Σε θετικό έδαφος γύρισε τελικά ο χρυσός, μετά από μία ασταθή πορεία: το πολύτιμο μέταλλο αρχικά υποχώρησε απότομα και στη συνέχεια ανέκαμψε καθώς οι αγορές κάνουν ασκήσεις ισορροπίας μεταξύ των sell-off στις μετοχές και της κλιμακούμενης έντασης στη Μέση Ανατολή.

Ο δείκτης σποτ – που σημείωσε ράλι κοντά σε νέα ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα – αρχικά βυθίστηκε περισσότερο από 1% πριν ανακάμψει για να με μικρά κέρδη κοντά στα 2.440 δολάρια η ουγγιά. Η αυξανόμενη ανησυχία για μια βαθύτερη επιβράδυνση στις ΗΠΑ έπληξε τις αγορές μετοχών, με τους επενδυτές να ανησυχούν ότι η Federal Reserve μπορεί να βρίσκεται πίσω από την καμπύλη των μειώσεων επιτοκίων.

Στη Μέση Ανατολή, εν τω μεταξύ, υπάρχει ανησυχία ότι μια πολύ τεταμένη κατάσταση θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια ευρύτερη, άμεση σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν. Το Ισραήλ προετοιμάζεται για μια πιθανή επίθεση από το Ιράν και τις πολιτοφυλακές του ως αντίποινα για δολοφονίες αξιωματούχων της Χεζμπολάχ και της Χαμάς.

Οι επιδόσεις

Ο χρυσός είναι ένα από τα κύρια εμπορεύματα με τις καλύτερες επιδόσεις φέτος, με τα κέρδη να ενισχύονται από τις αγορές από τις κεντρικές τράπεζες, τους Ασιάτες καταναλωτές και, τους τελευταίους μήνες, τις προσδοκίες ότι η Fed πλησιάζει στη μείωση των επιτοκίων.

Ενώ το μέταλλο συνήθως επωφελείται από τον ρόλο του ως ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο  σε περιόδους οικονομικής και γεωπολιτικής πίεσης, μπορεί να αποδυναμωθεί εάν οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων κινδύνου είναι ιδιαίτερα ξαφνικές ή έντονες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities