Ένα σημαντικό παράδοξο παρατηρείται στην οικονομική πραγματικότητα της Ευρώπης: μερικοί από τους πιο αισιόδοξους καταναλωτές της ευρωζώνης βρίσκονται σε μια από τις πιο άρρωστες οικονομίες της περιοχής, Γερμανία.

Η αναντιστοιχία αυτή αποτυπώθηκε την περασμένη Τρίτη, όταν η χώρα -πάλαι ποτέ ατμομηχανή της ευρωπαϊκής ανάπτυξης- αποκάλυψε ότι ήταν το μόνο μεγάλο μέλος της νομισματικής ένωσης που κατέγραψε πτώση της παραγωγής της κατά το δεύτερο τρίμηνο. Παράλληλα, σύμφωνα με άλλα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν ταυτόχρονα, καταγράφηκε βελτίωση στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών στη Γερμανία.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, είναι τώρα απλώς μία ανάσα από το επίπεδο στο οποίο βρισκόταν τον Φεβρουάριο του 2022, πριν δηλαδή η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία βυθίσει τις οικονομίες στην ύφεση. Ούτε η Γαλλία ούτε η Ιταλία βρίσκονται κοντά σε αυτό το όριο.

Το μεγάλο δίλημμα του φθινοπώρου

Όπως υπογραμμίζει το Bloomberg, η απόκλιση μεταξύ των ολοένα και πιο χαρούμενων καταναλωτών και του μονοπατιού stop-start για την οικονομία της χώρας, η οποία έχει δει τριμηνιαία ανάπτυξη για λιγότερο από το ήμισυ της θητείας του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, μπορεί εν μέρει να εξηγηθεί από την αύξηση των αμοιβών.

«Η ανάπτυξη των πραγματικών μισθών συνέβαλε σε αυτό», δήλωσε η Christiane von Berg, επικεφαλής οικονομολόγος στην εταιρεία ασφάλισης πιστώσεων Coface. «Το καταναλωτικό συναίσθημα δεν είναι τόσο ισχυρό όσο πριν από την πανδημία, αλλά η αγοραστική δύναμη έχει αυξηθεί».

Πώς επιδρά το Euro και η Tέιλορ Σουίφτ

Και από ό,τι φαίνεται ο συνδυασμός της αύξησης των μισθών και της εξασθένησης των πληθωριστικών πιέσεων έχει αρχίσει να αποτυπώνεται στους αριθμούς. Το πρώτο τρίμηνο του 2024, οι Γερμανοί εργαζόμενοι είδαν ένα ιστορικό κέρδος στυς πραγματικούς τους μισθούς, το υψηλότερο από την έναρξη της σειράς δεδομένων το 2008.

Άλλοι δείκτες του γερμανικού κλίματος βελτιώθηκαν επίσης τον Ιούλιο. Ο δείκτης εμπιστοσύνης των υπηρεσιών της χώρας αυξήθηκε ενώ υποχώρησε σε όλα σχεδόν τα έθνη της ευρωζώνης.

Η GfK, της οποίας ο δείκτης κλίματος κατανάλωσης τον περασμένο μήνα παρουσίασε άνοδο και στη Γερμανία, βλέπει καλύτερες προοπτικές εισοδήματος και ελαφρώς μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη ως βασικούς μοχλούς αναβάθμισης του κλίματος.

Ο ρόλος του Euro στη Γερμανία

Εκτός από την αύξηση των μισθών, υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο. Το Bloomberg αναφέρει τον αντίκτυπο, μεταξύ άλλων,  του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου, το οποίο φιλοξένησε η Γερμανία για ένα μήνα ξεκινώντας στις 14 Ιουνίου.

Χιλιάδες οπαδοί από όλη την ήπειρο ταξίδεψαν στη χώρα και μόνο το Βερολίνο περίμενε ότι η εκδήλωση θα ενθάρρυνε τις επισκέψεις από 2,5 εκατομμύρια λάτρεις του αθλητισμού. Η γερμανική ομάδα έφτασε στον προημιτελικό πριν ηττηθεί από την Ισπανία.

«Είναι πολύ πιθανό η ευφορία που προκλήθηκε από το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στη Γερμανία σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού να παίζει ρόλο», δήλωσε ο Rolf Buerkl του Ινστιτούτου Αποφάσεων Αγοράς της Νυρεμβέργης. «Μένει να δούμε αν αυτό το αποτέλεσμα είναι βιώσιμο».

Και η Τέιλορ Σουίφτ

Ωστόσο, τα προηγούμενα ποδοσφαιρικά τουρνουά δεν δείχνουν ένα σαφές μοτίβο διαρκούς επίδρασης στο συναίσθημα. Ο Φον Μπεργκ αναρωτιέται αν η Τέιλορ Σουίφτ έπαιξε περισσότερο ρόλο αυτή τη φορά.

«Το Euro Cup δεν συνέβαλε τόσο πολύ, λαμβάνοντας υπόψη και τις υψηλότερες κυβερνητικές δαπάνες για τη διοργάνωση», είπε. «Από την άλλη πλευρά, οι επτά συναυλίες της Τέιλορ Σουίφτ αύξησαν την κατανάλωση ενώ δεν απαιτούσαν υψηλές κρατικές συνεισφορές».

Όποιος κι αν είναι ο λόγος για τους πιο χαρούμενους καταναλωτές της Γερμανίας, μπορεί να δυσκολευτούν να διατηρήσουν μια τέτοια αισιόδοξη συμπεριφορά. Εκτός του γεγονότος ότι η περιοδεία συναυλιών της Σουίφτ συνεχίζεται αλλού και το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα έχει τελειώσει, μπορεί να υπάρχει ένα όριο στο πόσο οι εταιρείες μπορούν να αυξήσουν τους μισθούς σε μια αδύναμη οικονομία.

Ο τρέχων αριθμός χρεοκοπιών βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το καλοκαίρι του 2016. Η πτώση της βιομηχανικής παραγωγής στην άλλοτε ισχυρή μεταποιητική βάση της Γερμανίας μπορεί να δυσκολέψει τις εταιρείες να συνεχίσουν να αυξάνουν τους μισθούς, απειλώντας την τρέχουσα χαρούμενη διάθεση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή