Φρούδες αποδεικνύονται οι ελπίδες των διοργανωτών των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι για τους πιο «πράσινους» αγώνες στην ιστορία του θεσμού. Επέλεξαν συνειδητά κρεβάτια από χαρτόκουτα υψηλών προδιαγραφών και απέρριψαν την ιδέα των κλιματιστικών στα δωμάτια των αποστολών στο Ολυμπιακό Χωριό – αλλά με τις θερμοκρασίες να έχουν εκτοξευθεί στα ύψη στη γαλλική πρωτεύουσα, πολλές αντιπροσωπείες δεν το ρισκάρουν.

Μετά από μια νεροποντή κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης και ένα υγρό Σαββατοκύριακο, η Γαλλία βρίσκεται τώρα εν μέσω ενός καύσωνα που ώθησε τον υδράργυρο στο Παρίσι στα μέσα της Τρίτης στους 30 βαθμούς Κελσίου.

Ολυμπιακοί Αγώνες: To δύσκολο στοίχημα της πράσινης μετάβασης

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Η απειλή της ζέστης

Στο Ολυμπιακό Χωριό, οι μονάδες κλιματισμού έχουν πουληθεί σωρηδόν, με τις πλουσιότερες χώρες να προσπαθούν να απαλύνουν τους αθλητές τους από τη ζέστη, ενώ οι φτωχότερες χώρες αγωνίζονται να παρέχουν την ίδια φροντίδα.

Ο Louis Garrard, λογιστής της OCOG, της οργανωτικής επιτροπής των Αγώνων, είναι μέλος της ομάδας που προμηθεύει τις αποστολές με μονάδες κλιματισμού στο Ολυμπιακό Χωριό και επιβεβαίωσε ότι οι αποστολές προμηθεύτηκαν άρον άρον τις μονάδες.

«Κάποια στιγμή ξεμείναμε, αλλά τώρα τα αποθέματά μας έχουν αυξηθεί», δήλωσε στο Reuters. «Ειδικά οι ασιατικές χώρες ζητούν AC, φαίνεται ότι τους αρέσει να διατηρούν τον αέρα πάντα δροσερό».

Οι διοργανωτές ήλπιζαν να μειώσουν στο μισό το αποτύπωμα άνθρακα των Αγώνων του Παρισιού, χρησιμοποιώντας ένα σύστημα ψύξης με νερό κάτω από το χωριό των αθλητών, μονωμένους τοίχους και οδηγίες για να κρατούν κλειστά τα ρολά των παραθύρων κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αυτό είχε σχεδιαστεί για να κρατήσει τις θερμοκρασίες των δωματίων κάτω από τους 26 βαθμούς Κελσίου και η δήμαρχος του Παρισιού Anne Hidalgo είχε πει στις αντιπροσωπείες να εμπιστευτούν την επιστήμη. Αλλά δεδομένης της ακραίας ζέστης, οι διοργανωτές δήλωσαν ότι είχαν δώσει στις αποστολές την άδεια να αγοράσουν ή να νοικιάσουν μονάδες για τους αθλητές τους.

«Πιστεύουμε ότι βρήκαμε μια ισορροπία για το Χωριό μεταξύ της μακροπρόθεσμης ευθύνης μας να δημιουργήσουμε μια πρότυπη βιώσιμη γειτονιά που θα διαρκέσει και μετά τους αγώνες», δήλωσε η εκπρόσωπος του Παρίσι 2024 Anne Descamps σε συνέντευξη Τύπου.
«Από την άλλη πλευρά, η βραχυπρόθεσμη ευθύνη μας είναι να δώσουμε στους αθλητές υψηλών επιδόσεων τη δυνατότητα να αποδώσουν, οπότε τους προσφέραμε τη δυνατότητα να νοικιάσουν φορητό κλιματισμό».

«Νο» στα κλιματιστικά

Η Γαλλία είναι παραδοσιακά μια χώρα που αποφεύγει τα κλιματιστικά, προς μεγάλη απογοήτευση των τουριστών από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Λατινική Αμερική και την Ασία που συρρέουν στη χώρα κάθε καλοκαίρι.

Αλλά οι υψηλές θερμοκρασίες σήμαιναν ότι ακόμη και ορισμένοι Γάλλοι αθλητές στράφηκαν στον κλιματισμό.

«Έχουμε ένα φορητό ψυγείο», δήλωσε η Γαλλίδα κολυμβήτρια Assia Touati. «Δεν είχαμε κλιματισμό στην κρεβατοκάμαρα, αλλά τον εγκατέστησαν ούτως ή άλλως επειδή έκανε πολύ ζέστη».

Κάποιοι δεν ήταν τόσο τυχεροί. «Έχουμε ανεμιστήρες στα υπνοδωμάτια, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Κάνει πολύ ζέστη τη νύχτα», δήλωσε στο Reuters ο Nihed Benchadli της αλγερινής ομάδας κωπηλασίας. «Και έχουμε ένα μικρό πρόβλημα, δεν μπορούμε να αφήσουμε τα παράθυρα ανοιχτά λόγω των κουνουπιών».

Ο Edison Azcona Velez από την ομάδα ποδοσφαίρου της Δομινικανής Δημοκρατίας δήλωσε ότι αισθάνεται ότι η ζέστη θα μπορούσε να επηρεάσει την απόδοσή του στον αγώνα με το Ουζμπεκιστάν το απόγευμα της Τρίτης.

«Έχουμε ανεμιστήρες στην αίθουσα. Δεν είναι αρκετοί, θα πρέπει να πάρουμε κάποιο κλιματιστικό. Νομίζω ότι είναι άδικο, γιατί στους Ολυμπιακούς Αγώνες οι αθλητές πρέπει να αποδίδουν, αλλά πρέπει να το αντιμετωπίσουμε».

Άλλοι απλά πήραν την κατάσταση στα μέτρα τους. «Πριν από αυτές τις τελευταίες ημέρες ο καιρός ήταν τυπικός ιρλανδικός με πολλή βροχή και ήταν ιδανικός για τους αθλητές μας», δήλωσε ο Robert Smyth, φυσιοθεραπευτής της ιρλανδικής Ολυμπιακής ομάδας.

Ενώ οι Γερμανοί αθλητές ακολουθούν το… πράσινο ήθος των διοργανωτών. «Η ομάδα της Γερμανίας αποφάσισε να πάει χωρίς κλιματισμό και δεν είχαμε κανένα παράπονο μέχρι στιγμής», δήλωσε η Meike Schmelzer, της γερμανικής ομάδας χάντμπολ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή