Πτώση που ξεπερνά το 1% καταγράφουν οι τιμές του χρυσού, καθώς το πολύτιμο μέταλλο παρασύρεται από το παγκόσμιο sell off  λόγω των αυξανόμενων οικονομικών ανησυχιών. Ωστόσο οι αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται για μια  προσωρινή διόρθωση για το ασφαλές καταφύγιο.

Ο χρυσός υποχώρησε 1,6% στα 2.403,39 δολάρια η ουγγιά. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού στις ΗΠΑ έχασαν 1% στα 2.444,10 δολάρια.

Γεν: Οι θέσεις στο carry trade δεν έχουν κλείσει ακόμα

Το  ασήμι υποχώρησε κατά 4,9% στα 27,15 δολάρια.

Η Wall Street καταγράφει σημαντικές απώλειες, καθώς οι φόβοι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα οδηγήσουν σε ύφεση μετά τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία την περασμένη εβδομάδα προελαύνουν στις παγκόσμιες αγορές.

Επενδυτές σε πανικό

«Οι επενδυτές είναι τρομοκρατημένοι και πουλάνε ό,τι μπορούν, και αυτό περιλαμβάνει χρυσό και ασήμι» εξηγεί στο Reuters ο Jim Wycoff, ανώτερος αναλυτής της Kitco Metals.

Το sell-off στους αυτοκαταλύτες πλατίνας και παλλαδίου αντανακλούσε επίσης τις αυξανόμενες ανησυχίες για τη βιομηχανική ζήτηση.

Οι επενδυτές κάνουν ντάμπινγκ περιουσιακών στοιχείων σε όλα τα επίπεδα

Η πλατίνα υποχώρησε 4,4% στα 916,05 δολάρια και το παλλάδιο έχασε 3,4% στα 859,25 δολάρια αφού έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2018. Τα δύο μέταλλα χρησιμοποιούνται στις εξατμίσεις των κινητήρων για τη μείωση των εκπομπών ρύπων.

Ενώ ο χρυσός θεωρείται ασφαλές καταφύγιο σε τέτοιες αβεβαιότητες, δεν έμεινε απρόσβλητος από το sell-off της Δευτέρας, καθώς οι επενδυτές έκαναν ντάμπινγκ περιουσιακών στοιχείων σε όλα τα επίπεδα.

Τα κρατικά ομόλογα, εν τω μεταξύ, ήταν σε ζήτηση, με τις αποδόσεις των 10 ετών των ΗΠΑ να αγγίζουν τα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα του 2023, καθώς οι φόβοι για ύφεση επιδεινώθηκαν μετά από μια ζοφερή έκθεση μισθοδοσίας Ιουλίου.

Ωστόσο, οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο χρυσός, ο οποίος έχει αυξηθεί περισσότερο από 16% μέχρι στιγμής φέτος, θα μπορούσε να ανακτήσει τις βάσεις του κοιτάζοντας το μέλλον, δεδομένων των επίμονων οικονομικών και πολιτικών αβεβαιοτήτων και επίσης των προσδοκιών για μειώσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, οι οποίες στηρίζουν την τιμή του πολύτιμου μετάλλου.

Οι αγορές ανέμεναν τώρα ότι η κεντρική τράπεζα θα μειώσει έως και 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

«Οι αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις και οι πρόσφατες ελπίδες για ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις των επιτοκίων της Fed θα πρέπει να δημιουργήσουν υποστηρικτικές συνθήκες για τον χρυσό. Σε τελική ανάλυση, ο χρυσός θα πρέπει να μπορεί να σημειώσει νέο υψηλό ρεκόρ μόλις ηρεμήσουν τα νεύρα» εκτιμά ο Han Tan, επικεφαλής αναλυτής αγοράς στο Exinity Group.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities