Περισσότερα από 160 δισ. δολάρια έριξαν στην αγορά τέσσερα από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά κεφάλαια των ΗΠΑ το τελευταίο τρίμηνο, καθώς αύξησαν τις επενδύσεις εν όψει της αναμενόμενης αναζωογόνησης του dealmaking.

Οι Ares, Apollo, Blackstone και KKR ανακοίνωσαν ότι τοποθέτησαν συνολικά 162 δισ. δολάρια μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου, με την Apollo να αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 40% του συνόλου.

Στελέχη των εταιρειών δήλωσαν ότι είναι έτοιμα για αύξηση της δραστηριότητας εξαγορών και συγχωνεύσεων, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πλησιάζει πιο κοντά στη μείωση των επιτοκίων.

Τα ιδιωτικά κεφάλαια γλυτώνουν φόρους και δεν λογοδοτούν σε κανέναν

«Η αγορά των συμφωνιών επέστρεψε», δήλωσε ο Scott Nuttall, συνεπικεφαλής της KKR. «Φέτος, δεν έχουμε μόνο μια ανοιχτή αγορά, αλλά μια εκκρεμή προσφορά συμφωνιών…. που έρχονται στις αγορές. Άρα είμαστε αισιόδοξοι».

Κορυφαία funds προχωρούν σε σημαντικά deal

Τα ιδιωτικά κεφάλαια και το μαξιλάρι των 2 τρισ.

Όπως επισημαίνουν οι Financial Times, οι εταιρείες ιδιωτικών μετοχών χρησιμοποιούν περισσότερα από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια κεφαλαίων που έχουν δεσμευτεί, αλλά δεν έχουν ακόμη χρησιμοποιηθεί σε επενδύσεις, σύμφωνα με τον πάροχο δεδομένων Preqin.

Ωστόσο, μια παύση 18 μηνών στη σύναψη συναλλαγών που πυροδοτήθηκε από τις επιθετικές σειρές αυξήσεων των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, σημαίνει επίσης ότι τα ιδιωτικά κεφάλαια δυσκολεύονται να πουλήσουν τις υπάρχουσες επενδύσεις και να επιστρέψουν μετρητά στους υποστηρικτές τους.

Σύμφωνα με τους FT, πλέον υπάρχουν ενδείξεις ότι οι συμφωνίες έχουν αρχίσει να «ξεπαγώνουν». Η δραστηριότητα εξαγορών έχει αυξηθεί κατά 28% μέχρι στιγμής φέτος στα 471 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τον πάροχο δεδομένων LSEG.

Αυτό παραμένει πολύ χαμηλότερο από τα έτη άνθησης του 2021 και του 2022, ωστόσο, ακόμα και η μικρή αυτή ανάκαμψη για συμφωνίες αμιγώς στα ιδιωτικά κεφάλαια , σημαίνει ότι οι μεγάλοι εναλλακτικοί διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων έχουν επιδιώξει να αναπτύξουν κεφάλαια σε πιστώσεις και υποδομές.

Η Apollo, η οποία διέθεσε 70 δισεκατομμύρια δολάρια το τρίμηνο, έβαλε 11 δισεκατομμύρια δολάρια για να χρηματοδοτήσει την κατασκευή ενός εργοστασίου παραγωγής chip στην Ιρλανδία από την Intel.

Περισσότερο από το 13% των 34 δισεκατομμυρίων δολαρίων Blackstone που επενδύθηκαν στο τρίμηνο χρησιμοποιήθηκε για τη στήριξη ενός πακέτου χρηματοδότησης χρέους 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την τεχνολογική εταιρεία CoreWeave.

Εξαγορές υψηλού προφίλ

Ωστόσο, το τρίμηνο που έληξε τον Ιούνιο, υπήρξαν και αρκετές εξαγορές υψηλού προφίλ.

Η Apollo έκλεισε μια σειρά από συμφωνίες πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων των εξαγορών του βρετανικού ομίλου παράδοσης δεμάτων Evri και της εταιρείας τυχερών παιχνιδιών Everi. Ο συμπρόεδρος της εταιρείας Scott Kleinman εκτίμησε ότι η εταιρεία είχε συνάψει πέντε συμφωνίες συνολικής αξίας 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένου του χρέους τους τελευταίους δύο μήνες.

Εν τω μεταξύ, η KKR ανακοίνωσε την εξαγορά της Janney Montgomery Scott και της Instructure, και προχώρησε σε κοινοπραξία με την T-Mobile για να αγοράσει τον πάροχο ευρυζωνικότητας Metronet.

Και αυτή την εβδομάδα, οι εταιρείες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων TowerBrook Capital Partners και Clayton, Dubilier & Rice κέρδισαν τη μάχη εξαγοράς του αμερικανικού παρόχου IT υγειονομικής περίθαλψης R1 RCM με προσφορά αξίας 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μια από τις μεγαλύτερες συμφωνίες εξαγοράς του έτους.

«Το γεγονός ότι βλέπουμε τα επιτόκια να πέφτουν, τις αγορές να είναι πιο ευνοϊκές, περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται να πουλήσουν περιουσιακά στοιχεία, νομίζω ότι καθώς ανοίγει ξανά η αγορά IPO θα πρέπει να δούμε περισσότερα», πρόσθεσε.

Άλλοι ιδιωτικοί επενδυτικοί όμιλοι συμπεριλαμβανομένων των Brookfield, Carlyle και TPG αναφέρουν κέρδη την επόμενη εβδομάδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή