Όλο και περισσότεροι αμερικανοί συνταξιούχοι επιλέγουν να εγκατασταθούν σε άλλη χώρα. Στην τελευταία καταμέτρηση, υπήρχαν 701.000 στη λίστα του ασφαλιστικού συστήματος που λάμβαναν τη σύνταξή τους από τις ΗΠΑ και ζούσαν στο εξωτερικό, 20% περισσότερο μέσα μια δεκαετία.

Επιπλέον, στη σημερινή πολωμένη πολιτική ατμόσφαιρα, ακόμα περισσότεροι συζητούν το ενδεχόμενο να μετακομίσουν σε άλλη χώρα, εάν δεν κερδίσει τις εκλογές ο υποψήφιος που υποστηρίζουν.

Τουρισμός: Κύμα δυσαρέσκειας από τους ντόπιους – Τι συμβαίνει σε Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα

Σε μια πρόσφατη δημοσκόπηση, ένα ποσοστό ρεκόρ 34% των Αμερικανών δήλωσε ότι θα έφευγε από τις ΗΠΑ, αν μπορούσε, με τους νέους να είναι πιο πιθανό να θέλουν να το κάνουν.

Το Forbes δημοσίευσε μια λίστα με τα καλύτερα μέρη για να ζήσει ένας αμερικανός συνταξιούχος.

Είναι η πρώτη μετά την εμφάνιση της πανδημίας το 2020 και η πρώτη τέτοια λίστα του Forbes που λαμβάνει υπόψη την κλιματική αλλαγή και το ενδεχόμενο φυσικού κινδύνου στο εξωτερικό. Αυτός, όπως επισημαίνεται, είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο οι Φιλιππίνες, σε κάθε λίστα συνταξιοδότησης αλλοδαπών του Forbes από το 2011, λείπουν.

Το νησί του Ειρηνικού Ωκεανού είναι το Νο. 1 —δηλαδή το χειρότερο— μεταξύ 193 χωρών στην τελευταία Έκθεση Παγκόσμιου Κινδύνου που συντάχθηκε υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Άλλες παράμετροι που εξετάζουν οι συντάκτες της λίστας είναι το κόστος ζωής, ο βαθμός ευκολίας χορήγησης άδειας διαμονής σε μια χώρα, η φορολογία, η ποιότητα και κόστος υγειονομικής περίθαλψης, η εγκληματικότητα και η πολιτική αστάθεια, η κοινωνική απομόνωση –ειδικά σε χώρες όπου τα αγγλικά δεν είναι ευρέως ομιλούμενη γλώσσα-.

Με αλφαβητική σειρά το Forbes παραθέτει 24 χώρες ως ιδανικές για να ζήσει ένας συνταξιούχος αμερικανικής υπηκοότητας. Οι 12 βρίσκονται στην Ευρώπη και σε αυτές συμπεριλαμβάνονται η Ελλάδα και η Κύπρος.

Και, μπορεί το Forbes να απευθύνεται σε αμερικανούς συνταξιούχους, ο καθένας, όμως έχει τη δυνατότητα να φέρει τα δεδομένα και τις πληροφορίες στα μέτρα του. Αρκεί, βέβαια, να έχει τουλάχιστον τις οικονομικές προϋποθέσεις…

Ελλάδα

Ηλιόλουστη κλασική χώρα των θαυμάτων στη Μεσόγειο.

Τοποθεσίες: Αθήνα, Τρίκαλα, Ναύπλιο, Μύκονος.

Κόστος διαβίωσης: Πολύ φθηνότερο από τον μέσο όρο των ΗΠΑ.

Υγειονομική περίθαλψη: Καλή και προσιτή.

Απόκτηση δικαιώματος διαμονής: Εύκολη.

Βγαίνοντας στη Μεσόγειο από τη Βαλκανική Χερσόνησο, η ηλιόλουστη Ελλάδα με τα 6.000 νησιά της παρουσιάζει ένα ελκυστικό περιβάλλον.

Το κόστος ζωής για τα περισσότερα μέρη είναι σημαντικά χαμηλότερο από τον μέσο όρο των ΗΠΑ. Η υγειονομική περίθαλψη θεωρείται καλή και οικονομικά προσιτή, αλλά απαιτείται ιδιωτική ασφάλιση υγείας. Το να γνωρίζεις λίγα ελληνικά είναι χρήσιμο.

Οι φόροι είναι υψηλοί, αλλά υπάρχει μια μακροχρόνια φορολογική συνθήκη με τις ΗΠΑ κατά της διπλής φορολογίας. Οι περισσότεροι πρώην συνταξιούχοι ξεκινούν υποβάλλοντας αίτηση για ανανεώσιμη βίζα Οικονομικά Ανεξάρτητου Ατόμου, απαιτώντας ένα ελάχιστο ετήσιο εισόδημα 26.000 δολαρίων. Συνιστάται επαγγελματική βοήθεια για αυτό.

Το ποσοστό σοβαρής εγκληματικότητας είναι χαμηλό, αλλά η ευπάθεια στην κλιματική αλλαγή και ο κίνδυνος φυσικού κινδύνου είναι σημαντική.

Οι πτήσεις προς τις ΗΠΑ είναι μεγάλες και απαιτούν ενδιάμεση στάση ή αλλαγή κάπου. Οι δημοφιλείς περιοχές περιλαμβάνουν την πρωτεύουσα Αθήνα, τα Τρίκαλα στα βόρεια, το Ναύπλιο στα νότια και το νησί της Μυκόνου.

Ιρλανδία

Καταπράσινο ευρωπαϊκό παραδεισένιο νησί με αγγλόφωνους και βολικές πτήσεις προς τις ΗΠΑ.

Τοποθεσίες: Dingle, Tralee, Waterford, Bray.

Κόστος διαβίωσης: Περίπου ίσο με τον μέσο όρο των ΗΠΑ.

Υγειονομική περίθαλψη: Καλή, με ιδιωτική ασφάλιση.

Απόκτηση δικαιώματος διαμονής: Εφικτό, αλλά ακριβό.

Με τη γραφική ομορφιά της, η Δημοκρατία της Ιρλανδίας προσφέρει πολλά στους συνταξιούχους των ΗΠΑ. Τα αγγλικά ομιλούνται ευρέως, η πολιτική κατάσταση είναι σταθερή και το ποσοστό σοβαρής εγκληματικότητας είναι χαμηλό.

Υπάρχουν απευθείας πτήσεις επιστροφής προς τις ΗΠΑ από πολλά αεροδρόμια.

Το κόστος ζωής είναι περίπου αυτό των ΗΠΑ, αν και η ύπαιθρος είναι πολύ φθηνότερη από το Δουβλίνο.

Οι πλημμύρες μπορεί να είναι ένα πρόβλημα.

Η υγειονομική περίθαλψη είναι καλή και προσιτή με ιδιωτική ασφάλιση που απαιτείται να λάβουν οι εκπατρισμένοι συνταξιούχοι.

Οι φόροι είναι υψηλοί, αλλά μια φορολογική συνθήκη με τις ΗΠΑ αποφεύγει πολλά ζητήματα διπλής φορολογίας.

Όσοι έχουν ιρλανδό υπήκοο ως γονέα ή παππού και γιαγιά μπορούν να λάβουν υπηκοότητα (και επομένως το δικαίωμα σε απεριόριστη διαμονή) με πολλά έγγραφα, αλλά διαφορετικά η απόκτηση της θεώρησης μακράς διαμονής D ή O για συνταξιοδότηση απαιτεί γενικά ένα σημαντικό ετήσιο εισόδημα 110.000 δολαρίων για ένα ζευγάρι.

Οι φιλόξενες τοποθεσίες περιλαμβάνουν τα παράκτια χωριά Dingle και Tralee στα νοτιοδυτικά, την παράκτια πόλη Waterford στα νοτιοανατολικά και το προάστιο Bray του Δουβλίνου.

Ιταλία

Μεσογειακός πολιτισμός, κλίμα και φαγητό

Τοποθεσίες: Le Marche, Pescara, Palermo, Puglia.

Κόστος διαβίωσης: Χαμηλότερο από τον μέσο όρο των ΗΠΑ.

Υγειονομική περίθαλψη: Άριστη, με πρόσβαση σε δημόσιο σύστημα.

Απόκτηση δικαιώματος διαμονής: Σχετικά εύκολο, αλλά ακριβό.

Εκτός από την κουλτούρα και το φαγητό, η Ιταλία προσφέρει χαμηλότερο κόστος ζωής από ό,τι στις ΗΠΑ, ειδικά εκτός μεγάλων πόλεων. Επιπλέον, υπάρχει αυτό το σπάνιο προνόμιο για τους εκπατρισμένους συνταξιούχους: γρήγορη συμμετοχή στο κρατικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.

Η πολιτική κατάσταση είναι σταθερή και το ποσοστό σοβαρής εγκληματικότητας είναι χαμηλότερο από ό,τι στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι φυσικοί κίνδυνοι περιλαμβάνουν τους σεισμούς, τις πλημμύρες και τα ηφαίστεια.

Η πολιτική της ιταλικής κυβέρνησης ενθαρρύνει τους συνταξιούχους των ΗΠΑ εκδίδοντας Βίζα Προαιρετικής Διαμονής, η οποία απαιτεί περίπου 41.000 δολάρια σε ετήσιο συνταξιοδοτικό εισόδημα.

Η Ιταλία δεν φορολογεί τις συντάξεις των κρατικών υπαλλήλων και μια φορολογική συνθήκη μεταξύ των ΗΠΑ και της Ιταλίας βοηθά στην αποφυγή της διπλής φορολογίας.

Το να μιλάς ιταλικά είναι σίγουρα χρήσιμο. Υπάρχουν πολλές απευθείας προς τις ΗΠΑ.

Οι δημοφιλείς περιοχές για τους αμερικανούς συνταξιούχους περιλαμβάνουν το Le Marche και την Pescara στην περιοχή Abruzzo κατά μήκος της ακτής της Αδριατικής και το Παλέρμο στη Σικελία., καθώς και η περιφέρεια της Απουλίας νοτιοανατολικά.

Λετονία

Χώρα της Βαλτικής με μεσαιωνικές πόλεις και ποιμενικά τοπία

Τοποθεσίες: Riga, Jūurmala, Sigulda, Daugavpils.

Κόστος διαβίωσης: Χαμηλότερο από τον μέσο όρο των ΗΠΑ.

Υγειονομική περίθαλψη: Επαρκής, αλλά απαιτείται ιδιωτική ασφάλιση.

Απόκτηση δικαιώματος διαμονής: Σχετικά εύκολη.

Ένα από τα τρία μικρά πρώην σοβιετικά κράτη στη Βαλτική, η Λετονία εντάχθηκε γρήγορα στο ΝΑΤΟ και έγινε μια ανεπτυγμένη χώρα, με όμορφη ύπαιθρο και έναν πολιτισμό που αντανακλά τόσο τη ρωσική όσο και την τοπική κληρονομιά.

Το κόστος ζωής είναι σημαντικά χαμηλότερο από τον μέσο όρο των ΗΠΑ. Η υγειονομική περίθαλψη είναι επαρκής, αλλά χρειάζεται ιδιωτική ασφάλιση.

Η πολιτική είναι σταθερή, αν και η εγκληματικότητα μπορεί να είναι πρόβλημα κατά τόπους. Ενώ οι χειμώνες είναι κρύοι, ο φυσικός κίνδυνος θεωρείται εξαιρετικά χαμηλός.

Τα αγγλικά μιλιούνται κάπως.

Η Λετονία προσφέρει μια ανανεώσιμη βίζα πενταετούς συνταξιοδότησης με την επίδειξη περίπου 20.000 δολαρίων σε ετήσιο συνταξιοδοτικό εισόδημα για ένα ζευγάρι. Μια φορολογική συνθήκη μεταξύ των ΗΠΑ και της Λετονίας βοηθά στην προστασία από τη διπλή φορολογία, όπως και η πίστωση φόρου στο εξωτερικό για τις δηλώσεις των ΗΠΑ.

Οι πτήσεις επιστροφής προς τις ΗΠΑ απαιτούν αλλαγή κάπου στην Ευρώπη.

Οι δυνατότητες διαμονής περιλαμβάνουν την πρωτεύουσα Ρίγα, το παραθαλάσσιο θέρετρο Jūurmala και τις πόλεις της ενδοχώρας Sigulda και Daugavpils.

Αυστρία

Ελβετία στα φθηνά, αλλά απαιτείται γνώση γερμανικών.

Τοποθεσίες: Βιέννη, Ίνσμπρουκ, Σάλτσμπουργκ και Λιντς.

Κόστος διαβίωσης: Περίπου το ίδιο με τον μέσο όρο των ΗΠΑ.

Υγειονομική περίθαλψη: Εξαιρετική.

Απόκτηση δικαιώματος διαμονής: Εφικτή αλλά κάπως ακριβή και πρέπει να μιλάτε γερμανικά.

Με ορεινά τοπία από τη «Μελωδία της Ευτυχίας» και πλούσια κουλτούρα, η Αυστρία προσφέρει ένα φιλόξενο περιβάλλον για τους συνταξιούχους.

Το κόστος ζωής είναι περίπου το ίδιο με τον μέσο όρο των ΗΠΑ. Το ποσοστό σοβαρής εγκληματικότητας είναι χαμηλό και υπάρχει πολιτική σταθερότητα.

Η υγειονομική περίθαλψη είναι εξαιρετική και είναι δυνατό να εγγραφείτε τελικά στο εθνικό σύστημα υγείας.

Ο κίνδυνος φυσικού κινδύνου θεωρείται χαμηλός.

Μια μακροχρόνια φορολογική συνθήκη μεταξύ της Αυστρίας και των ΗΠΑ αποτρέπει τη διπλή φορολογία.

Οι συνταξιούχοι υποβάλλουν αίτηση για ένα έγγραφο «άδειας εγκατάστασης πλην αμειβόμενης απασχόλησης» που απαιτεί την εμφάνιση περίπου 40.000 δολαρίων ετησίως ως εισόδημα συνταξιοδότησης για ένα ζευγάρι, καθώς και γνώση της γερμανικής γλώσσας. Υπάρχει όριο για αυτές τις άδειες, επομένως συνιστάται η τοπική επαγγελματική βοήθεια.

Πιθανά σημεία συνταξιοδότησης περιλαμβάνουν την πρωτεύουσα Βιέννη, το Ίνσμπρουκ, το Σάλτσμπουργκ και το Λιντς.

Κύπρος

Ηλιόλουστο νησιωτικό έθνος της Μεσογείου όπου ομιλούνται ευρέως τα αγγλικά.

Τοποθεσίες: Λεμεσός, Πάφος, Πύργος, Λάρνακα.

Κόστος διαβίωσης: Πολύ μικρότερο από τον μέσο όρο των ΗΠΑ.

Υγειονομική περίθαλψη: Καλή και οι συνταξιούχοι μπορούν να έχουν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.

Απόκτηση δικαιώματος διαμονής: Σχετικά εύκολη.

Στο ανατολικό άκρο της Μεσογείου, η Κύπρος (το νότιο 60% του νησιού που δεν βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή, όπως διευκρινίζει το Forbes) προσφέρει ένα ηλιόλουστο περιβάλλον με υπέροχες παραλίες, μια ελληνική κουλτούρα και μια σταθερή φήμη για συνταξιοδότηση εκπατρισμένων.

Υπάρχει χαμηλό κόστος ζωής, χαμηλό ποσοστό εγκληματικότητας και πολιτική σταθερότητα.

Τα αγγλικά ομιλούνται ευρέως. Η υγειονομική περίθαλψη είναι καλή και οι μόνιμοι κάτοικοι μπορούν να έχουν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, αν και είναι διαθέσιμη ιδιωτική ασφάλιση υγείας.

Η χώρα αντιμετωπίζει πλημμύρες και πυρκαγιές. Μια φορολογική συνθήκη μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ αποτρέπει τη διπλή φορολογία.

Οι συνταξιούχοι συνήθως ξεκινούν υποβάλλοντας αίτηση για άδεια παραμονής Κατηγορίας F, η οποία απαιτεί την επίδειξη περίπου 15.500 δολαρίων σε ετήσιο συνταξιοδοτικό εισόδημα για ζευγάρι.

Η αγορά ακινήτων με κόστος τουλάχιστον 330.000 δολαρίων μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία.

Πιθανά μέρη για εγκατάσταση περιλαμβάνουν τις παραθαλάσσιες πόλεις Λεμεσός, Πάφος, Πύργος και Λάρνακα.

Γαλλία

Βασική ευρωπαϊκή εμπειρία με εξαιρετικό φαγητό και κρασί.

Τοποθεσίες: Παρίσι, Μπορντό, Λυών, Καρκασόν.

Κόστος διαβίωσης: Εκτός Παρισιού, λιγότερο από ό,τι στις ΗΠΑ.

Υγειονομική περίθαλψη: Εξαιρετική και φθηνή.

Απόκτηση δικαιώματος διαμονής: Δύσκολο αλλά εφικτό.

Εκτός από το φαγητό, η Γαλλία προσφέρει στους συνταξιούχους υγειονομική περίθαλψη υψηλής ποιότητας σε χαμηλές τιμές, που πληρώνονται μέσω ιδιωτικής ασφάλισης ή από δικά τους χρήματα.

Το κόστος ζωής ποικίλλει ευρέως, αλλά γίνεται πολύ φθηνότερο μακριά από το Παρίσι, το οποίο μπορεί κανείς να επισκεφτεί πάντα χρησιμοποιώντας το εκτεταμένο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Η γνώση κάποιων γαλλικών είναι απαραίτητη.

Τα ποσοστά σοβαρής εγκληματικότητας είναι γενικά χαμηλότερα από ό,τι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η πολιτική κατάσταση αυτήν τη στιγμή έχει εξελίξεις, αλλά το σύστημα είναι γενικά σταθερό.

Με τόσο μεγάλη ακτογραμμή και ποτάμια, οι πλημμύρες μπορεί να είναι πρόβλημα.

Οι φόροι είναι υψηλοί, αλλά υπάρχει φορολογική συνθήκη με τις ΗΠΑ κατά της διπλής φορολογίας και η Γαλλία δεν φορολογεί τις συντάξεις των ΗΠΑ.

Η λήψη μιας ανανεώσιμης βίζας επισκέπτη μακράς διαμονής είναι δύσκολη αλλά εφικτή.

Πρέπει να εμφανίζεται ένα ετήσιο συνταξιοδοτικό εισόδημα τουλάχιστον 17.600 δολ. για ένα ζευγάρι. Συνιστάται η παροχή επαγγελματικών συμβουλών.

Τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής δεν είναι τόσο έντονα όσο άλλα μέρη. Οι περισσότερες πτήσεις επιστροφής προς τις ΗΠΑ είναι απευθείας. Εκτός από το Παρίσι, δημοφιλή σημεία συνταξιοδότησης για τους Αμερικανούς ομογενείς περιλαμβάνουν το Μπορντό, στη νοτιοδυτική Γαλλία, τη Λυών, κοντά στις Άλπεις και την Carcassonne, μια αρχαία πόλη-φρούριο στη νοτιοανατολική Γαλλία.

Μάλτα

Νησιωτική χώρα της Μεσογείου με υπέροχες παραλίες.

Τοποθεσίες: Βαλέτα, St. Paul’s Bay, Qawra, Gozo.

Κόστος διαβίωσης: Χαμηλότερο από τον μέσο όρο των ΗΠΑ.

Υγειονομική περίθαλψη: Εξαιρετική και προσιτή.

Απόκτηση δικαιώματος διαμονής: Σχετικά εύκολη, αλλά ακριβή.

Δίπλα στο νότιο άκρο της Ιταλίας στη Μεσόγειο, η Μάλτα είναι μια χώρα πέντε νησιών με υπέροχες παραλίες, εύκρατο κλίμα και χαμηλή εγκληματικότητα.

Τα αγγλικά είναι επίσημη γλώσσα.

Ο κίνδυνος φυσικού κινδύνου θεωρείται χαμηλός. Η κυβέρνηση είναι σταθερή και ενθαρρύνει τους εκπατρισμένους συνταξιούχους με πολλές επιλογές βίζας, συμπεριλαμβανομένης μιας πενταετούς ανανεώσιμης θεώρησης συνταξιοδότησης που απαιτεί τέλος αίτησης 2.700 δολάρια και ελάχιστο ετήσιο συνταξιοδοτικό εισόδημα περίπου 26.000 δολάρια ανά ζευγάρι.

Το κόστος ζωής είναι μικρότερο από τον μέσο όρο των ΗΠΑ και η υγειονομική περίθαλψη είναι εξαιρετική και προσιτή.

Μια φορολογική συνθήκη με τις ΗΠΑ αποτρέπει τη διπλή φορολογία.

Πορτογαλία

Καλό κλίμα, χαμηλό κόστος ζωής και ευρωπαϊκή κουλτούρα.

Τοποθεσίες: Περιοχή Αλγκάρβε, Λισαβόνα, Κασκάις, Πόρτο.

Κόστος διαβίωσης: Πολύ χαμηλότερο από τον μέσο όρο των ΗΠΑ.

Υγειονομική περίθαλψη: Καλή και προσιτή.

Απόκτηση δικαιώματος διαμονής: Σχετικά εύκολη.

Στη δυτική άκρη της Ευρώπης, με ένα ζεστό αλλά ευχάριστο κλίμα, η Πορτογαλία έχει χαμηλό κόστος ζωής για τους συνταξιούχους των ΗΠΑ και καλή, προσιτή υγειονομική περίθαλψη.

Τα αγγλικά ομιλούνται αρκετά ευρέως. Το ποσοστό εγκληματικότητας είναι χαμηλό και η πολιτική είναι σταθερή.

Οι πλημμύρες μπορεί να είναι ένα πρόβλημα.

Η χώρα ενθαρρύνει τους συνταξιούχους που μπορούν να εμφανίσουν ετήσιο εισόδημα περίπου 14.000 δολ. για ένα ζευγάρι ή μια επένδυση 550.000 δολ. η οποία μπορεί να είναι σε ακίνητα.

Η συνήθης διαδρομή είναι αναζητώντας μια ανανεώσιμη βίζα διαμονής D7.

Μια φορολογική συνθήκη μεταξύ των ΗΠΑ και της Πορτογαλίας αποφεύγει τη διπλή φορολογία.

Υπάρχει κάποια απευθείας πτήση με αεροπλάνο προς τις ΗΠΑ.

Πολλοί συνταξιούχοι επιλέγουν την περιοχή Αλγκάρβε στον Ατλαντικό κοντά στη Λισαβόνα.

Ισπανία

Ηλιόλουστη, συναρπαστική ευρωπαϊκή κουλτούρα.

Τοποθεσίες: Costa del Sol, Bilbao, Orange Blossom Coast, Αλικάντε

Κόστος διαβίωσης: Πολύ χαμηλότερο από τον μέσο όρο των ΗΠΑ.

Υγειονομική περίθαλψη: Εξαιρετική και φθηνή.

Απόκτηση δικαιώματος διαμονής: Σχετικά εύκολη.

Η ηλιόλουστη Ισπανία είναι πολύ φθηνότερη από τις ΗΠΑ, ιδιαίτερα λίγα μίλια μακριά από τις πανέμορφες ακτές και τις μεγάλες πόλεις.

Η υγειονομική περίθαλψη θεωρείται εξαιρετική.

Το ποσοστό εγκληματικότητας είναι χαμηλό και υπάρχει πολιτική σταθερότητα.

Οι φυσικοί κίνδυνοι περιλαμβάνουν δασικές πυρκαγιές και πλημμύρες.

Η ανανεώσιμη βίζα, με την ονομασία Non-Lucrative Residence Visa είναι σχετικά εύκολο να αποκτηθεί από έναν συνταξιούχο των ΗΠΑ με την επίδειξη ετήσιου εισοδήματος, περίπου 39.000 δολ. για ένα ζευγάρι.

Η Ισπανία δεν φορολογεί τις συντάξεις των συνταξιούχων ομογενών κρατικών υπαλλήλων και μια φορολογική συνθήκη μεταξύ των ΗΠΑ και της Ισπανίας εξαλείφει πολλά ζητήματα διπλής φορολογίας.

Η γνώση ορισμένων ισπανικών είναι απαραίτητη.

Αλβανία

Χώρα με μεσογειακό κλίμα με υπέροχες παραλίες και τοπία.

Τοποθεσίες: Τίρανα, Σαράντα, Δυρράχιο, Αυλώνα

Κόστος διαβίωσης: Πολύ χαμηλότερο από το μέσο όρο των ΗΠΑ.

Υγειονομική περίθαλψη: Επαρκής.

Απόκτηση δικαιώματος διαμονής: Σχετικά εύκολη.

Η Αλβανία προσφέρει μεσογειακό κλίμα, καταπληκτικά τοπία, παραλίες και βουνά.

Το κόστος ζωής είναι το μισό του μέσου όρου των ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση είναι σταθερή και η σοβαρή εγκληματικότητα είναι χαμηλή.

Η υγειονομική περίθαλψη είναι απλώς επαρκής, αλλά βελτιώνεται.

Η ιδιωτική ασφάλιση υγείας είναι απαραίτητη.

Μιλάνε αγγλικά, αλλά όχι παντού.

Δεν υπάρχει φορολογική συνθήκη με τις ΗΠΑ που να απαγορεύει τη διπλή φορολογία, αλλά η Αλβανία δεν φορολογεί το εισόδημα των αλλοδαπών από τις συντάξεις.

Μια βίζα D Long Stay που οδηγεί σε βίζα συνταξιοδότησης απαιτεί την επίδειξη περίπου 13.000 δολ. σε ετήσιο εισόδημα από σύνταξη.

Οι πτήσεις προς τις ΗΠΑ είναι μεγάλες και απαιτούν στάση ή αλλαγή κάπου.

Οι πλημμύρες από καταιγίδες μπορεί να είναι πρόβλημα. Οι δημοφιλείς τοποθεσίες για συνταξιούχους περιλαμβάνουν τα Τίρανα και τις παραθαλάσσιες πόλεις Αγ. Σαράντα, Δυρράχιο και Αυλώνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή