
Για χρόνια η κρουαζιέρα θεωρούνταν από πολλούς ως οι διακοπές για μεγαλύτερες ηλικίες. Αυτή η αντίληψη φαίνεται πως αλλάζει τελευταία, καθώς όλο και πιο νέοι άνθρωποι επιλέγουν αυτό το είδος διακοπών εκτοξεύοντας τη ζήτηση και δημιουργώντας νέες προοπτικές για τον κλάδο.
Στη Royal Caribbean Cruise, οι μισοί από τους επιβάτες της εταιρείας είναι Millennials ή Gen Z, σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Jason Liberty, και η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ηλικιακή ομάδα της πελατειακής της βάσης.
«Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έβαλαν [την κρουαζιέρα] περισσότερο στο ραντάρ των ανθρώπων ως κάτι που δεν είναι μόνο για ηλικιωμένους», είπε η καθηγήτρια πανεπιστημίου Melissa Newman
Και άλλες εταιρείες βλέπουν παρόμοια ανάπτυξη, με τη μέση ηλικία των επιβατών κρουαζιέρας να μειώνεται για δύο συνεχόμενα χρόνια αφού ήταν σε μεγάλο βαθμό στάσιμες τουλάχιστον από το 2016, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Κρουαζιέρων, γράφει το Bloomberg.
Τουρισμός: Ποια ταξίδια προτιμούν οι Έλληνες
«Ακόμα και οι νεόνυμφοι ρωτούν για κρουαζιέρες», παρατηρεί χαρακτηριστικά ο Έρικ Χρούμπαντ, επικεφαλής του ταξιδιωτικού γραφείου CIRE Travel, στη Νέα Υόρκη, για το οποίο ο κύκλος εργασιών στην κρουαζιέρα τετραπλασιάστηκε τα τελευταία δύο χρόνια, κάτι το οποίο μερικά χρόνια πριν θα ακουγόταν τρελό, όπως σχολίασε ο ίδιος.
Οι μεγάλοι κερδισμένοι
Η εταιρεία που είχε το μεγαλύτερο κέρδος από αυτήν τη στροφή των νεότερων ήταν η Royal Caribbean, η οποία βγήκε από την πανδημία πιο γρήγορα από τους ανταγωνιστές της.
Η τιμή της μετοχής της έχει εκτοξευθεί σχεδόν 600% αφήνοντας πολύ πίσω το χαμηλό της περιόδου του κορονοϊού που σημειώθηκε τον Μάρτιο του 2020.
Η μετοχή της Carnival αυξήθηκε κατά 88% και της Norwegian Cruise Line Holdings έχει κερδίσει 142%.
Τα δύο νέα πλοία της Royal Caribbean, τα μεγαλύτερα στον κόσμο, με πολυτελείς επιλογές για φαγητό και χώρους μόνο για ενήλικες, μαζί με τα ιδιωτικά νησιά της Καραϊβικής της εταιρείας βοήθησαν την εταιρεία να απευθυνθεί σε ένα ευρύτερο κοινό, δήλωσε σε συνέντευξή του ο Patrick Scholes, CEO της Truist Securities.
Τα κέρδη της για το 2024 προβλέπεται να είναι 50% περισσότερα από ό, τι πριν από την πανδημία, ενώ οι ανταγωνιστές της θα δουν τα κέρδη τους να μειώνονται περίπου κατά το ίδιο ποσοστό, σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε το Bloomberg.
Σε κάθε περίπτωση, η κρουαζιέρα ανακάμπτει δυναμικά.
Πέρυσι, οι θαλάσσιες κρουαζιέρες απέπλευσαν με 31,7 εκατομμύρια επιβάτες, 7% περισσότερο από το 2019, σύμφωνα με την CLIA. Ο διεθνής τουρισμός μειώθηκε κατά 12% την ίδια περίοδο.
Φέτος, το 7,2% των ταξιδιωτικών δαπανών στις ΗΠΑ έχει διατεθεί σε κρουαζιέρες, από 5,8% το 2019, έγραψε σε έκθεσή του τον προηγούμενο Μάιο ο ανώτερος οικονομολόγος του Ινστιτούτου της Bank of America, Ντέιβιντ Τίνσλι, ο οποίο παρατήρησε ότι η ανάπτυξη της κρουαζιέρας ως έναν βαθμό «υπονομεύει» τα ξενοδοχεία.
Το κόστος
Το μεγαλύτερο δέλεαρ της κρουαζιέρας για τις ηλικιακές ομάδες των 20 και των 30 είναι το γεγονός ότι η σχέση κόστους – υπηρεσιών που συνήθως είναι φθηνότερη από άλλες επιλογές διακοπών.
«Δεν υπάρχει πιο οικονομικός τρόπος για να γνωρίσεις πραγματικά τον κόσμο», είπε η Melissa Newman, καθηγήτρια πανεπιστημίου και blogger κρουαζιέρας, η οποία έχει καταφέρει να επισκεφτεί 30 χώρες σε περισσότερες από 20 κρουαζιέρες τα τελευταία εννέα χρόνια.
Η τιμή της κράτησης μιας κρουαζιέρας ήταν 40% χαμηλότερη από συγκρίσιμες διακοπές άλλου τύπου το 2023, σύμφωνα με τη Norwegian Cruise Line. Οι αναλυτές του κλάδου υπολογίζουν αυτό το ποσοστό γύρω στο 20%, το οποίο και πάλι είναι πολύ πάνω από τους ιστορικούς μέσους όρους.
Οι νέοι επιβάτες κρουαζιέρας, των οποίων ο αριθμός αυξήθηκε κατά 12% το 2022 και το 2023 σε σύγκριση με την προηγούμενη διετία, συχνά το ενημερώνονται μέσω των ροών κοινωνικής δικτύωσης. Σύμφωνα με τις προοπτικές που βλέπει η Deloitte για τα ταξίδια το 2024, το 42% των ταξιδιωτών της Gen Z και το 26% των ταξιδιωτών της γενιάς των Millennial χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σύντομο περιεχόμενο βίντεο για να προγραμματίσουν τα ταξίδια τους, σε σύγκριση με μόλις 12% των Gen Xers.
All inclusive
Σημαντικό πλεονέκτημα της κρουαζιέρας είναι ότι στην τιμή του πακέτου περιλαμβάνονται το φαγητό, τα ποτά κ.λπ. Από τον Ιανουάριο του 2023, τα έξοδα διακοπών είναι κατά 13% υψηλότερα από τα επίπεδα πριν από την πανδημία,σύμφωνα με τον δείκτη τιμών ταξιδιού του NerdWallet.
Το κόστος του φαγητού ή της ενοικίασης αυτοκινήτου αυξήθηκε περισσότερο από 20% από το 2019. Και ενώ οι αεροπορικοί ναύλοι ήταν σχετικά σταθεροί, τα εισιτήρια είναι λιγότερο πιθανό να περιλαμβάνουν χειραποσκευές και άλλες ανέσεις όπως πριν.
Η σωστή στιγμή για την κρουαζιέρα
Το αυξανόμενο ενδιαφέρον των νέων εκδηλώνεται στην καλύτερη εποχή για τον κλάδο της κρουαζιέρας, αν αναλογιστεί κανείς με τι χρέη φορτώθηκε το 2020 και το 2021 λόγω της πανδημίας που τον έβαλε στον πάγο.
«Δεν νομίζω ότι πρόκειται για μόδα ή τάση. Νομίζω ότι αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο αυτή η ομάδα πελατών πλέον, οι Millennials που μεγαλώνουν, θέλει να βιώνει την εμπειρία [των διακοπών]», δήλωσε ο Saverimuttu της Virgin Voyages. «Οι τάσεις τις οποίες ακολουθούμε πιστεύω ότι είναι θεμελιώδεις αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών».


Latest News

Κραυγή αγωνίας για τον τουρισμό της Σαντορίνης - Γιατί κινδυνεύει η έναρξη της σεζόν
Αγωνία στους επιχειρηματίες της φιλοξενίας και της κρουαζιέρας για την πορεία της τουριστικής κίνησης - Τι ζητούν οι επιχειρηματικοί φορείς

Ο «ανεκμετάλλευτος πλούτος» του συνεδριακού τουρισμού - Έσοδα έως 7 δισ. τον χρόνο
Ο συνεδριακός τουρισμός φέρνει αυτή τη στιγμή έσοδα 2 δισ. σε ετήσια βάση στην Ελλάδα - Τεράστιες οι προοπτικές ανάπτυξης

H Intercontinental ανοίγει νέο ξενοδοχείο στην Κρήτη - Ντεμπούτο για την Vignette Collection στα Χανιά
Η Intercontinental επεκτείνει στην Ελλάδα την ταχέως αναπτυσσόμενη αλυσίδα Vignette Collection

Ρευματοκλοπές στον κλάδο της εστίασης και φιλοξενίας - Τι δείχνουν οι έλεγχοι
Σε ορισμένες περιπτώσεις γνωστών αλυσίδων καταστημάτων, το ποσοστό διαπιστωμένων ρευματοκλοπών ξεπέρασε το 50% επί του αριθμού των παροχών που ελέγχθηκαν

Καλπάζουν Ρόδος και Κρήτη, υποχωρεί η Σαντορίνη – Τα μηνύματα για τη φετινή τουριστική σεζόν
Αθλητής με ταλέντο αλλά χωρίς προπόνηση ο ελληνικός τουρισμός, εκτιμά ο Γιάννης Χατζής πρόεδρος της ΠΟΞ

Πλέει προς νέα ρεκόρ η κρουαζιέρα - Πάνω απο 5.200 call στα ελληνικά λιμάνια
Για το 2025 αναμένεται αύξηση της κίνησης και η πρόβλεψη είναι για 5,8 εκατομμύρια επιβάτες σε 5.290 αφίξεις πλοίων στα ελληνικά λιμάνια

Νέα τουριστική επένδυση 120 εκατ. στην Κρήτη από τις οικογένειες Σμπώκου-Βασιλάκη
Τουριστικό συγκρότημα στη θέση «Σκούρος» στα νότια του νομού Ηρακλείου

«Τουρισμός για όλους 2025»: Τα 16 βήματα που ξεκλειδώνουν τα vouchers για διακοπές
Στις 10 Μαρτίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους 2025»

Goldair: Αναπτύσσεται σε Ιωάννινα, Λήμνο, Κάσο και Καστελόριζο
Η παρουσία της Goldair Handling στα παραπάνω αεροδρόμια , υπογραμμίζει τη δέσμευση της εταιρείας για συνεχή ανάπτυξη και παροχή υπηρεσιών επίγειας εξυπηρέτησης

Ποιο είναι το καλύτερο ελληνικό νησί για πεζοπορία
Πρόσφατος κατάλογος του Conde Nast Traveler αναδεικνύει τα καλύτερα Ελληνικά νησιά για το 2025