Η βασική κινητήρια δύναμη των παγκόσμιων αγορών είναι η συναλλαγματική ισοτιμία του γεν, σύμφωνα με έναν ιστορικό του χρηματοπιστωτικού τομέα, ο οποίος προειδοποιεί ότι η τάση αυτή θα πρέπει να ανησυχήσει όσους «επικεντρώνονται αποκλειστικά στην εγχώρια δυναμική των ΗΠΑ στην προσπάθειά τους να εκτιμήσουν τα αποτελέσματα των τιμών.»

Ο Ράσελ Νάπιερ, συνιδρυτής της πύλης επενδυτικών ερευνών ERIC, έγραψε στην πρόσφατη έκθεση μακροοικονομικής στρατηγικής “Solid Ground” ότι οι επενδυτές έχουν λάβει μια γεύση του αντίκτυπου που μπορεί να έχει μια αλλαγή της ιαπωνικής νομισματικής πολιτικής στις χρηματοπιστωτικές αγορές των ΗΠΑ.«Το γεγονός ότι υπάρχει μια τόσο ισχυρή σχέση μεταξύ της δομής της νομισματικής πολιτικής στην Κίνα και την Ιαπωνία και των τιμών των αμερικανικών περιουσιακών στοιχείων θα αποτελέσει τεράστιο σοκ για τους περισσότερους Αμερικανούς επενδυτές» εξηγεί.

Γεν: Γιατί τα hedge funds έκλεισαν τις short θέσεις τους

«Η αφήγηση των τελευταίων δεκαετιών είναι ότι οι ΗΠΑ είναι, από οικονομική και χρηματοπιστωτική άποψη, ένα νησί που δεν επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τέτοιες παγκόσμιες τάσεις»

Οι μετοχές βιώνουν μια ευρεία πτώση, με πολλούς συμμετέχοντες στην αγορά να αιφνιδιάζονται από την ταχύτητα του ράλι του γεν.

H άνοδος του γεν

Το ιαπωνικό νόμισμα έχει αυξηθεί κατά περίπου 8% έναντι του αμερικανικού δολαρίου τον τελευταίο μήνα, διαπραγματευόμενο την Παρασκευή στα 148,84 ανά δολάριο.

Σηματοδοτεί μια έντονη αντίθεση από την πορεία προς την αμερικανική αργία της 4ης Ιουλίου, όταν το γεν έπεσε στα 161,96 ανά δολάριο για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 1986.

Αλληλένδετες οι αποτιμήσεις των αμερικανικών μετοχών με το παγκόσμιο νομισματικό σύστημα

Η άνοδος του γεν έχει τροφοδοτήσει εικασίες σχετικά με το αν αυτό θα μπορούσε να σηματοδοτήσει το τέλος του δημοφιλούς λεγόμενου “carry trade” κατά το οποίο ένας επενδυτής δανείζεται σε ένα νόμισμα με χαμηλά επιτόκια, όπως το γεν, και επανεπενδύει τα έσοδα σε ένα νόμισμα με υψηλότερο επιτόκιο απόδοσης.

«Η εμφανής πλέον ευπάθεια των τιμών των αμερικανικών μετοχών σε μια άνοδο της συναλλαγματικής ισοτιμίας του γεν προειδοποιεί για τις συνέπειες που θα έχουν για τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων των ΗΠΑ και γενικά για τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων του ανεπτυγμένου κόσμου οι αλλαγές της νομισματικής πολιτικής στην Ανατολή» ανέφερε ο Napier στην έκθεση της Τρίτης.

Ανέφερε ως παράδειγμα το πρόσφατο ράλι του ιαπωνικού νομίσματος, όπου οι πιέσεις πώλησης από επενδυτές που επιδιώκουν να αποπληρώσουν το χρέος τους σε γιεν είχαν ωθήσει προς τα κάτω τις τιμές των αμερικανικών μετοχών, ενώ οι αποδόσεις του αμερικανικού κρατικού χρέους συνέχισαν να μειώνονται.

«Το γεγονός ότι η αμερικανική αγορά μετοχών θα πρέπει να αντιδράσει τόσο αρνητικά σε αυτό το ράλι του γεν είναι το σχήμα των πραγμάτων που έρχονται, και μια ένδειξη για τους επενδυτές για το πόσο αλληλένδετες είναι οι αποτιμήσεις των αμερικανικών μετοχών με το παγκόσμιο νομισματικό σύστημα» σημειώνει.

Κατάρρευση του carry trade

Οι αμερικανικές μετοχές ξεκίνησαν τον μήνα σε έντονα χαμηλότερα επίπεδα, καθώς τα νέα στοιχεία προκάλεσαν φόβους για επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών.

Ο Cedric Chehab, παγκόσμιος επικεφαλής του κινδύνου χώρας στην εταιρεία ερευνών BMI, δήλωσε την Παρασκευή ότι ένας συνδυασμός παραγόντων έχει παίξει ρόλο κατά την τελευταία περίπου 10ήμερη περίοδο. Ωστόσο, επέμεινε ότι «διορθώσεις όπως αυτή είναι απολύτως φυσιολογικές» αυτή την εποχή του έτους.

«Πρώτα απ’ όλα, η γερακίσια Τράπεζα της Ιαπωνίας προκάλεσε την κατάρρευση του carry trade σε βραχυπρόθεσμη βάση. Είχαμε επίσης άσχημα στοιχεία για τη μεταποίηση από τις ΗΠΑ και ορισμένους υποδείκτες απασχόλησης που τρόμαξαν τις αγορές» είπε στην εκπομπή “Street Signs Asia” του CNBC την Παρασκευή.

«Και στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της νύχτας, είδαμε μεγάλη μεταβλητότητα σε ορισμένα από τα σημαντικότερα κέρδη. Και όλα αυτά βοηθούν να ωθήσουν τις αγορές μετοχών, οι οποίες ήταν αρκετά ακριβές, ακόμη χαμηλότερα», συνέχισε.

Ένδειξη έγκαιρης προειδοποίησης

Ωστόσο ο Νάπιερ εκτιμά ότι η πρόσφατη βουτιά των αμερικανικών μετοχών ήταν πιθανό να έχει σημαντικές επιπτώσεις για τους επενδυτές που πραγματοποιούν carry-trade σε γεν.

«Αυτή η αρνητική αντίδραση των τιμών των αμερικανικών μετοχών θα επιδεινωθεί σε μια χρηματοπιστωτική καταστολή, καθώς οι επενδυτές του carry trade θα αναγκαστούν να πουλήσουν την ίδια στιγμή που τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ιαπωνίας θα αναγκαστούν να πουλήσουν για να αγοράσουν ιαπωνικά κρατικά ομόλογα σύμφωνα με τις οδηγίες των ιαπωνικών αρχών» σημειώνει.

«Με το γεν τόσο υποτιμημένο και την ανάγκη για οικονομική καταστολή στην Ιαπωνία να είναι πλέον επικείμενη, οι επενδυτές δεν θα πρέπει να περιμένουν ότι οι αποτιμήσεις των αμερικανικών μετοχών θα συνεχίσουν να αυξάνονται όταν συμβεί αυτή η αλλαγή»

Ο Νάπιερ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι κινήσεις της συναλλαγματικής ισοτιμίας του γεν τις τελευταίες εβδομάδες και ο αντίκτυπος στις τιμές των αμερικανικών μετοχών «παρέχει κάποια ένδειξη έγκαιρης προειδοποίησης για το μέγεθος της δυσκολίας των ΗΠΑ να διατηρήσουν το μη βιώσιμο, όταν οι ξένοι επενδυτές εισέρχονται σε μια περίοδο επαναπατρισμού κεφαλαίων σε μια εγχώρια προδιάθεση που πιθανότατα θα διαρκέσει πάνω από μια δεκαετία».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street