Τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενο ιρανικό χτύπημα στο Ισραήλ αύριο Δευτέρα 5 Απριλίου, ως απάντηση στη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε, κρούουν Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι, με αποκαλύψεις τους στον δημοσιογράφο του Axios, Μπαράκ Ραβίντ.

Οι αξιωματούχοι υπογραμμίζουν ότι η επίθεση θα μπορούσε να μοιάζει με αυτή της 13ης Απριλίου, αλλά μπορεί να είναι πιο εκτεταμένη. Η λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ ενδέχεται επίσης να συμμετάσχει στην επίθεση.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανησυχεί ότι μπορεί να είναι πιο δύσκολο να συσπειρώσει τον ίδιο διεθνή και περιφερειακό συνασπισμό που υπερασπίστηκε το Ισραήλ κατά την προηγούμενη ιρανική επίθεση, εξαιτίας της συνεχιζόμενης διαμάχης με τη Χαμάς, η οποία έχει τροφοδοτήσει το αντι-ισραηλινό αίσθημα σε όλη την περιοχή.

Στις 3 Αυγούστου, ο στρατηγός Michael Kurilla, υπεύθυνος για τις αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή, έφτασε στη Μέση Ανατολή. Αν και το ταξίδι του ήταν προσχεδιασμένο, τώρα θα εργαστεί για να κινητοποιήσει συμμάχους για να αντιμετωπίσει μια πιθανή ιρανική επίθεση.

Αξιωματούχοι τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από το Ισραήλ τόνισαν ότι παραμένει αβέβαιο εάν το Ιράν και η Χεζμπολάχ θα συντονίσουν τις επιθέσεις τους ή θα δράσουν ανεξάρτητα. Πιστεύουν ότι και οι δύο ακόμη οριστικοποιούν τα στρατιωτικά τους σχέδια και περιμένουν την πολιτική έγκριση.

Οι ΗΠΑ μάλιστα έχουν ενισχύσει τις στρατιωτικές δυνάμεις τους στην περιοχή με πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη ενώ συνεχίζουν τις κενές νοήματος εκκλήσεις για εκεχειρία.

Μάλιστα ο Μπλίνκεν είχε μιλήσει με τον ομόλογό του στο Κατάρ μετά τη δολοφονία Χανίγια για να στείλει το μήνυμα ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχιστούν.

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί το σχόλιο του πρωθυπουργού του Κατάρ που ήρθε ως αντίδραση στην είδηση της δολοφονίας: Πώς είναι δυνατόν να προσπαθείς για εκεχειρία όταν το ένα μέρος δολοφονεί τον διαμεσολαβητή του άλλου;

Το Πεντάγωνο είχε λάβει παρόμοια μέτρα στις αρχές Απριλίου, πριν την επίθεση με πυραύλους και drones που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ, που ύστερα ανακοίνωσε ότι κατέρριψε σχεδόν 300 drones και πυραύλους με τη βοήθεια των ΗΠΑ και άλλων συμμάχων του.

Αυτήν τη φορά όμως, σε ενδεχόμενη συνδυασμένη επίθεση της Χεζμπολάχ από τον Λίβανο, η αποστολή των αμερικανικών δυνάμεων να αναχαιτίσουν πυραύλους και drones θα είναι ακόμη πιο δύσκολη δεδομένου του μεγάλου οπλοστασίου της φιλοϊρανικής οργάνωσης και της γειτνίασης με το Ισραήλ.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, συνομίλησε με τον Ισραηλινό ομόλογό του πριν λίγες ώρες επαναβεβαιώνοντας τη στρατιωτική υποστήριξη προς το Ισραήλ. Ο Τζο Μπάιντεν μίλησε χθες με τον Νετανιάχου τονίζοντας την ανάγκη για αποκλιμάκωση, όπως πολλοί δυτικοί ηγέτες.

Το Αl Jjazeera σημειώνει πώς κανείς δεν θέλει αλλά και πως η παραμικρή αστοχία θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, ειδικά αν το Ιράν στοχεύσει μια πυκνοκατοικημένη αστική περιοχή και το Ισραήλ αισθανθεί την ανάγκη να απαντήσει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα