Απότομη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές στη Wall Street ακολουθώντας το sell off στις παγκόσμιες αγορές που επικεντρώνεται στους φόβους για ύφεση στις ΗΠΑ. Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 σημείωσε πτώση 12% στη χειρότερη ημέρα του από το κραχ της Μαύρης Δευτέρας του 1987 για τη Wall Street.

Ο βιομηχανικός  Dow Jones σημείωσε πτώση 1.179 μονάδων ή 2,7%. Ο Nasdaq Composite έχασε 4,7% και ο S&P 500 διολίσθησε κατά 3,5%.

Οι φόβοι για ύφεση στις ΗΠΑ ήταν ο κύριος υπαίτιος για την κατάρρευση της παγκόσμιας αγοράς μετά την απογοητευτική έκθεση για την απασχόληση του Ιουλίου της Παρασκευής. Οι επενδυτές ανησυχούν επίσης ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ καθυστερεί να μειώσει τα επιτόκια για να ενισχύσει την οικονομική επιβράδυνση, καθώς αποφάσισε την προηγούμενη εβδομάδα να τα διατηρήσει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 23 ετών.

Βουτιά στις μετοχές του τεχνολογικού τομέα

Υπάρχει επίσης μια εκτόνωση του επενδυτικής μανίας για μετοχές εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης. Οι μετοχές της τεχνολογίας κατέγραψαν τις χειρότερες επιδόσεις στο ξεκίνημα της Δευτέρας.

Η Nvidia υποχώρησε 9% μετά την έναρξη της συνεδρίασης και βρίσκεται κάτω από 23% από το πρόσφατο υψηλό του.
Η Apple κατέρρευσε περισσότερο από 8% αφού η Berkshire Hathaway του Warren Buffett μείωσε κατά το ήμισυ το μερίδιό της στην εταιρεία κατασκευής iPhone.
Άλλοι χαμένοι ήταν η Tesla που σημείωσε πτώση 7% και Broadcom και Super Micro Computer που κατέγραψαν απώλειες άνω του 9%.

Οι παγκόσμιες αγορές

Στην Ασία κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι μετοχές της Ιαπωνίας επιβεβαίωσαν την πτώση της αγοράς καθώς οι επενδυτές της Ασίας-Ειρηνικού είχαν την πρώτη ευκαιρία να αντιδράσουν στα άσχημα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ από την Παρασκευή. Η απώλεια 12,4% στον Nikkei — που έκλεισε στις 31.458,42 μονάδες — ήταν η χειρότερη μέρα για τον δείκτη από τη «Μαύρη Δευτέρα» του 1987 που έπληξε τη Wall Street. Η απώλεια 4.451,28 μονάδων στον δείκτη ήταν και η μεγαλύτερη από πλευράς μονάδων σε ολόκληρη την ιστορία του. Ο Dow έχασε περισσότερο από 22% σε μια μέρα τη Μαύρη Δευτέρα.

Άλλες παγκόσμιες αγορές επηρεάστηκαν επίσης σοβαρά:

Οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων κατέρρευσαν λόγω των φόβων για ύφεση και καθώς οι επενδυτές προσέφυγαν στα ομόλογα αναζητώντας ένα ασφαλές καταφύγιο. Οι τιμές των ομολόγων κινούνται αντιστρόφως ανάλογα με τις αποδόσεις. Το 10ετές ομόλογο αναφοράς την Παρασκευή είχε απόδοση 3,76%, χαμηλότερη από εκεί που βρισκόταν μία εβδομάδα νωρίτερα στο 4,20% και τη χαμηλότερη του τελευταίου έτους.
Το Bitcoin έπεσε από σχεδόν 62.000 δολάρια την Παρασκευή σε περίπου 52.000 δολάρια τη Δευτέρα.
Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 2,6% στο Λονδίνο.
Ο δείκτης μεταβλητότητας της CBOE εκτοξεύθηκε υψηλότερα σε επίπεδα άνω των 53, το υψηλότερο από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας το 2020.

Το τέλος του carry trade

Υπάρχει επίσης φημολογία σχετικά με την εκκαθάριση του “carry trade” του γεν που προσθέτει καύσιμα στην πτώση των παγκόσμιων αγορών μετά την αύξηση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Ιαπωνίας την περασμένη εβδομάδα. Το γεν αυξάνεται σε αξία έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, τερματίζοντας μια πρακτική των εμπόρων που δανείζονταν στο φθηνό νόμισμα για να αγοράσουν άλλα παγκόσμια περιουσιακά στοιχεία.

«Είναι οδυνηρό», δήλωσε η Victoria Greene, επικεφαλής επενδύσεων στην G Squared Private Wealth στην εκπομπή “Worldwide Exchange” του CNBC. «Νομίζω ότι απορροφώνται πολλά που συνέβησαν το Σαββατοκύριακο μεταξύ της Berkshire που έκοψε την Apple… είχατε το sell-off της Ιαπωνίας… έχετε την αιχμή του γεν και το τέλος αυτού του carry trade… Έχετε πολλά άσχημα νέα που έχουν τιμολογηθεί».

«Πρόκειται για μια υποχώρηση, μια διόρθωση», πρόσθεσε. «Πιθανότατα θα χτυπήσουμε υπεραγορασμένο σε κάποιο σημείο… μάλλον γρήγορα σε αυτά τα επίπεδα».

Την Παρασκευή, ο Nasdaq συμπλήρωσε μια τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών, με αποτέλεσμα ο τεχνολογικός δείκτης να υποχωρήσει περισσότερο από 10% από το ρεκόρ που σημείωσε τον περασμένο μήνα. Ο S&P 500 σημείωσε επίσης τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών, με πτώση 2% για την εβδομάδα. Ακόμη και ο βιομηχανικός Dow Jones, ο οποίος είχε υπεραποδώσει, διέκοψε ένα σερί κερδών τεσσάρων εβδομάδων, σημειώνοντας πτώση 2%. Ο S&P 500 πήγε στη συνεδρίαση της Δευτέρας με πτώση 5,7% από το πρόσφατο ιστορικό υψηλό του.

Ο πρόεδρος της Fed του Σικάγο Austan Goolsbee, αποφεύγοντας να δεσμευτεί για μια συγκεκριμένη πορεία δράσης, ανέφερε ότι τα επιτόκια στο σημερινό τους επίπεδο μπορεί να είναι πολύ “περιοριστικά” στην εκπομπή “Squawk Box” του CNBC τη Δευτέρα.

Εάν οι οικονομικές συνθήκες επιδεινωθούν σημαντικά, η κεντρική τράπεζα θα το “διορθώσει”, πρόσθεσε ο Goolsbee.

Τα οικονομικά στοιχεία που αναμένεται να ανακοινωθούν τη Δευτέρα περιλαμβάνουν τον ISM Services PMI του Ιουλίου, ένα μέτρο των επιδόσεων των αμερικανικών εταιρειών παροχής υπηρεσιών που αναμένεται να παρουσιάσει άνοδο στο 50,9, από 48,8 προηγουμένως.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street