Συνεχίστηκε και σήμερα Δευτέρα το παγκόσμιο sell off οδηγώντας τους επενδυτές σε κινήσεις πανικού. Από το ξεκίνημα στην Ασία μέχρι στο κλείσιμο της Μέκκας των Χρηματιστηρίων, της Wall Street, οι δείκτες κατέγραψαν ισχυρή πτώση, φέρνοντας στους παλαιότερους μνήμες από την Μαύρη Δευτέρα του 1987 , την κατάρρευση του Long Term Capital Management το 1998 και την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Η σκιά της ύφεσης πάνω από την αμερικανική οικονομία είναι το φιτίλι που πυροδότησε το παγκόσμιο ξεπούλημα μετοχών. Οι επενδυτές είχαν χτίσει τις θέσεις τους πάνω στο αφήγημα της ήπιας προσγείωσης της αμερικανικής οικονομίας ή αλλιώς στο σενάριο της Χρυσομαλλούσας. Ωστόσο μια μέρα μετά την απόφαση της Federal Reserve να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο υψηλό των 23 ετών τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν, ενίσχυσαν τους φόβους ότι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου δέχεται αυξανόμενες πιέσεις από το υψηλό κόστος δανεισμού.

Aγορές: Τι οδηγεί το παγκόσμιο ξεπούλημα των μετοχών [γράφημα]

Η απάντηση βρίσκεται πιθανότατα σε μια περαιτέρω απότομη εκκαθάριση των carry trades

Ωστόσο αναλυτές μιλώντας στο Reuters εξέφρασαν την εκτίμηση ότι το παγκόσμιο ξεπούλημα αντικατοπτρίζει περισσότερο την κατάρρευση των συναλλαγών carry trade που χρησιμοποιούν οι επενδυτές για να ικανοποιήσουν τα στοιχήματά τους παρά μια σκληρή και γρήγορη αλλαγή στις οικονομικές προοπτικές των ΗΠΑ.

Αντίθετα, η απάντηση βρίσκεται πιθανότατα σε μια περαιτέρω απότομη εκκαθάριση των carry trades,  όπου οι επενδυτές δανείζονται χρήματα από οικονομίες με χαμηλά επιτόκια, όπως η Ιαπωνία ή η Ελβετία, για να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις σε περιουσιακά στοιχεία με υψηλότερη απόδοση αλλού.

Έχουν πιαστεί στα δίχτυα τους καθώς το ιαπωνικό γεν έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 11% έναντι του δολαρίου από τα χαμηλά 38 ετών που είχαν σημειωθεί μόλις πριν από ένα μήνα.

«Κατά την εκτίμησή μας, μεγάλο μέρος αυτής (της πώλησης στην αγορά) οφείλεται σε συνθηκολόγηση θέσεων, καθώς ορισμένα μακροοικονομικά κεφάλαια πιάστηκαν σε λάθος δρόμο σε μια συναλλαγή και ενεργοποιήθηκαν τα stop, αρχικά ξεκινώντας με το συνάλλαγμα και το ιαπωνικό γεν» εξηγεί ο Mark Dowding, επικεφαλής επενδύσεων στην BlueBay Asset Management, αναφερόμενος σε προκαθορισμένα επίπεδα που ενεργοποιούν την αγορά ή την πώληση.

«Δεν βλέπουμε ενδείξεις στα δεδομένα που να λένε ότι έχουμε να κάνουμε με σκληρή προσγείωση», πρόσθεσε.

Ένας επενδυτής με έδρα την Ασία, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε ότι ορισμένα από τα μεγαλύτερα συστηματικά hedge funds, τα οποία συναλλάσσονται μέσα και έξω από μετοχές βάσει σημάτων από αλγορίθμους, άρχισαν να πωλούν μετοχές όταν η αιφνιδιαστική αύξηση των επιτοκίων της Τράπεζας της Ιαπωνίας την περασμένη εβδομάδα πυροδότησε προσδοκίες για περαιτέρω σύσφιgξη.

Αν και είναι δύσκολο να βρεθούν ακριβείς αριθμοί και οι συγκεκριμένες μετατοπίσεις θέσεων που διέπουν τις κινήσεις, οι αναλυτές υποψιάστηκαν ότι οι πολυπληθείς θέσεις σε αμερικανικές μετοχές τεχνολογίας, που χρηματοδοτούνται από carry trades, εξηγούν γιατί πλήττονται περισσότερο.

Wall Street

Οι κυριότεροι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες σημείωσαν μεγάλη πτώση τη Δευτέρα, με τον Nasdaq να υποχωρεί περισσότερο από 3%, και τον Dow Jones να καταγράφει τη χειρότερη μέρα των τελευταίων δύο χρόνων καθώς οι ανησυχίες για την ύφεση στις ΗΠΑ συγκλόνισαν τις παγκόσμιες αγορές και οδήγησαν τους επενδυτές έξω από τα ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία.

Ο Dow Jones  υποχώρησε κατά 1.033,99 μονάδες ή 2,60% στις 38.703,27 μονάδες, ο S&P 500  έχασε 160,23 μονάδες ή 3% στις 5.186,33 μονάδες και ο Nasdaq  υποχώρησε κατά 576,08 μονάδες ή 3,43% στις 16.208,o8 μονάδες.

Οι ανησυχίες για την ύφεση ακολούθησαν τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία της περασμένης εβδομάδας, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης της Παρασκευής για τις αμερικανικές μισθοδοσίες.

Οι δείκτες μείωσαν τις απώλειες μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι η δραστηριότητα του αμερικανικού τομέα υπηρεσιών τον Ιούλιο ανέκαμψε από χαμηλό τετραετίας εν μέσω αύξησης των παραγγελιών και της απασχόλησης.

Οι μετοχές της Apple  υποχώρησαν κατά 5% αφού η Berkshire Hathaway μείωσε κατά το ήμισυ το μερίδιό της στον κατασκευαστή iPhone. Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Warren Buffett άφησε επίσης τα μετρητά της Berkshire να εκτοξευθούν στα 277 δισ. δολάρια.

Η Nvidia  διολίσθησε περισσότερο από 7%, ενώ η Microsoft  υποχώρησε κατά 3,45% και η Alphabet  υποχώρησε κατά 4,74%.Άλλοι χαμένοι ήταν η Tesla, με πτώση 4,2%, και η Super Micro Computer, με πτώση 2,5%.

Ο πρόεδρος της Fed του Σικάγο, Όστιν Γκούλσμπι υποβάθμισε τους φόβους για ύφεση και εξέφρασε τη δέσμευση η Federal Reserve να αντιδράσει σε σημάδια αδυναμίας της οικονομίας. Ερωτηθείς εάν η αποδυνάμωση στην αγορά εργασίας και στον μεταποιητικό τομέα θα μπορούσε να προκαλέσει μια απάντηση από τη Fed, ο Γκούλσμπι δεν δεσμεύτηκε για συγκεκριμένη πορεία δράσης, αλλά είπε ότι δεν έχει νόημα να τηρηθεί μια «περιοριστική» πολιτική εάν η οικονομία αποδυναμώνεται.

«Η συνέπεια της υψηλότερης από την κανονική νομισματικής πολιτικής είναι η επιβράδυνση της οικονομίας. Δεν ξέρω αν υπάρχει δικαιολογία για τις προφανείς πωλήσεις πανικού που είδαμε τις τελευταίες ημέρες, διότι τα στοιχεία σίγουρα δεν υποδηλώνουν συντριβή της οικονομίας» εξηγεί ο Oliver Pursche, ανώτερος αντιπρόεδρος, σύμβουλος της Wealthspire Advisors στο Westport του Κονέκτικατ.

‘Ολοι οι τομείς και τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τερμάτισαν στο κόκκινο

Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Απώλειες 2,2% εν μέσω παγκόσμιου sell off

Βουτιά κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στο ρυθμό του παγκόσμιου ξεπουλήματος μετοχών αν και περιόρισαν τις απώλειες τους προς το τέλος της συνεδρίασης.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε  με πτώση 2,2% στις 486,79 μονάδες, υποχωρώντας από πτώση άνω του 3%, καθώς ο τεχνολογικός κλάδος ανέκτησε λίγο έδαφος για να κλείσει 1% χαμηλότερα. Ωστόσο, όλοι οι τομείς και τα κυριότερα χρηματιστήρια τερμάτισαν στο κόκκινο, με τις μετοχές κοινής ωφέλειας και τις μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου να χάνουν  πάνω από 3%.

Ο γερμανικός DAX έκλεισε με απώλειες 1,95% στις 17.317,58 μονάδες, ο βρετανικός FTSE με αρνητικό πρόσημο 2,04% στις 8.008,23 μονάδες και ο γαλλικός CAC40 με απώλειες 1,42% στις 7.148,99 μονάδες.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ελεύθερη πτώση 6,27% – «Χάθηκαν» 5,9 δισ. από την κεφαλαιοποίηση

Στη δίνη του παγκοσμίου sell-off βρέθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις τιμές των μετοχών να καταγράφουν ελεύθερη πτώση, οδηγώντας την αγορά στα επίπεδα των 1.340 μονάδων.

Το ελληνικό χρηματιστήριο ακολούθησε το αρνητικό κλίμα και το «ξεπούλημα» των μετοχών στις διεθνείς αγορές, οι οποίες υποχωρούν εν μέσω ανησυχιών για πιθανή ύφεση της αμερικανικής οικονομίας.

Ο τζίρος διαμορφώθηκε σε υψηλά επίπεδα λόγω των μαζικών πωλήσεων ενώ  χάθηκε το μεγαλύτερο μέρος των φετινών κερδών. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγορά μειώθηκε σήμερα κατά 5,938 δισ. ευρώ.

Οι φόβοι για ύφεση στις ΗΠΑ ήταν ο κύριος υπαίτιος για την κατάρρευση της παγκόσμιας αγοράς μετά την απογοητευτική έκθεση για την απασχόληση του Ιουλίου της Παρασκευής.

Σε bear market ο ιαπωνικός Nikkei – Στο κόκκινο οι δείκτες της Ασίας

Με βαριές απώλειες έκλεισαν οι αγορές στην Ασία, ξεκινώντας το παγκόσμιο το sell off. O ιαπωνικόw Nikkei 225 μπήκε σε bear market, χάνοντας μάλιστα όλα τα κέρδη τα οποία είχαν εισρεύσει από την αρχή του χρόνου. Σε bear market εισήλθε και οι ιαπωνικός Topix.

Η απώλεια της τάξεως του 12,4% για τον Nikkei που τον είδε να κλείνει στις 31.458,42 μονάδες ήταν η χειρότερη ημέρα για τον δείκτη από τη «Μαύρη Δευτέρα» του 1987. Η απώλεια των 4.451,28 μονάδων του δείκτη ήταν επίσης η μεγαλύτερη σε μονάδες σε όλη την ιστορία του.

«Βαριά» ιαπωνικά χαρτιά, όπως οι Mitsubishi, Mitsui and Co, Sumitomo και Marubeni, σημείωσαν κατακόρυφη πτώση άνω του 14%, με τη Mitsui να βλέπει μια πτώση σχεδόν 20% της κεφαλαιοποίησής της.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε κατά 8,1% προτού διακοπεί η διαπραγμάτευση για 20 λεπτά λόγω των διακοπτών του χρηματιστηρίου. Ο Kosdaq μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 11,71%. O αυστραλιανός δείκτης S&P/ASX 200 υποχώρησε σχεδόν 3%.

Ο Taiex της Ταϊβάν έκλεισε με πτώση 8,4%, τη χειρότερη ημέρα στην ιστορία του. Οι τεχνολογικές μετοχές ήταν από τις πιο σκληρά πληγείσες στη χρηματιστηριακή κατάρρευση της Δευτέρας. Η TSMC υπέστη τη μεγαλύτερη πτώση της, ενώ η Samsung Electronics επιβάρυνε επίσης τον δείκτη Kospi της Νότιας Κορέας.

O δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχωρεί κατά 2,01% και ο Shanghai Cοmpsite κατά 1,54%. Ο ινδικός NSE Nifty 50 υποχωρεί κατά 3,1%.

Χρυσός: Παρασύρθηκε από το sell off ο χρυσός -Πτώση που ξεπερνά το 1%

Πτώση που ξεπερνά το 1% καταγράφουν οι τιμές του χρυσού, καθώς το πολύτιμο μέταλλο παρασύρεται από το παγκόσμιο sell off  λόγω των αυξανόμενων οικονομικών ανησυχιών. Ωστόσο οι αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται για μια  προσωρινή διόρθωση για το ασφαλές καταφύγιο.

Ο χρυσός υποχώρησε 1,6% στα 2.403,39 δολάρια η ουγγιά. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού στις ΗΠΑ έχασαν 1% στα 2.444,10 δολάρια.

Το  ασήμι υποχώρησε κατά 4,9% στα 27,15 δολάρια.

«Οι επενδυτές είναι τρομοκρατημένοι και πουλάνε ό,τι μπορούν, και αυτό περιλαμβάνει χρυσό και ασήμι» εξηγεί στο Reuters ο Jim Wycoff, ανώτερος αναλυτής της Kitco Metals.

Το sell-off στους αυτοκαταλύτες πλατίνας και παλλαδίου αντανακλούσε επίσης τις αυξανόμενες ανησυχίες για τη βιομηχανική ζήτηση.

Οι καμπύλες αποδόσεων του 2ετούς και του 10ετούς ομολόγου ομαλοποιήθηκαν για λίγο το πρωί της Δευτέρας, με τα spread να γίνονται θετικά, πριν αναστραφούν

Ομόλογα ΗΠΑ: Ανακάμπτει μετά τη βουτιά η απόδοση του 10ετούς

Ανέκαμψε μετά από την απότομη πτώση που κατέγραψε νωρίς η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς ομολόγου, καθώς οι επενδυτές αναζητούσαν ασφάλεια εν μέσω του sell off .

H απόδοση του 10ετούς υποχώρησε λιγότερο από 1 μονάδα βάσης στο 3,786%. Νωρίτερα κατέγραφε πτώση περισσότερο από 10 μονάδες βάσης και βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Ιούνιο του 2023. Η απόδοση του διετούς ενισχύθηκε κατά  4 μονάδες βάσης στο 3,914%.

Οι αποδόσεις και οι τιμές κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις. Μία μονάδα βάσης ισούται με 0,01%.

Οι καμπύλες αποδόσεων του 2ετούς και του 10ετούς ομολόγου ομαλοποιήθηκαν για λίγο το πρωί της Δευτέρας, με τα spread να γίνονται θετικά, πριν αναστραφούν.

Οι έμποροι βλέπουν τώρα μια πιθανότητα 92,5% ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα μειώσει τα επιτόκια αναφοράς κατά 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με μια πιθανότητα 11% που παρατηρήθηκε την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch Tool της CME.

 Σε υψηλό 7μηνου το γεν- Υποχωρεί το δολάριο

Η άνοδος του γεν σε υψηλό επτά μηνών οδήγησε σε ευρεία πτώση του δολαρίου, καθώς μια σειρά οικονομικών στοιχείων την περασμένη εβδομάδα αύξησαν την προοπτική της οικονομικής ύφεσης στις ΗΠΑ και μεγαλύτερων μειώσεων των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Γεν

Ο δείκτης δολαρίου , ο οποίος παρακολουθεί το αμερικανικό νόμισμα έναντι ενός καλαθιού έξι άλλων, υποχώρησε κατά 0,46% στα 102,68, αφού υποχώρησε έως και τα 102,15, το χαμηλότερο επίπεδό του από τις 12 Ιανουαρίου.

Έναντι του γεν, το δολάριο υποχώρησε κατά 2,04% στα 143,5, κοντά στο πιο αδύναμο επίπεδο του έτους. Το ευρώ σημείωσε άνοδο 0,37% στα 1,095 δολάρια, μετά την άνοδό του έως τα 1,1009 δολάρια, την υψηλότερη τιμή του από τις 2 Ιανουαρίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές