Ο βασικός δείκτης της αναμενόμενης μεταβλητότητας στη Wall Street εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων και πλέον ετών το πρωί της Δευτέρας, καθώς οι παγκόσμιες μετοχές υποχώρησαν απότομα, ωθούμενες από ένα συνδυασμό στοιχείων, όπως η επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας, η άνοδος του γεν, τα αδύναμα εταιρικά αποτελέσματα και η απογοήτευση των επενδυτών με την τεχνητή νοημοσύνη.

Ο δείκτης μεταβλητότητας Cboe Volatility Index, ή VIX, ξεπέρασε το 60 σήμερα με άνοδο 165,8%, από περίπου 23 την Παρασκευή και περίπου 17 πριν από μία εβδομάδα.

Ποιοι πυροδότησαν το «κραχ» στις αγορές – Το σφυροκόπημα στο ΧΑ

Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο που έχει σημειώσει ο VIX από τον Μάρτιο του 2020, λίγο μετά τις έκτακτες ενέργειες της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid 19. Ο VIX είχε ανέλθει έως και 85,47 τον Μάρτιο του 2020, σύμφωνα με την FactSet.

Ο VIX υπολογίζεται με βάση την τιμολόγηση της αγοράς για τα δικαιώματα προαίρεσης επί του S&P 500. Έχει σχεδιαστεί για να αποτελεί ένα μέτρο της αναμενόμενης μεταβλητότητας για τις επόμενες 30 ημέρες και συχνά αναφέρεται ως «δείκτης φόβου» της Wall Street.

Από τότε που σταμάτησε το πανδημικό sell-off, ο VIX είναι υποτονικός, ενώ συχνά διαπραγματεύεται κάτω από το 20. Ενώ οι απότομες αυξήσεις του VIX συχνά συμπίπτουν με μεγάλες πωλήσεις μετοχών στην αγορά, μπορεί επίσης να είναι βραχύβιες και να προηγούνται μιας ανάκαμψης των μετοχών.

«Πρέπει να παρακολουθείτε τον VIX. Όταν ο VIX κορυφώνεται και αρχίζει να ανατρέπεται και να πέφτει, η ανάκαμψη μπορεί να είναι εξίσου γρήγορη», δήλωσε ο επικεφαλής έρευνας της Fundstrat, Τομ Λι, μιλώντας στο CNBC.

Συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του βιομηχανικού Dow Jones σημείωσαν πτώση 1.285 μονάδων ή 3,2%, μετά από απώλειες 611 μονάδων την Παρασκευή.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 σημειώνουν πτώση 4,4% μετά την απώλεια 1,8% του δείκτη αναφοράς την Παρασκευή και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Nasdaq έχαναν 5,7%, καθώς οι μεγάλες τεχνολογικές μετοχές δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα στις πρώτες συναλλαγές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street