Το ιαπωνικό γεν έφθασε σήμερα στα υψηλότερα επίπεδα έναντι του δολαρίου από τον Ιανουάριο, καθώς οι αγορές συνέχισαν στο ρυθμό των κινήσεων που προκλήθηκαν την περασμένη εβδομάδα από τα αδύναμα στοιχεία για τα εργασιακά στις ΗΠΑ, τα οποία αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες για ύφεση και τις προσδοκίες για βαθύτερες μειώσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Τα στοιχεία για την απασχόληση της Παρασκευής, που ήρθαν να προστεθούν σε μια σειρά από αδύναμες εκθέσεις κερδών από μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας και αυξημένες ανησυχίες για την κινεζική οικονομία, οδήγησαν σε παγκόσμιο ξεπούλημα τα χρηματιστήρια, το πετρέλαιο και τα νομίσματα υψηλής απόδοσης, καθώς οι επενδυτές αναζήτησαν την ασφάλεια των μετρητών.

Έκτακτη παρέμβαση της FED πιθανολογούν οι traders – Στο «κόκκινο» τα futures της Wall Street

Το sell-off συνεχίστηκαν τη Δευτέρα, με τις αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων να υποχωρούν περαιτέρω, τους χρηματιστηριακούς δείκτες στα προσυνεδριακά δεδομένα να βρίσκονται στο κόκκινο, το bitcoin να πέφτει και το δολάριο να χάνει έδαφος, κυρίως έναντι του γεν. Το γεν, ενισχύθηκε έως και 3,4% στα 141,675 ανά δολάριο, προτού υποχωρήσει στα 143,165. Το νόμισμα διαπραγματευόταν κοντά στο ισχυρότερο επίπεδό του από τις αρχές Ιανουαρίου.

«Οι φόβοι για ύφεση στις ΗΠΑ σημαίνουν ότι η αγορά δεν αναζητά πλέον μια ομαλή προσαρμογή της πολιτικής της Fed προς κάποιο είδος ουδέτερου επιτοκίου, ας πούμε κοντά στο 3,25%. Όχι, ο φόβος της ύφεσης φέρνει τώρα την ιδέα της διεγερτικής νομισματικής πολιτικής», σημείωσε ο Κρις Τέρνερ, επικεφαλής στρατηγικής συναλλάγματος στην ING.

Το γεν έχει σημειώσει άλμα 14% έναντι του δολαρίου τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, εν μέρει λόγω της αύξησης του επιτοκίου της Τράπεζας της Ιαπωνίας κατά 15 μονάδες βάσης την περασμένη εβδομάδα στο 0,25%, παράλληλα με την οποία ανακοίνωσε σχέδιο για μείωση στο μισό των μηνιαίων αγορών ομολόγων της τα επόμενα δύο χρόνια.

Οι αναλυτές της Barclays δήλωσαν ότι το ιαπωνικό νόμισμα ήταν το πιο υπεραγορασμένο μεταξύ των οικονομιών G10. Το ελβετικό φράγκο σημείωνε άνοδο άνω του 1% στα 0,84825 ανά δολάριο. Το φράγκο, ένα παραδοσιακά ασφαλές καταφύγιο, διαπραγματευόταν επίσης σε υψηλό επτά μηνών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές