Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια άνοιξαν στο κόκκινο το πρωί της Δευτέρας σημείωσαν μεγάλη πτώση κατά την έναρξη της συνεδρίασης της Δευτέρας, καθώς η παγκόσμια μεταβλητότητα συνεχίζεται εν μέσω ανησυχιών για μια διαφαινόμενη ύφεση στις ΗΠΑ και βρίσκονται σε χαμηλό εξαμήνου.

Ο περιφερειακός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει πτώση 3,1% στις 482,42 μονάδες το χαμηλότερο επίπεδό του από τις 13 Φεβρουαρίου, με όλους τους τομείς και τα μεγάλα περιφερειακά χρηματιστήρια να διαπραγματεύονται στο κόκκινο.  Ο δείκτης οδεύει επίσης προς τη χειρότερη ημερήσια επίδοσή του μέσα σε 2,5 χρόνια. Οι τράπεζες υποχώρησαν 4,2%, οι μετοχές χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών σημείωσαν πτώση 3,6% και ο τεχνολογικός κλάδος κατέγραψε βουτιά 5%.

Ο γερμανικός DAX πέφτει 2,76% στις 17.174 μονάδες, ο βρετανικός FTSE σημειώνει πτώση 2,16% στις 7.998 μονάδες και ο γαλλικός CAC υποχωρεί 2,58% στις 7.064 μονάδες.

Η πτώση αυτή έρχεται μετά τη χειρότερη ημέρα από το 1987 για τον ιαπωνικό Nikkei ο οποίος εισήλθε σε bear market και η χειρότερη στην ιστορία του για τον δείκτη αναφοράς της Ταϊβάν.

Κατρακύλα δίχως τέλος: Η χειρότερη ημέρα από το 1987 – Σε bear market ο ιαπωνικός Nikkei

Το ξεπούλημα στην Ιαπωνία ήταν πιθανό να συνεχιστεί στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, δήλωναν νωρίτερα traders στο Τόκιο, αν και η πτώση είναι αρκετά μικρότερη έως τώρα. Οι επενδυτές είναι προετοιμασμένοι για νέα μεταβλητότητα λόγω των φόβων ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) έχει αργήσει πολύ να ανταποκριθεί στις ενδείξεις ότι η αμερικανική οικονομία επιβραδύνεται και μπορεί να αναγκαστεί να μειώσει τα επιτόκια.

Οι traders στο Τόκιο δήλωσαν ότι οι πωλήσεις ήταν μέρος μιας μεγάλης διόρθωσης και μιας κίνησης μείωσης του ρίσκου από τα παγκόσμια κεφάλαια. Ωστόσο, υπήρχαν παράγοντες που αφορούσαν ειδικά την Ιαπωνία και έπληξαν πολύ περισσότερο τις μετοχές του Τόκιο, ιδίως οι επιπτώσεις στα κέρδη του γεν που έχει ενισχυθεί κατά περίπου 9% από περίπου 161 γιεν έναντι του δολαρίου στα μέσα Ιουλίου σε έως 141.70 ανά δολάριο.

«Η ιαπωνική αγορά θεωρείται από τους παγκόσμιους επενδυτές ως εγγύηση για το παγκόσμιο εμπόριο», δήλωσε ο επικεφαλής ενός παγκόσμιου συνταξιοδοτικού ταμείου με έδρα και στην Ιαπωνία, μιλώντας στου FT. «Έτσι, αν βρίσκεστε σε κατάσταση σοβαρής μείωσης του ρίσκου, όπως πολλοί επενδυτές βρίσκονται αυτή τη στιγμή λόγω των φόβων για ύφεση στις ΗΠΑ και των γεωπολιτικών κινδύνων, είναι λογικό να κάνετε profit-taking σε μια ιαπωνική αγορά που έχει πάει πολύ καλά μέχρι στιγμής φέτος».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές