Την αύξηση θερμοκρασίας στους καταψύκτες σκέφτονται να δοκιμάσουν μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ προκειμένου να εξοικονομήσουν ενέργεια και να περιορίσουν το κόστος λειτουργίας τους.

Την αρχή κάνει στη Βρετανία η αλυσίδα Morrisons που αποφάσισε να δοκιμάσει την αύξηση της θερμοκρασίας των καταψυκτών της κατά 3 βαθμούς στην πρώτη κίνηση ενός σούπερ μάρκετ στο Ηνωμένο Βασίλειο να διαφοροποιηθεί από ένα μακροχρόνιο πρότυπο της βιομηχανίας, για λόγους εξοικονόμησης.

Σούπερ μάρκετ: Πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές στα ράφια – Σε ποια προϊόντα αυξήθηκαν και σε ποια μειώθηκαν [Πίνακες]

Η αλυσίδα που εδρεύει στο Μπράντφορντ ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τη θερμοκρασία στις συσκευές σε 10 από τα καταστήματά της στους από – 18 βαθμούς Κελσίου στους  -15 βαθμούς Κελσίου, “σπάζοντας” το βιομηχανικό πρότυπο που τέθηκε πριν από σχεδόν 100 χρόνια και έμεινε αμετάβλητο όλο αυτό το διάστημα.

Δέκα καταστήματα του σούπερ μάρκετ Morrisons πλαισιώνουν το “πείραμα”

Τα 10 καταστήματα που συμμετέχουν στη δοκιμή είναι γεωγραφικά διασκορπισμένα σε ολόκληρη τη χώρα, από τη Σκωτία έως τη νότια Αγγλία, προκειμένου να δοκιμαστεί το concept σε περιοχές με διαφορετικά καιρικά μοτίβα και διαδρομές ανεφοδιασμού πριν από μια επιδιωκόμενη ευρύτερη διάθεση.

Η κίνηση υποστηρίζεται από τον ιδιοκτήτη της μεγαλύτερης μάρκας κατεψυγμένων τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο, Birds Eye, η οποία αποτελεί μέρος του Συνασπισμού εταιρειών Move to Minus 15°C που περιλαμβάνει επίσης τις εταιρείες logistics DP World και Blue Water, και τον πωλητή μπέικον Danish Crown.

Η βρετανική αλυσίδα ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τη θερμοκρασία στις συσκευές σε 10 από τα καταστήματά της στους από – 18 βαθμούς Κελσίου στους  -15 βαθμούς Κελσίου

Η πίεση αυξάνεται για μια αλλαγή στις προδιαγραφές του κλάδου. Μια έκθεση για το συνέδριο Cop28 για την κλιματική κρίση πέρυσι, από ακαδημαϊκούς στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ και το Πανεπιστήμιο Heriot-Watt, προέβλεψε ότι μια αύξηση μόνο κατά 3 βαθμούς Κελσίου στις θερμοκρασίες κατάψυξης στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού θα μπορούσε να εξοικονομήσει το 8,6% της ενέργειας που καταναλώνεται στη Βρετανία και να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα που ισοδυναμεί με την απομάκρυνση 3,8 εκατομμυρίων αυτοκινήτων από το δρόμο.

Μια πρόσφατα δημοσιευμένη 18μηνη μελέτη από τον ιδιοκτήτη του Birds Eye, Nomad Foods, με τον οργανισμό επιστήμης και τεχνολογίας τροφίμων Campden BRI, διαπίστωσε ότι η μετατροπή των καταψυκτών στους -15C από -18C μπορεί να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας μεταξύ 10% και 11%, χωρίς καμία αισθητή επίδραση στην ασφάλεια, την υφή, τη γεύση ή τη θρεπτική αξία των τροφίμων.

Στη Morrisons, η οποία δίνει μάχη με τον ανταγωνισμό στον κλάδο παντοπωλείων μετά την εξαγορά της χρεωμένης αλυσίδας καταστημάτων McColl’s πριν από σχεδόν τρία χρόνια, εκτιμούν ότι η εξοικονόμηση κόστους θα μπορούσε να βοηθήσει την εταιρεία να κρατήσει χαμηλά τις τιμές για τους αγοραστές και να συμβάλει στη φιλοδοξία της να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα από τις δικές της δραστηριότητες έως το 2035.

Ανοιξε η συζήτηση για τη θερμοκρασία ψύξης στα σούπερ μάρκετ

Η Ruth McDonald, η διευθύντρια εταιρικών υπηρεσιών στη Morrisons, δήλωσε: «Η τυπική θερμοκρασία για την αποθήκευση και τη μεταφορά κατεψυγμένων τροφίμων σήμερα μοιάζει σαν να είναι απλώς μια σύμβαση πριν από σχεδόν 100 χρόνια.

«Τώρα έχουμε πολύ καλύτερους καταψύκτες και σύγχρονη τεχνολογία και παρακολούθηση που μας δίνει μια ακριβή εικόνα των θερμοκρασιών των κατεψυγμένων τροφίμων σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού».

Ο Thomas Eskesen, ο πρόεδρος του Συνασπισμού Move to Minus 15°C, στον οποίο έχει πλέον ενταχθεί η Morrisons, δήλωσε: «Το να έχουμε έναν μεγάλο λιανοπωλητή στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως η Morrisons, είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός».

Ο Stefan Descheemaeker, διευθύνων σύμβουλος της Nomad Foods, δήλωσε σχετικά: «Γνωρίζουμε από τη μελέτη μας ότι η αύξηση της θερμοκρασίας στην οποία αποθηκεύουμε κατεψυγμένα τρόφιμα μπορεί να μειώσει σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας και τις εκπομπές άνθρακα. Η θέσπιση ενός τερματισμού της παγωμένης βιομηχανίας συμμαχίας, για να τεθούν σε εφαρμογή τα ευρήματά μας, θα είναι το κλειδί για να προχωρήσει αυτή η ευρεία αλλαγή».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή