Την μεγαλύτερη υποχώρηση εδώ και δυο χρόνια εκτιμάται ότι θα καταγράψει ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Ιούλιο. Η επιβράδυνση  οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις επιδράσεις της βάσης, τις οποίες οι αξιωματούχοι μπορεί να παραβλέπουν καθώς επικεντρώνονται σε πιο άμεσους κινδύνους για τις τιμές.

Σύμφωνα με τη μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων που μετείχαν σε έρευνα του Bloomberg, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε στο 62% από 71,6% τον Ιούνιο.

Τράπεζα της Τουρκίας: Αμετάβλητα στο 50% τα επιτόκια

Η εστίαση στο μηνιαίο πληθωρισμό

Οι κεντρικοί τραπεζίτες επικεντρώνονται κυρίως στο ποσοστό πληθωρισμού από μήνα σε μήνα – την προτιμώμενη μέτρησή τους στη διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής – ο οποίος προβλέπεται να επιταχυνθεί στο 3,4%, από 1,6% τον Ιούνιο. Τα στοιχεία πρόκειται να δημοσιευτούν στις 10 το πρωί τοπική ώρα τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της κεντρικής τράπεζας, μια σειρά αυξήσεων στο διοικητικό κόστος ειδών όπως το νερό και το ηλεκτρικό ρεύμα πιθανότατα θα υποστηρίξει τις πιέσεις στις τιμές, αλλά σε προσωρινή βάση.

Περισσότερα από 30 δισ. δολάρια έχουν εισρεύσει στη χώρα από τον Μάιο του 2023

Ο κυβερνήτης Fatih Karahan είπε στο Bloomberg τον Ιούλιο ότι ενώ αναμένει ότι αυτά τα υψηλότερα κόστη θα προσθέσουν 1,5% στον μηνιαίο πληθωρισμό, δεν θα στρεβλώσουν τη συνολική προοπτική. Οι τελευταίες προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας αναμένουν τον ετήσιο πληθωρισμό  να διαμορφώνεται στο 38% στο τέλος του έτους, με τον Karahan να παρουσιάζει τις νέες προβλέψεις στις 8 Αυγούστου.

Οι προοπτικές του πληθωρισμού

Το επιτόκιο αναφοράς έμεινε στο 50% για τέταρτο συνεχόμενο μήνα τον Ιούλιο και η εγχώρια ζήτηση άρχισε επιτέλους να επιβραδύνεται. Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα είπε ότι η ζήτηση δεν μειώνεται στον βαθμό που προβλεπόταν προηγουμένως και οι πληθωριστικές πιέσεις στον τομέα των υπηρεσιών παραμένουν κίνδυνος. Οι επενδυτές εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι ο πληθωρισμός τιθασεύεται και η χώρα χαράζει μια πορεία επιστροφής στην οικονομική ομαλότητα που θα υπερτροφοδοτήσει τις αγορές της.

Η ξένη ιδιοκτησία τουρκικών μετοχών και ομολόγων βρίσκεται πλέον στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών, με τις Amundi SA, Abrdn Plc και Vanguard Asset Services Ltd. μεταξύ των εταιρειών που έχουν χτίσει θέσεις. Περισσότερα από 30 δισ. δολάρια έχουν εισρεύσει στη χώρα από τον Μάιο του 2023, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg, αν και αυτά περιλαμβάνουν ορισμένα κεφάλαια που αποστέλλονται από ξένους ομολόγους των τουρκικών τραπεζών.

«Ο ετήσιος πληθωρισμός της Τουρκίας πρόκειται να μειωθεί κατά περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες τον Ιούλιο, κυρίως λόγω των βασικών επιπτώσεων.» εκτιμά ο Σέλβα Μπαχάρ Μπαζίκι, οικονομολόγος του Bloomberg Economics « Αυτό θα σήμαινε την πρώτη από τις δύο σημαντικές κινήσεις χαμηλότερα που περιμένουμε, με παρόμοια βουτιά πιθανή τον Αύγουστο. Ο δρόμος μετά το καλοκαίρι θα είναι πιο κολλώδης, ωστόσο, καθιστώντας απίθανη την πτώση των προσδοκιών της κεντρικής τράπεζας για το τέλος του έτους».

Παραμένει πρόκληση να πειστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις για την αξιοπιστία της προβλεπόμενης πορείας του πληθωρισμού, με τις προσδοκίες τους για 12 μήνες σημαντικά υψηλότερες από αυτές που αντικατοπτρίζονται στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή