Η είσοδος των επενδυτών στην ιαπωνική αγορά αυτή τη στιγμή είναι σαν να πιάνεις «ένα μαχαίρι που πέφτει», δήλωσε ο περιφερειακός επικεφαλής επενδύσεων στην UBS Global Wealth Management, Κέλβιν Τέι, μιλώντας στο CNBC.

«Ο μόνος λόγος για τον οποίο η ιαπωνική αγορά είναι τόσο ανεβασμένη τα τελευταία δύο χρόνια είναι επειδή το ιαπωνικό γεν ήταν πολύ, πολύ αδύναμο. Μόλις αντιστραφεί, πρέπει να βγεις σωστά και νομίζω ότι όλοι βγαίνουν τώρα ως αποτέλεσμα αυτού», δήλωσε ο Τέι.

Αναζητώντας ασφαλή λιμάνια: Στη σκιά της ύφεσης οι μετοχές – Ράλι στα ομόλογα

Το γεν, το οποίο έπεσε σε χαμηλό 38 ετών, στο 161,99 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ τον Ιούνιο, ανέστρεψε την πορεία του κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της συνεδρίασης πολιτικής της Τράπεζας της Ιαπωνίας. Στη συνέχεια ενισχύθηκε απότομα μετά την αύξηση του βασικού επιτοκίου της BOJ την περασμένη εβδομάδα σε περίπου 0,25% και την απόφαση να περιορίσει τις αγορές ιαπωνικών κρατικών ομολόγων.

Επί του παρόντος, το γεν διαπραγματεύεται στα 144,82, το χαμηλότερο επίπεδό του έναντι του δολαρίου από τον Ιανουάριο.

Ένα ισχυρότερο γεν πιέζει τις ιαπωνικές χρηματιστηριακές αγορές, στις οποίες κυριαρχούν σε μεγάλο βαθμό οι εμπορικοί οίκοι και οι επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό, διαβρώνοντας την ανταγωνιστικότητά τους.

Ο διοικητής της BOJ, Καζούο Ουέντα, εμφάνισε έναν «γερακίσιο» τόνο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά τη συνεδρίαση της τράπεζας στις 31 Ιουλίου, λέγοντας ότι «αν η οικονομία και οι τιμές κινηθούν σύμφωνα με τις προβλέψεις μας, θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια», σύμφωνα με το Reuters.

Είπε επίσης ότι υπάρχει «ακόμη αρκετή απόσταση» μέχρι το επιτόκιο πολιτικής της να φτάσει σε ένα ουδέτερο επίπεδο που δεν ψύχει ούτε υπερθερμαίνει την οικονομία.

Ο Ουέντα δήλωσε επίσης ότι το επίπεδο των επιτοκίων του 0,5%, το οποίο η Ιαπωνία έχει να το δει αυτό από το 2008, δεν αποτελεί εμπόδιο και ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να αυξηθούν ακόμη περισσότερο.

Τι εκτιμά η UBS για τα επόμενα βήματα

Ο Τέι επισήμανε ότι το γεν μπορεί να δείξει αν η ιαπωνική αγορά θα πάει καλά. Καθώς το γεν έχει ενισχυθεί, οι μετοχές έχουν μειωθεί, «υπάρχει ακόμα πολύ μεγαλύτερη πίεση στην ιαπωνική χρηματιστηριακή αγορά, δυστυχώς», είπε.

Αν και ο Τέι αναγνώρισε ότι ορισμένα κέρδη που σημείωσε η αγορά οφείλονται στις προσπάθειες αναδιάρθρωσης από το Χρηματιστηρίου του Τόκιο, «ο κύριος μοχλός ήταν το ιαπωνικό γεν».

Ένας παράγοντας για τον οποίο το γιεν έχει επηρεάσει τόσο έντονα την ιαπωνική αγορά είναι αυτό που είναι γνωστό ως το «γεν carry trade».

Ουσιαστικά, όταν το γεν ήταν αδύναμο και τα επιτόκια της BOJ ήταν μηδενικά ή αρνητικά, οι επενδυτές δανείζονταν σε γεν και επένδυαν τα έσοδα σε περιουσιακά στοιχεία με υψηλότερες αποδόσεις.

Λαμβάνοντας ως οδηγό τα επιτόκια αναφοράς της κεντρικής τράπεζας, ένας επενδυτής θα μπορούσε να δανειστεί γιεν με επιτόκιο 0% νωρίτερα μέσα στο έτος και να επενδύσει τα χρήματα στις ΗΠΑ, κερδίζοντας τόκο 5,25%.

Τώρα, με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να σηματοδοτεί ότι οι μειώσεις των επιτοκίων είναι στο τραπέζι και την Τράπεζα της Ιαπωνίας να αυξάνει τα επιτόκια, η διαφορά επιτοκίων μεταξύ των δύο κεντρικών τραπεζών θα μειωθεί, καθιστώντας το “carry trade” λιγότερο ελκυστικό, δημιουργώντας ενδεχομένως τις προϋποθέσεις για περαιτέρω ενίσχυση του γεν.

Ο Τέι αναμένει ότι το γεν θα φτάσει περίπου στα 143 προς το δολάριο, αλλά αν οι ιαπωνικές ασφαλιστικές εταιρείες και τα συνταξιοδοτικά ταμεία αρχίσουν να επαναπατρίζουν περισσότερα γεν πίσω στην Ιαπωνία, το νόμισμα θα μπορούσε να φτάσει στα 135 έναντι του δολαρίου. «Έτσι, ναι, μπορεί να βρει ένα επίπεδο, αλλά αυτή τη στιγμή, η ιαπωνική χρηματιστηριακή αγορά εξακολουθεί να μην είναι αρκετά ελκυστική για να θέλω πραγματικά να μπω», κατέληξε ο Τέι της UBS.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές