Οι αγορές μετοχών κατρακυλούν και τα ομόλογα σημειώνουν ράλι στην Ασία τη Δευτέρα, καθώς οι αναβίωση των φόβων για ύφεση στις Ηνωμένες Πολιτείες ωθούν τους traders σε αναζήτηση πιο ασφαλών επενδυτικών καταφυγίων, αλλάζοντας το κλίμα στις αγορές.

Οι επενδυτές ξεκίνησαν από εκεί που τερμάτισαν την Παρασκευή, μειώνοντας τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Nasdaq κατά 2,27%, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 υποχώρησαν 1,41%. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του EUROSTOXX 50 υποχώρησαν 0,6% και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης FTSE 0,2%.

Από την Χρυσομαλλούσα στον φόβο της ύφεσης-Το δίλημμα των επενδυτών

Ο Nikkei της Ιαπωνίας έχανε ένα εκπληκτικό 5,5% για να φτάσει στα χαμηλά επτά μηνών, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη απώλεια τριών συνεδριών από την οικονομική κρίση του 2011.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας χάνει 2,0%, ενώ τα κινεζικά μπλε τσιπ αντιστέκονται με άνοδο 0,4%, η οποία αποδίδεται στην άνοδο του PMI των υπηρεσιών Caixin στο 52,1.

Τα ανησυχητικά σημάδια από την οικονομία των ΗΠΑ κλυδωνίζουν τις αγορές

Οι αγορές ποντάρουν σε επιθετική μείωση των επιτοκίων

Οι αποδόσεις των 10ετών ιαπωνικών ομολόγων υποχώρησαν απότομα 17 μονάδες βάσης στο χαμηλότερο από τον Απρίλιο στο 0,785%, καθώς οι αγορές επανεξέτασαν ριζικά την προοπτική μιας νέας αύξησης από την Τράπεζα της Ιαπωνίας.

Τα κρατικά ομόλογα ήταν σε ζήτηση με τις αποδόσεις των 10 ετών να αγγίζουν το 3,723%, το χαμηλότερο από τα μέσα του 2023.

Οι αποδόσεις των δύο ετών μειώθηκαν στο 3,818%, έχοντας ήδη υποχωρήσει κατά 50 μονάδες βάσης την περασμένη εβδομάδα και θα μπορούσαν σύντομα να διολισθήσουν κάτω από τις αποδόσεις των 10 ετών, μετατρέποντας σε θετική την καμπύλη με τρόπο που προανήγγειλε ύφεση στο παρελθόν.

Η ανησυχητικά αδύναμη έκθεση για την απασχόληση του Ιουλίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, επιβαρύνει το κλίμα στις αγορές, οι οποίες πλέον ποντάρουν με ποσοστό 70%  στην πιθανότητα η Fed να προχωρήσει σε ακόμα πιο δραστική μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, κατά 50 μονάδες βάσης. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης συνεπάγονται περικοπές 115 μονάδων βάσης στο επιτόκιο κεφαλαίων 5,25-5,5% φέτος και βλέπουν επιτόκια γύρω στο 3,0% μέχρι το τέλος του 2025.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές