Σε αναβρασμό βρίσκεται η Wall Street, με τα σημάδια επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας, καθώς και οι εξελίξεις στο γεν και στην ιαπωνική αγορά δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα που στέλνει όλες τις μεγάλες αγορές παγκοσμίως στο κόκκινο.

Η αναταραχή στην αγορά ενισχύει τα στοιχήματα για μια άμεση, επείγουσα, πολιτική αντίδραση από τη Fed. Οι traders αποτιμούσαν μέχρι και πιθανότητα 60% για μείωση κατά 25 μονάδες βάσης εντός μιας εβδομάδας. Δεδομένου ότι η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε την τελευταία της απόφαση μόλις πριν από λίγες ημέρες, αυτό θα ήταν ένα πραγματικό σημάδι ανησυχίας για την παγκόσμια οικονομία.

Στη δίνη παγκοσμίου sell off το Χρηματιστήριο Αθηνών – Βουτιά για τον Γενικό Δείκτη

Βέβαια, όπως σχολιάζει το Bloomberg, οι μειώσεις επιτοκίων μεταξύ των επίσημων συνεδριάσεων είναι εξαιρετικά σπάνιες και προορίζονται μόνο για σοβαρούς κινδύνους, όταν οι αξιωματούχοι κρίνουν ότι δεν μπορούν να περιμένουν μέχρι την επόμενη προγραμματισμένη απόφασή τους. Η τελευταία τέτοια έκτακτη μείωση επιτοκίων από τη Fed έγινε στην αρχή της πανδημίας του κορονοϊού και η επόμενη απόφαση αναμένεται στις 18 Σεπτεμβρίου.

Στο κόκκινο τα futures της Wall Street

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης υποχώρησαν νωρίς τη Δευτέρα μετά από μια ασταθή εβδομάδα για τη Wall Street, κατά την οποία ο Nasdaq Composite έφτασε κοντά σε έδαφος διόρθωσης.

Τα futures του Dow Jones Industrial Average υποχώρησαν κατά περίπου 500 μονάδες ή 1,4%. Τα futures του S&P 500 και του Nasdaq σημείωσαν βουτιά 2,2% και 3,5% αντίστοιχα.

Οι μεγαλύτερες αμερικανικές μετοχές σημειώνουν πτώση στις προ-χρηματιστηριακές συναλλαγές, με την Nvidia να ηγείται της πτώσης των Big 7.

Η μετοχή της «βυθίστηκε» έως και 9,6%, ενώ η Apple υποχωρεί κατά 6,1%. Η Microsoft, η Meta και η Tesla υποχωρούν επίσης περισσότερο από 5%. Σύμφωνα με το Bloomberg, οι κινήσεις αυτές είναι ένα σημάδι ότι «ο αέρας φεύγει από τις αγορές μετοχών, οι οποίες έχουν οδηγηθεί από μεγάλα κέρδη σε έναν μικρό αριθμό μετοχών».

Η πρόσφατη υποχώρηση των μετοχών επιδεινώθηκε την Παρασκευή, όταν μια απογοητευτική έκθεση για την απασχόληση ενίσχυσε τους φόβους των επενδυτών ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έκανε λάθος την περασμένη εβδομάδα, όταν διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια και ότι η οικονομία οδεύει προς την ύφεση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street