστές κεφαλαίων να μειώνουν τα ανοδικά τους στοιχήματα (bullish bets) στους φυσικούς πόρους, κατά περίπου 41 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το ξεπούλημα στον χαλκό, που αποτελεί τον πυρήνα της παγκόσμιας οικονομίας, λόγω των ευρειών χρήσεών του στις κατασκευές, τις υποδομές και τη βιομηχανία, είναι ιδιαίτερα έντονο. Οι τιμές του έχουν βουτήξει κατά περίπου 20% από το υψηλό ρεκόρ που καταγράφηκε τον περασμένο Μάιο. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και άλλα βασικά μέταλλα, όπως το αλουμίνιο, ο μόλυβδος και ο ψευδάργυρος, ενώ το καλαμπόκι έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2020.
Σε πιο ασφαλή περιουσιακά στοιχεία στρέφονται οι επενδυτές – «Κερδίζουν» χρυσός και ομόλογα
Όπως επισημαίνουν οι Financial Times, το selloff προήλθε από τους επενδυτές που αντιστρέφουν τα ανοδικά στοιχήματα για τις τιμές, καθώς οι προοπτικές για ανάπτυξη στην Κίνα – τον μεγαλύτερο καταναλωτή πολλών εμπορευμάτων – έχουν μειωθεί και οι αρχές της χώρας απέτυχαν να προσφέρουν το κίνητρο που ήλπιζαν οι επενδυτές.
Έντονες πιέσεις στα commodities
«Το selling pressure από τους επενδυτές είναι τεράστιο στον χαλκό και τα βασικά μέταλλα, καθώς το αδύναμο κλίμα ζήτησης στην Κίνα ενισχύθηκε από την έλλειψη σημαντικής πολιτικής υποστήριξης τον Ιούλιο», σχολιάζει στους FT, η Tracey Allen, στρατηγός αναλυτής εμπορευμάτων της JPMorgan.
Σύμφωνα με στοιχεία της JP Morgan, oι ανοδικές θέσεις των εμπόρων —χωρίς πτωτικά στοιχήματα— στα εμπορεύματα έχουν μειωθεί 31%, ή 41 δισ. δολάρια, από το ανώτατο όριο των 132 δισ. δολαρίων στα τέλη Μαΐου έως τις 30 Ιουλίου.
Το εκτεταμένο sell-off σηματοδοτεί μια απότομη αντιστροφή σε σχέση με λίγο περισσότερο από δύο μήνες πριν, όταν ορισμένα εμπορεύματα, συμπεριλαμβανομένου του χαλκού, έφτασαν σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ, καθώς οι επενδυτές έριξαν χρήματα και οι πτωτικοί έμποροι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα στοιχήματά τους. Παράλληλα, ο χαλκός «μαγνήτισε» κάποιους traders, που είδαν τις τοποθετήσεις στο μέταλλο ως τρόπο αντιστάθμισης έναντι του πληθωρισμού, αφού ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Μάρτιο αυξήθηκε ταχύτερα από το αναμενόμενο.
Αν και η απειλή ευρύτερης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή μετά τη δολοφονία ενός πολιτικού ηγέτη της Χαμάς ενίσχυσε τον τομέα των εμπορευμάτων την Τετάρτη – με τον χαλκό να ανακάμπτει 2,8% στα 9.225 $ ανά τόνο – το κυρίαρχο κλίμα έχει επιδεινωθεί καθώς η ανάπτυξη στην Κίνα έχει απογοητεύσει, με τις τιμές να υποχωρούν εκ νέου.
Εν τω μεταξύ, μεγάλο μέρος του χαλκού που αγόρασε η Κίνα το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους κατέληξε σε αποθεματικά, αντί να χρησιμοποιηθεί.
«Το συναίσθημα [της αγοράς] προς τα εμπορεύματα είναι πραγματικά κακό», δήλωσε ο Sabrin Chowdhury, επικεφαλής ανάλυσης εμπορευμάτων στη BMI, μια εταιρεία δεδομένων εμπορευμάτων που ανήκει στον Όμιλο Fitch. Οι προοπτικές «είναι σίγουρα αδύναμες τους επόμενους μήνες, καθώς οι ελπίδες που στηρίζονται στην Κίνα αρχίζουν να εξασθενούν».
Οι ανησυχίες για την επιβράδυνση της κινεζικής ζήτησης εκφράζονται ήδη στον χαλκό, όπου οι καθαρές εισαγωγές μετάλλου της χώρας ήταν σε χαμηλά 13 ετών τον Ιούνιο λόγω εν μέρει των εξαγωγών ρεκόρ 157.000 τόνων καθώς η αγορά καταγράφει υπερπροσφορά.
Οι εισαγωγές αργού πετρελαίου και συμπυκνώματος – ενός υγρού υδρογονάνθρακα που παράγεται παράλληλα με το φυσικό αέριο – στην Κίνα μειώθηκαν επίσης κατά 2,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Ιούλιο σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με τη Vortexa, μια ομάδα δεδομένων πετρελαιοφόρων.
Ο Zhang Jiefu, ανώτερος αναλυτής της Zhengxin Futures με έδρα το Wuhan, δήλωσε ότι οι προσδοκίες για την αύξηση της κινεζικής ζήτησης χαλκού το πρώτο εξάμηνο του έτους ήταν «υπερβολικά αισιόδοξες» και έχουν «διαψευσθεί».
«Ακολουθώντας αυτή τη ρεαλιστική λογική, όλα τα εμπορεύματα παρασύρθηκαν από την αδύναμη ζήτηση», είπε.
Ο Marcus Garvey, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στη Macquarie, δήλωσε ότι η αγορά ανέμενε ότι η ζήτηση χαλκού στην Κίνα θα αυξηθεί κατά 3 έως 4 τοις εκατό φέτος. Ωστόσο, εάν συνεχιστεί η τρέχουσα τάση, αναμένεται να μειωθεί κατά περίπου 1 τοις εκατό φέτος, πρόσθεσε.


Latest News

«Καλπάζει» προς τις 4.000 δολάρια ο χρυσός- Τι προβλέπουν Goldman Sachs και UBS
Οι υψηλότερες εκτιμήσεις είναι αποτέλεσμα της ανόδου της τιμής κατά 6,6% την περασμένη εβδομάδα - Νέο ρεκόρ σημείωσε ο χρυσός τη Δευτέρα

Σε ελεύθερη πτώση οι τιμές του πετρελαίου - Η πρόβλεψη της Goldman Sachs
Οι αγορές ανησυχούν ότι η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου θα μειώσει τη ζήτηση για πετρέλαιο

Σε νέο ιστορικό ρεκόρ ο χρυσός - Ξεπέρασε τα 3.245 δολάρια η ουγγιά
Οι επενδυτές θα παρακολουθούν στενά τις κινήσεις μεγάλων κεντρικών τραπεζών

Γιατί η πτώση των τιμών του πετρελαίου δεν είναι πάντα «καλά νέα»
Η οικονομική εξίσωση έχει αλλάξει δραματικά - Το 2025 δεν είναι 2005

Ξεπέρασε τα 3.200 δολάρια ο χρυσός ενώ το αμερικανικό νόμισμα χάνει έδαφος
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 2,4% στα 3.253,20 δολάρια

Σπάει όλα τα ρεκόρ ο χρυσός - Σε ιστορικά υψηλά δια χειρός... Τραμπ
Η αβεβαιότητα λόγω δασμών και ο φόβος της ύφεσης ωθούν επενδυτές στον χρυσό - Την ίδια στιγμή, ο δείκτης του δολαρίου ΗΠΑ υποχώρησε κάτω από το βασικό όριο του 100 για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2023
![Χρυσός: Ξανά κοντά σε νέα ρεκόρ [Γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/gold-8218390_1280-600x400.jpg)
Κοντά σε νέα ρεκόρ ξανά ο χρυσός [Γράφημα]
Βαθαίνει η εμπορική κόντρα ΗΠΑ-Κίνας - Οι τιμές της Χρυσής Λίρας Αγγλίας από Τράπεζα της Ελλάδος

Nέα πτώση στο πετρέλαιο - Σενάρια για παγκόσμια ύφεση και βουτιά στα 50 δολ.
Ο Τραμπ αύξησε τους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές στο 125% από 104%, ανατρέποντας το κλίμα για το πετρέλαιο

Γεν – Ελβετικό φράγκο: Κερδίζουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών ως ασφαλή καταφύγια
Ανοδικά ο χρυσός πλησιάζει το υψηλό επίπεδο ρεκόρ

Βυθίζονται οι τιμές των commodities στη σκιά του εμπορικού πολέμου
Η μεγαλύτερη πενταήμερη απώλεια για το πετρέλαιο από το 2022