Η επιδραστική επενδυτής  Κάθι Γούντ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης (AI) στις αμερικανικές μετοχές τεχνολογίας, προειδοποιώντας ότι η υπερπροσπάθεια που κατέβαλαν οι επενδυτές για να τις αποκτήσουν οι επενδυτές τώρα μπορεί να τους κάψει.

Η Γουντ, αισιόδοξη υποστηρίκτρια της Silicon Valley, δήλωσε ότι η βιασύνη για την κατοχή των έξι μεγαλύτερων αμερικανικών τεχνολογικών μετοχών έχει αφήσει την αγορά στην πιο συγκεντρωμένη μορφή «από τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930», σύμφωνα με την Telegraph. Η Γουντ διευθύνει την Ark Invest, η οποία διαχειρίζεται 11,1 δισ. δολάρια . Η Ark είναι σημαντικός υποστηρικτής της Tesla ενώ κατέχει μερίδιο στην OpenAI, τη μεγαλύτερη εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο. Έγινε γνωστή σχεδόν εν μία νυκτί κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κυρίως το κύριο αμοιβαίο κεφάλαιό της, το Ark Innovation Exchange-Traded Fund, απέφερε απόδοση 152pc για τους επενδυτές. Ωστόσο, οι επιδόσεις της έχουν μείνει πίσω από τότε. Η Αμερικανίδα επενδυτής, η οποία έζησε στη Βρετανία για πέντε χρόνια όταν ήταν παιδί χαρακτήρισε το Ark  «ό,τι πιο κοντινό σε venture fund που θα βρείτε στις δημόσιες αγορές μετοχών.»

Αγορές: Σημαντική πτώση στη Wall Street – Στο στόχαστρο Big Tech και τράπεζες

Το παγκόσμιο ξεπούλημα αναστάτωσε τις αγορές αυτή την εβδομάδα. Οι φόβοι έχουν αυξηθεί στη Wall Street σχετικά με το κατά πόσον η μεγάλη τεχνολογία μπορεί να καρπωθεί τα οφέλη της έκρηξης της τεχνητής νοημοσύνης. Το hedge fund Elliott Advisers προειδοποίησε την Παρασκευή τους πελάτες του ότι η Nvidia είναι μια «φούσκα» και η AI «υπερτιμημένη».

Συγκεντρωμένη αγορά

H ίδια εκτιμά ότι οι έξι μεγαλύτερες αμερικανικές τεχνολογικές μετοχές – Nvidia, Apple, Microsoft, Amazon, Microsoft και Meta – «απορροφούν τόσο πολύ οξυγόνο από την αίθουσα επενδύσεων» που η αγορά «γνωρίζει ότι η αυξημένη συγκέντρωση εξελίσσεται σε κίνδυνο».

Η επιβολή αυστηρών κανόνων για την τεχνητή νοημοσύνη θα ήταν «όπως η αυστηρή ρύθμιση του διαδικτύου στις αρχές της δεκαετίας του ’90»

«Τα βιβλία της ιστορίας θα γραφτούν γι’ αυτό», είπε. «Οι επενδυτές ανησυχούν για αυτή τη συγκέντρωση και τον κίνδυνο που εισάγει η συγκέντρωση στο δικό τους σύστημα».

Εξηγεί ότι υπάρχουν καλύτερες μετοχές στον κλάδο της Τεχνητής Νοημοσύνης για να τοποθετήσει ένας επενδυτές τα κεφάλαια του , καθώς το οφέλη θα διαδοθούν σε περισσότερες από έξι εταιρείες. Προειδοποίησε ότι η αυστηρή ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης κινδυνεύει να οδηγήσει τις εταιρείες τεχνολογίας εκτός Βρετανίας.

Όχι στην αυστηρή ρύθμιση

Προέτρεψε την κυβέρνηση να μην ακολουθήσει τη σκληρή προσέγγιση της ΕΕ, λέγοντας ότι η επιβολή αυστηρών κανόνων για την τεχνητή νοημοσύνη θα ήταν «όπως η αυστηρή ρύθμιση του διαδικτύου στις αρχές της δεκαετίας του ’90.»

Είπε χαρακτηριστικά «Δεν θα μπορούσα να το κάνω αυτό.Είναι πολύ νωρίς και τόσο νωρίς που δεν ξέρουμε καν τι έχουμε εδώ.» Προσθέτει ότι «στις αρχές της δεκαετίας του ’90 σκέφτηκαν ότι θα έπρεπε να ρυθμίσουμε το διαδίκτυο με τον ίδιο τρόπο που ρυθμίζουμε την τηλεόραση και τις εφημερίδες, αλλά αυτό θα εμπόδιζε την κλιμάκωση του διαδικτύου.»

Οι Εργατικοί ετοιμάζονται να καταρτίσουν κανόνες για τη βιομηχανία, εν μέσω φόβων ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να ξεφύγει και να προκαλέσει μεγάλες ζημιές. Η ομιλία του βασιλιά υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση θα «θεσπίσει την κατάλληλη νομοθεσία για να θέσει απαιτήσεις σε όσους εργάζονται για την ανάπτυξη των πιο ισχυρών μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης”.

Ο ενθουσιασμός για τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης οδήγησε πρόσφατα σε ένα τεράστιο ράλι για τις αμερικανικές μετοχές τεχνολογίας που συνδέονται με τον κλάδο.

Η αυστηρή ευρωπαϊκή νομοθεσία

Ωστόσο, οι επικριτές εκφράζουν ανησυχίες για τους κινδύνους που εγκυμονεί η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη της ισχυρής τεχνολογίας.

Η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται ήδη για τη δημιουργία deepfakes, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για καταχρηστικούς σκοπούς όσο και για απάτες. Αυτός είναι μόνο ένας από τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να γίνει κατάχρηση της τεχνολογίας.

Η Γουντ υποβάθμισε τους κινδύνους, λέγοντας ότι οι εταιρείες που αναπτύσσουν τεχνητή νοημοσύνη είναι απίθανο να διαθέσουν επικίνδυνα προϊόντα. «Κάθε τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κακόβουλους σκοπούς. Αν υπάρχει ένα μη ασφαλές προϊόν εκεί έξω και ξερνάει μίσος, αυτό είναι απλώς κακή επιχείρηση».

Η ΕΕ έθεσε σε εφαρμογή την περασμένη εβδομάδα νόμο που απαγορεύει ή περιορίζει τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για εφαρμογές όπως η αναγνώριση προσώπου. Οι ΗΠΑ έχουν υιοθετήσει μέχρι στιγμής μια πιο ήπια προσέγγιση στη ρύθμιση.

Η  Γουντ προέτρεψε τη Βρετανία να μην ακολουθήσει το παράδειγμά της, λέγοντας ότι η χώρα κινδυνεύει να χάσει επιχειρήσεις αν το κάνει.Υπογράμμισε την απόφαση της ιδιοκτήτριας του Facebook Meta να μην κυκλοφορήσει το τελευταίο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης της στην ΕΕ και την κίνηση του ομίλου μεγάλων δεδομένων Palantir Technologies να μεταφέρει την περιφερειακή βάση τεχνητής νοημοσύνης του στο Ηνωμένο Βασίλειο ως αποτέλεσμα της καταστολής της Ευρώπης.

«Εξαιτίας αυτού που κάνει τώρα η Ευρώπη, βλέπουμε κάποιες εταιρείες να λένε ότι δεν πρόκειται να κυκλοφορήσουμε αυτό το προϊόν στην Ευρώπη», είπε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη