Η κλιματική κρίση έχει αρχίσει να επεκτείνεται πολύ γρήγορα, με τη θερμοκρασία να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Για ακόμη μία φορά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας εξέδωσε προειδοποίηση για ακόμα μία φορά μετά από ένα χρόνο, όπου έχουν καταγραφεί οι υψηλότερες θερμοκρασίες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού, στις 22 Ιουλίου 2024, η ημερήσια παγκόσμια μέση θερμοκρασία έφτασε σε νέο υψηλό ρεκόρ στους 17,16 °C, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή βάση δεδομένων ERA5 που διατηρεί η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus (C3S), με δεδομένα που εκτείνονται από το 1940.
Κλιματική αλλαγή: Μισό εκατομμύριο άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από υπερβολική ζέστη κάθε χρόνο
Στις 23 Ιουλίου, η αντίστοιχη τιμή ήταν 17,15 °C. Στις 21 Ιουλίου, το ρεκόρ θερμοκρασίας ήταν 17,09 °C. Και οι τρεις αυτές ημέρες ήταν θερμότερες από το προηγούμενο ρεκόρ των 17,08 °C, που σημειώθηκε μόλις πέρυσι στις 6 Ιουλίου 2023.
Δέκα χώρες ξεπέρασαν τους 50 βαθμούς
Τουλάχιστον δέκα χώρες έχουν καταγράψει θερμοκρασίες άνω των 50 °C σε περισσότερες από μία τοποθεσίες φέτος. Πολλές δεκάδες τοποθεσίες έχουν δει μέγιστες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας πάνω από 40 °C και επικίνδυνα υψηλές ελάχιστες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Ο WMO έχει καταγράψει μεταξύ 2000 και 2019 περίπου 489.000 θανάτους που σχετίζονται με τις υψηλές θερμοκρασίες, με το 45% αυτών στην Ασία και το 36% στην Ευρώπη.
Oι κεντρικές περιοχές του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος της Αθήνας καθώς και Δήμοι στον Πειραιά, εμφανίζουν πολύ υψηλό θερμικό κίνδυνο
Η έλλειψη ενιαίων προτύπων αναφοράς ασθενειών, τραυματισμών και θανάτων που σχετίζονται με τη ζέστη καθιστά δύσκολη τη συγκέντρωση και σύγκριση των στατιστικών που αναφέρονται σε εθνικό επίπεδο.
Έρευνα για τον μελλοντικό θερμικό κίνδυνο
Έρευνα του ΕΚΠΑ επιχειρεί να προβλέψει τον θερμικό κίνδυνο που θα υπάρχει στην Αθήνα, χρησιμοποιώντας παραμέτρους όπως η επιφανειακή θερμοκρασία εδάφους (LST), ο δείκτης βλάστησης και η πληθυσμιακή πυκνότητα ως προς τα άτομα άνω των 65 ετών. Ως αποτέλεσμα, το ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα της Αθήνας κατηγοριοποιήθηκε σε πέντε (5) τάξεις θερμικού κινδύνου: πολύ χαμηλός, χαμηλός, μέτριος, υψηλός και πολύ υψηλός.
Όπως διακρίνεται και σε χάρτη που ακολουθεί, οι κεντρικές περιοχές του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος της Αθήνας καθώς και Δήμοι στον Πειραιά, εμφανίζουν πολύ υψηλό θερμικό κίνδυνο, ενώ ο θερμικός κίνδυνος λαμβάνει τις χαμηλότερες τιμές κυρίως βορειοανατολικά και ανατολικά.
Παράλληλα εκτιμήθηκε και η διαφορά θερμοκρασίας για τη χρονική περίοδο 2041-2070 σε σύγκριση με την περίοδο 1971 – 2000 με τη χρήση του σεναρίου SSP5-8.5 που εντάσσεται στη νέα σειρά σεναρίων των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή και είναι το δυσμενέστερο (ουσιαστικά θεωρεί ότι θα συνεχιστεί αμείωτη η χρήση των ορυκτών καυσίμων και κατά συνέπεια θα αυξηθεί περαιτέρω η συγκέντρωση των αερίων θερμοκηπίου, και ιδίως του διοξειδίου του άνθρακα, στην ατμόσφαιρα).
Ειδικότερα, για την εκτίμηση, όπως εξηγεί ο κ. Καρτάλης, αξιοποιήθηκαν τρία κλιματικά μοντέλα τα αποτελέσματα των οποίων αποτυπώθηκαν σε βελτιωμένη χωρική κλίμακα της τάξης των 12.5 km x 12.5 km, με τη χρήση μηχανικής μάθησης και τη χρήση μιάς σειράς προγνωστικών παραμέτρων όπως η μέση επιφανειακή ροή ηλιακής ακτινοβολίας, η ταχύτητα του ανέμου στα 10 μέτρα από την επιφάνεια, κ.α.
Γραφική απεικόνιση των πέντε τάξεων θερμικού κίνδυνου
Όπως διακρίνεται στο παρακάτω σχήμα, που επισυνάπτεται, η αύξηση της θερμοκρασίας για το ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα της Αθήνας ξεπερνά τους 3.5 βαθμούς Κελσίου.
Αναλύεται δε ως συνδυασμός της κλιματικής αλλαγής και της αστικής θερμικής νησίδας με εξαίρεση τις παράκτιες ζώνες και τις περιοχές βορειότερα της Αθήνας. Εκτιμάται βάσιμα ότι αύξηση αυτού του μεγέθους, θα επιδεινώσει σημαντικά το θερμικό κίνδυνο στην Αθήνα κατά τη μελλοντική περίοδο 2041-2070.
Πηγή: in.gr
Latest News
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα
SOS από τους Ευρωπαίους κατασκευαστές πλαστικών - «Πνίγουν» τις επιχειρήσεις οι κανονισμοί
Τα πλαστικά είναι ο τελευταίος μεταποιητικός τομέας στην ήπειρο που συρρικνώνεται παρά την παγκόσμια ανάπτυξη
«Νεκρός» ο στόχος για το κλίμα - Πώς ο Τραμπ θα «επιβαρύνει» τον πλανήτη με 0,04 βαθμούς Κελσίου
Tο 2024 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι η πρώτη μεμονωμένη χρονιά πάνω από το όριο των 1,5o C - Χωρίς χαραμάδα αισιοδοξίας η COP29
Τα σχέδια της Masdar για off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά σε Ελλάδα και Ισπανία – Ο «άσος» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ο COO της Masdar Abdulaziz Alobaidli, στη διάρκεια εκδήλωσης της ΕΔΕΥΕΠ στο πλαίσιο της COP29 μίλησε για τα πλάνα επενδύσεων
Διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον στα υπεράκτια αιολικά πάρκα της Ελλάδας
Η προοπτική της Ελλάδας στο πλαίσιο της φετινής Διάσκεψης Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα, COP29 - Το επενδυτικό ενδιαφέρον
Η δημιουργική ασάφεια της COP29 - Τι είναι το... NCQG και τι προσδοκούν οι φτωχές χώρες
Το πιο δύσκολο ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι διαπραγματεύσεις για το κλίμα στην COP29 είναι ο «νέος συλλογικός ποσοτικός στόχος»
Ρήγας (Energean): Η αποθήκευση CO2 είναι μια λύση για να επιβιώσουν οι βιομηχανίες
Η μεγάλη επένδυση στον Πρίνο με την ασφαλή αποθήκευση CO2 θα διατηρήσει τη βιομηχανική δραστηριότητα στον Κόλπο της Καβάλας για τις επόμενες δεκαετίες, είπε ο Μαθιός Ρήγας